Studiază în Rusia!
30/09Un atac fără precedent de agresiune informațională împotriva mass media rusă
30/09Putin: Moscova și Ankara au învățat să găsească compromisuri reciproc avantajoase
Președintele Rusiei și cel al Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au purtat, la Soci, trei ore de discuții în format ”între patru ochi”. Înainte de a începe dialogul, cei doi lideri au trasat câteva dintre chestiunile pe care intenționau să le dezbată, dar la finalul întrevederii nu au intrat în detalii. Despre ce au vorbit Putin și Erdogan, într-un material realizat de Gazeta.ru.
La sfârșitul discuțiilor de la Soci dintre Putin și Erdogan nu au existat declarații oficiale, dar punctele principale au fost marcate de cei doi încă de la început. În ajunul întâlnirii, Biroul de presă al Kremlinului a anunțat că părțile intenționează să discute, în special, diferite aspecte legate de parteneriatul ruso-turc în domeniul politic, în cel economic și comercial, precum și evoluția situației din Transcauzia.
Odată ajuns la Soci, Erdogan i-a propus lui Putin să discute despre o cooperare în domeniul industriei apărării. ”Sunt pași pe care i-am făcut, deja; i-am finalizat și, în acest sens, nu există drum de întoarcere”, a spus el.
Președintele turc a subliniat importanța pașilor comuni ai celor două țări în privința situației din Siria. El este convins că, în regiune, pacea depinde de relațiile dintre Moscova și Ankara.
Erdogan a mai relatat despre vizita la șantierul din provincia Mercin, în sudul Turciei, unde se construiește prima centrală nucleară din această țară, Akkuyu, la a cărui realizare participă compania rusă ”Rosatom”. Potrivit spuselor sale, anul viitor ar putea fi pus în funcțiune primul bloc energetic al centralei nucleare.
De asemenea, președintele Turciei a mulțumit Rusiei pentru ajutorul acordat în lupta împotriva incendiilor de pădure.
Pe parcursul întâlnirii, Putin a declarat că Moscova și Ankara au învățat să găsească compromisuri reciproc avantajoase și a menționat că, ”uneori, discuțiile nu sunt simple, dar au un rezultat final pozitiv”.
”Pe linie internațională, noi colaborăm cu destul de mult succes. Am în vedere și Siria, și contactele noastre, și convenirea pozițiilor în privința Libiei. Funcționează activ centrul ruso-turc de control al regimului de încetare a focului de la granița dintre Azerbaidjan și Armenia”, a spus președintele.
Colaborarea celor două țări oferă garanția stabilității, a menționat Putin. El i-a mulțumit, de asemenea, lui Erdogan, pentru poziția lui în privința construirii gazoductului Turkish Stream.
Erdogan a calificat întâlnirea drept productivă, iar președintele rus a caracterizat-o ca fiind utilă și consistentă.
Discuțiile, care au durat aproape trei ore, au devenit pentru Putin primul eveniment cu prezență fizică după recenta retragere benevolă în izolare. După cum a relatat președintele Rusiei, în anturajul lui s-au infectat cu coronavirus 55 de oameni; el personal a petrecut o zi întreagă cu o persoană infectată, dar nu a contactat boala. În acest context, el i-a recomandat colegului turc să se revaccineze cu ”Sputnik V”. Erdogan i-a răspuns că a fost deja revaccinat.
Părerea analiștilor
În fața Rusiei și a Turciei stau, astăzi, provocări dificile ținând cont de faptul că Occidentul și-a restrâns prezența în Afganistan și face același lucru în Siria, unde se intensifică activitatea grupărilor teroriste, a declarat, într-un comentariu pentru Gazeta.ru, analistul Amur Gadjiev, de la Institutul de Studii Orientale al Academiei de Știință a Rusiei.
”În aceste condiți, Rusia și Turcia trebuie să adopte împreună măsuri imediate și să gândească modul în care, pe baza cooperării comune, vor lupta, pe viitor, împotriva acestei amenințări comune”, a spus el.
Expertul a arătat că relațiile dintre cele două țări se dezvoltă stabil și într-un ritm destul de bun, atât în domeniul economic și comercial, cât și în sfera colaborării tehnico-militare.
”Se simte că au discutat, punctând mult mai clar aspectele pozitive. Agenda anunțată a fost destul de amplă. Trei ore – nu este chiar atât de mult pentru astfel de negocieri”, a atras atenția, la rândul lui, Viktor Nadein-Raevski, cercetător principal la Institutul Național pentru Economie Mondială și Relații Internaționae al Academiei de Știință a Rusiei.
El a menționat că, probabil, una dintre teme a fost ”Turkish Stream” care, așa cum reiese din contractul cu Ungaria, este deja pregătit să livreze gaze, fiind lansate, deja, proiecte pe termen lung.
