Categories: Rusia si lumea

Rusia consideră că nu era obligată să forțeze o parte a Ucrainei să rămână în componența ei

Delegația rusă la Primul Comitet a Adunării Generale a ONU a calificat acuzațiile împotriva Moscovei de încălcarea obligațiilor care decurg din Memorandumul de la Budapesta din 5 decembrie 1994, privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, fără temei. Rusia nu și-a asumat obligativitatea de a forța o parte a Ucrainei să rămână în componența ei împotriva voinței populației locale, a declarat reprezentantul delegației ruse, Denis Lozinski (în imagine), la Primul Comitet (Dezarmarae și Securitate Internațională) al Adunării Generale al ONU, relatează agenția TASS.

Foto: russiaun.ru

Potrivit diplomatului, orice acuzații la adresa Rusiei de încălcare a obligațiilor ce decurg din Memorandumul de la Budapesta, din 5 decembrie 1994, referitor la garanțiile de securitate pentru Ucraina, ”sunt absolut nefondate și reprezintă o manifestare de propagandă antirusă”. ”Dispozițiile acestui document nu se răsfrâng asupra circumstanțelor rezultate din acțiunile factorilor politici sau socio-economici interni”, a spus el. ”Rusia nu și-a asumat obligativitatea de a forța o parte a Ucrainei să rămână în componența ei împotriva voinței populației locale”.

”În fața debandadei elementelor național-radicale din Ucraina și în situația în care în țară a avut loc, cu susținere din afară, o lovitură de stat cu folosirea forței, realizarea de către populația Crimeii și a Sevastopolului a dreptului la autodeterminare și intrarea, ulterioară, în componența Rusiei a devenit pentru ea singura modalitate posibilă de a-și apăra interese de importanță vitală”, a subliniat Lozinski.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a moștenit al treilea arsenal nuclear din lume după SUA și Rusia. În decembrie 1994, Ucraina, Rusia, SUA și Marea Britanie au semnat Memorandumul de la Budapesta, care garanta securitatea în legătură cu aderarea Kievului la Tratatul de neproliferare a armei nucleare. Conform acordului, Ucraina și-a lichidat arsenalul nuclear, iar Rusia, SUA și Marea Britanie au garantat Kievului securitatea. În procesul dezarmării nucleare, Ucraina a renunțat la focoase și la rachete de croazieră, a aruncat în aer silozurile, iar 43 de bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS au fost tăiate la fier vechi.

owner

Recent Posts

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

3 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

11 ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

12 ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

14 ore ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

14 ore ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

o zi ago

This website uses cookies.