Hot News
Rușii în România: Внимание: новая дата проведения географического диктанта
06/10
Putin: Rusia vede speculații în jurul tranzitului de gaze prin Ucraina
06/10

Senatorii ruși au adoptat ”Declarația privind necesitatea ca societatea internațională să-și unească eforturile pentru combaterea terorismului”

Consiliul Federației al Parlamentului Rus/ Foto: regnum.ru

Consiliul Federației – Camera Superioară a Adunării Federale a Rusiei – a adoptat ”Declarația privind necesitatea ca societatea internațională să-și unească eforturile pentru combaterea terorismului”.

Raportor pe această chestiune a fost prim-vicepreședintele Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației, Vladimir Djabarov. Senatorul a arătat că documentul a fost elaborat ca o continuare a dezbaterilor prilejuite de Primul Summit Parlamentar Global privind Combaterea Terorismului, desfășurat la Viena, la 9 septembrie 2021.

”În declarația noastră, noi constatăm, încă o dată, că terorismul reprezintă una dintre cele mai periculoase amenințări la adresa comunității mondiale după cel de-al Doilea Război Mondial, combaterea terorismului fiind posibilă exclusiv prin eforturile comune ale statelor, pe baza respectării stricte a normelor de drept internațional și cu rolul de coordonator central al Organizației Națiunilor Unite și al Consiliului de Securitate al ONU”, a spus Djabarov.

În mesajul lor, senatorii notează  că terorismul traversează fără opreliști granițele de stat, răspândindu-se în lume. ”Omenirii i-a fost aruncată o provocare globală, la care nici un stat de pe planetă nu este în stare să răspundă de unul singur”, se arată în document. Tocmai pentru a combate în mod complex terorismul este nevoie ca toți membrii comunității internaționale să-și unească eforturile, formând o amplă coaliție de state care resping extremismul violent și care sunt gata să contribuie la victoria asupra acestui rău comun.

Membrii Consiliului Federației fac apel la partenerii străini să elimine standardele duble din sfera politică și împărțirea teroriștilor în ”buni” și ”răi”. Drept exemplu al unei posibile uniuni este dată crearea coaliției anti-hitleriste, care a fost alcătuită din state cu diferite sisteme politice. ”Din păcate, nu o dată ne-am confruntat cu politica standardelor duble și a sancțiunilor unilaterale, care vlăguiește capacitatea comunității internaționale de a combate terorismul”, arată senatorii. Iar împreună cu astfel de măsuri se îndepărtează și pedeapsa justă.

Separat, membrii Consiliului Federației exprimă profunda lor îngrijorare față de amenințările teroriste la adresa securității Rusiei, subliniind că, în ultimii ani, țara a cunoscut în repetate rânduri durerea și șocul tragediilor legate de acțiunile teroriștilor.

”O nouă crimă a terorismului internațional a fost explozia produsă la 31 octombrie 2017, deasupra Peninsulei Sinai, la bordul unui avion de linie rusesc, în urma căreia și-au pierdut viața civili, printre care femei și copii. Plângem alături de rudele și apropiații celor decedați și cerem o pedeapsă justă pentru această atrocitate monstruoasă. Nici unul dintre cei implicați în acest act terorist nu trebuie să scape de răspundere”, se subliniază în document.

În textul declarației se menționează, de asemenea, că parlamentarii ruși salută semnarea, în marja summitului de la Viena, a Memorandumului cu privire la cooperarea dintre Adunarea Parlamentară a CSI și Direcția ONU de luptă împotriva terorismului ca prim pas în demersurile de a conferi dimensiune parlamentară inițiativei Președintelui Rusiei privind crearea unei coaliții anti-teroriste cu adevărat amplă.

Membrii Consiliului Federației consideră că este important să solicite ca discuțiile pe această temă să fie continuate în luna mai anul viitorul, la Sankt-Petersburg, cu priejul Conferinței mondiale pentru dialog intercultural și interreligios.

”Consiliul Federației constată importanța consolidării combaterii terorismului prin colaborare cu organizații regionale, precum Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Comunitatea Statelor Independente (CSI), Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), Organizația de Colaborare de la Shanghai. Și-a demonstrat eficacitatea Comitetul Special pentru combaterea terorismului al Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, comitet creat la inițiativa țării noastre”, se menționează în document.

Declarația a fost trimisă Organizației Națiunilor Unite, parlamentelor statelor membre ale ONU și organizațiilor parlamentare internaționale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2996674