Aceste discuții confirmă evoluția dinamică a relațiilor, cursul spre creșterea comerțului reciproc, continuarea lucrărilor de construcție a obiectivelor care au fost discutate. În plus, Erdogan a vorbit deja despre intenția lui de a cumpăra încă un lot de rachete S-400. Probabil că și acest lucru a fost discutat”, a spus expertul.
Ambii experți au atras atenția asupra declarației despre Crimeea, pe care Erdogan a făcut-o cu puțin înainte de întâlnirea cu Putin, de la Soci. Vorbind la dezbaterile de politică generală din cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, el a afirmat că Turcia se pronunță pentru păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei, ”inclusiv teritoriul Crimeii, a cărui anexare nu am recunoscut-o”.
”Nu-mi vine să cred că Erdogan a făcut această declarație special în ajunul întâlnirii cu Putin. Nu are nevoie de o înrăutățire a relațiilor cu Rusia. Probabil că putea fi făcută ca un atu suplimentar în timpul negocierilor, dar nu mai mult de atât”, a explicat Amur Gadjiev.
În plus, el a amintit că în Turcia există o foarte mare diasporă a tătarilor crimeeni, iar Erdogan ar putea promova o astfel de poziție pentru a-i atrage de partea lui. Alt motiv pentru o astfel de declarație este, în opinia expertului, dorința de a-și arăta poziția față de Occident și de a câștiga bunăvoința administrației americane.
”Acest lucru trebuie interpretat așa și, după cum mi se pare, chiar așa este interpretat la Moscova”, a spus Gadjiev.
Declarațiile părții turce au fost, oarecum, criticate în Rusia, dar, în general, în țară nu se discută problema Crimeii, pentru că este de mult rezolvată, a spus Viktor Nadin Raevski.
”Este de presupus că discuțiile au fost pozitive. Cu cât mai des comunică liderii, cu atât mai multă încredere se dezvoltă, într-o notă pozitivă, relațiile celor două țări. Iar acum putem vorbi, cu adevărat, despre rezultate pozitive”, a concluzionat el.
1 Comment
Pe cât încearcă Turcia să devină o Mare Putere, pe atât realitatea îi demonstrează că prezența sa în Siria și nu numai în acea regiune depinde de Rusia. Una peste alta, în ciuda problemelor dintre Moscova și Ankara, în special din cauza politicilor Turciei privind Caucazul de Sud, Europa Centrală și de Est, Asia de Vest și Africa de Nord este limpede că Rusia și Turcia nu se vor angaja niciodată în concesii unilaterale sacrificându-și interesele naționale, motiv pentru care președintele Putin a spus, citez cu aproximație, că „discuțiile noastre nu sunt deloc ușoare, dar rezultatul lor este întotdeauna unul pozitiv”. În opinia mea, acest lucru demonstrează fără ambiguități, că există disponibilitate politică din partea ambilor lideri de a face compromisuri între ei ori de câte ori este necesar, bazându-se pe un rezultat benefic și reciproc.
Pe de altă parte, sunt pe deplin convinsă, că administrația de la Kremlin exprimă suficientă precauție în abordarea chestiunilor dificile, complicate, dintre cele două națiuni, știut fiind faptul că Turcia se întoarce destul de des și cu foarte mare ușurință către Occident, dacă în acest fel poate obține avantaje diverse și mai ales dacă profitul are legătură cu considerentele ei interne, la fel cum îi sunt extrem de bine cunoscute desele trădări din trecut față de Federația Rusă.
Gândit într-o manieră ceva mai subtilă, summitul dintre cei doi lideri a reliefat faptul că președinții Putin și Erdogan au dat un exemplu excelent al modului în care state rivale își pot reglementa în mod corespunzător neînțelegerile într-o serie de sfere, că relațiile ruso-turce nu vor fi niciodată perfecte, dar atâta timp cât există voință politică, ele pot fi oricând gestionate în mod responsabil. Adevărul, însă, e cam altul: economia Turciei continuă să se prăbușească, așadar otomanii nu mai au capacitățile de a opera pe mai multe fronturi în același timp, cu atât mai mult cu cât nu mai dețin nici aptitudinea de a ameliora un front de presiune creat de către SUA și Franța în problema Nagorno-Karabakh, front de presiune pe care occidentalii îl vor îndreptat împotriva Turciei. Și uite așa, Ankara se întoarce din nou către Moscova pentru a scinda influența și constrângerea crescândă a Occidentului în domeniile ei de interes. Doar că în astfel de timpuri, politicile caritabile au cam luat sfârșit, iar Vladimir Putin a învățat perfect lecția dură pe care i-au servit-o cândva americanii și lacheii lor.