Potrivit diplomatului, orice acuzații la adresa Rusiei de încălcare a obligațiilor ce decurg din Memorandumul de la Budapesta, din 5 decembrie 1994, referitor la garanțiile de securitate pentru Ucraina, ”sunt absolut nefondate și reprezintă o manifestare de propagandă antirusă”. ”Dispozițiile acestui document nu se răsfrâng asupra circumstanțelor rezultate din acțiunile factorilor politici sau socio-economici interni”, a spus el. ”Rusia nu și-a asumat obligativitatea de a forța o parte a Ucrainei să rămână în componența ei împotriva voinței populației locale”.
”În fața debandadei elementelor național-radicale din Ucraina și în situația în care în țară a avut loc, cu susținere din afară, o lovitură de stat cu folosirea forței, realizarea de către populația Crimeii și a Sevastopolului a dreptului la autodeterminare și intrarea, ulterioară, în componența Rusiei a devenit pentru ea singura modalitate posibilă de a-și apăra interese de importanță vitală”, a subliniat Lozinski.
După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a moștenit al treilea arsenal nuclear din lume după SUA și Rusia. În decembrie 1994, Ucraina, Rusia, SUA și Marea Britanie au semnat Memorandumul de la Budapesta, care garanta securitatea în legătură cu aderarea Kievului la Tratatul de neproliferare a armei nucleare. Conform acordului, Ucraina și-a lichidat arsenalul nuclear, iar Rusia, SUA și Marea Britanie au garantat Kievului securitatea. În procesul dezarmării nucleare, Ucraina a renunțat la focoase și la rachete de croazieră, a aruncat în aer silozurile, iar 43 de bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS au fost tăiate la fier vechi.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…
Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…
This website uses cookies.