Ziua Tatălui va fi marcată în a treia duminică din octombrie
05/10Ambasadorul Afganistanului la Washington declară că și-a pierdut încrederea în SUA
05/10Narîșkin: Rusia consideră inadmisibile încercările de politizare a disputelor istorice
Încercările de politizare a dezbaterilor pe teme istorice sunt inadmisibile; nimeni nu are dreptul să folosească trecutul pentru a educa noile generații în spiritul urii unora față de ceilalți, a declarat președintele Societății de Istorie a Rusiei (RIO), directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei, Serghei Narîșkin, la ședința plenară a Congresului Mondial al Profesorilor de Istorie Școlară, informează agenția Rambler.ru.
Narîșkin a menționat că, în istoriografiile naționale ale diferitelor țări sunt frecvente cazurile de divergențe în evaluarea unora sau altora dintre evenimentele trecutului. ”Asemenea evenimente devin deseori subiect de dezbateri publice și științifice. Este un proces firesc și, în mare măsură, util, ce permite fiecăreia dintre părți să se privească prin ochii celuilalt. Dar poziția principială a Rusiei este ca astfel de dezbateri să se poarte strict pe teren științific și cu sursele istorice pe masă”, a adăugat el.
”Pentru noi, încercările de politizare a dezbaterilor istorice sunt cu atât mai inadmisibile. Nimeni nu are dreptul să folosească trecutul pentru a educa noile generații în spiritul urii unora față de ceilalți. Sunt convins că memoria istorică comună este chemată să susțină încrederea între națiuni și să servească drept surse de lecții utile pentru ele”, a declarat Narîșkin.
Șeful RIO a arătat că, înainte de toate, acest lucru se referă la istoria celui de-al Doilea Război Mondial, pe recunoașterea rezultatelor căruia bazându-se și în ziua de astăzi întregul sistem al relațiilor internațonale și al dreptului internațional. ”Cred că cei prezenți în această sală împărtășesc îngrijorarea noastră în privința tot mai deselor cazuri de reabilitare a nazismului într-o serie de țări din Europa de Est. Comunitatea istorică profesională, oamenii de știință și pedagogii din întreaga lume nu trebuie să dea dovadă de degradare morală închizând ochii la astfel de precedente”, a subliniat Narîșkin.
Președintele RIO speră că lucrările Congresului Mondial al Profesorilor de Istorie Școlară va avea rezultate practice serioase, va ajuta la determinarea vectorului de dezvoltare a educației umanitare pentru viitorul previzibil și la schițarea contururilor viitorului lui.
Mesajul președintelui Rusiei
În mesajul său adresat participanților la Congres, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, potrivit documentului postat pe site-ul oficial al Kremlinului, că ”v-ați întâlnit pentru a discuta subiecte complexe, serioase, aflate în centrul atenției publice și care cer soluții echilibrate, bine gândite. Discuțiile care se vor purta sunt despre dezvoltarea educației școlare, perfecționarea predării istoriei, pregătirea unor cadre calificate, creșterea prestigiului specialității dumneavoastră, importantă și responsabilă.
Aș dori să subliniez că istoria ocupă un loc aparte printre disciplinele școlare, modelând, în mare măsură, viziunea asupra lumii și bagajul de cunoștințe ale tinerilor; joacă un rol determinant în educarea unor calități personale precum patrionismul și responsabilitate cetățenească, respectul pentru Patrie, sentimentul de coparticipare la soarta ei. Iar rolul dascălului, al profesorului de discipline umaniste este greu de supraestimat”, a scris liderul rus în mesajul său.
La Congres participă aproape 100 de specialiști străini din 37 de țări ale lumii și aproximativ 200 de profesori de istorie ruși din 57 de regiuni ale Rusiei.