Zaharova, despre jocurile britanice în Rusia
06/10Rușii sunt fericiți, a declarat un jurnalist spaniol și a explicat de ce
06/10Putin a definit drept isterică și confuză situația de pe piețele energetice ale Europei
Din cauza speculațiilor legate de problemele climatice și a reducerii investițiilor în industria extractivă, pe piețele energetice ale Europei s-a iscat o adevărată isterie și confuzie, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, citat de cotidianul ”Izvestia”.
Liderul rus a subliniat că nu trebuie uitat nici de dezvoltarea sustenabilă a complexului petrolier, de gaze naturale și cărbune.
”Vedeți ce se întâmplă în Europa, o isterie și un fel de confuzie pe piețe. De ce? Pentru că nimeni nu a luat în serios toate acestea, unii speculează pe probleme legate de climă, alții subestimează ceva, altcineva începe să reducă investițiile în industria extractivă”, a spus Putin la o consfătuire cu guvernul.
Șeful statului a menționat că trecerea la surse alternative trebuie să fie lină, iar Rusia are, în acest sens, toate posibilitățile care vor ajuta la evitarea unor asemenea greșeli.
”Vedem unde duc anumite decizii neechilibrate, o dezvoltare neechilibrată și schimbările bruște”, a subliniat el.
În același timp, Putin a punctat importanța problemei climatice și a amintit că Rusia și-a propus un obiectiv ambițios – ca în 30 de ani să aducă volumul emisiilor de gaze cu efect de seră sub nivelul celui din Europa. Cu toate acestea, important este să se asigure ritmuri maxime de creștere a economiei ruse. În plus, obiectivul de reducere a efectului negativ asupra climei nu trebuie să se răsfrângă asupra cetățenilor și a mediului de afaceri, a arătat președintele.
Putin a adăugat că realizarea proiectelor climatice ale Rusiei poate juca un rol important în eforturile globale de luptă împotriva schimbărilor climatice.
”Izvestia” menționează că, marți, prețurile la gaze naturale au stabilit, în Europa, un nou record, depășind 1400 de dolari/1000 de metri cubi. Conform datelor de tranzacționare ale bursei ICE, prețul contractelor futures cu livrare în luna noiembrie a atins, la hubul TTF din Olanda, 1427 de dolari/1000 metri cubi. Potrivit experților, una dintre principalele cauze ale creșterii prețurilor la carburanți o reprezintă nivelul scăzut de gaze din rezervoarele subterane europene. Alt factor este penuria de gaze naturale lichefiate. În plus, din cauza dorinței Europei de a trece mai repede la energia verde, au apărut dificultăți în modernizarea stațiilor termice. Potrivit analiștilor Forbes, Europa este amenințată de o criză serioasă, deoarece utilizarea acestor surse energetice este pusă în dificultate de închiderea multor asemenea stații.