Exxon va investi 5 miliarde de dolari în exploatarea petrolului în Sahalin
29/09Explozia prețurilor la gaze. Locuitorii Germaniei, revoltați de încercările Occidentului de a-l învinui pe Putin
29/09SUA au confirmat propunerea Rusiei privind bazele din Asia Centrală
În contextul situației din Afganistan, Rusia a propus ajutor Statelor Unite și anume – folosirea bazelor ruse din Asia Centrală pentru lupta împotriva terorismului, relatează publicația Politico, făcând referire la declarațiile făcute de șeful Pentagonului, Lloyd Austin, în cadrul audierilor din Senatul SUA, scriu cotidianul RBK și agenția Gazeta.ru.
Potrivit spuselor sale, Moscova a propus SUA să folosească bazele ruse din Asia pentru a răspunde la amenințările teroriste, după ce trupele americane și-au părăsit bazele din Afganistan. Austin a precizat că președintele Comitetului Șefilor de Stat Major din armata SUA, generalul Mark Milley, a discutat recent această propunere cu colegul său rus, Valeri Gherasimov.
”A fost o întâlnire productivă. Când liderii militari ai marilor puteri comunică, lumea devine un loc mai sigur”, declarase, anterior, generalul Milley. ”Generalul Milley a vorbit de curând cu colegul său rus. (…) Eu cred că a cerut explicații despre ce fel de propunere a fost aceea”, a confirmat șeful Pentagonului. Întrevederea celor doi a avut loc la 22 septembrie, la Helsinki.
Austin a precizat că, pentru prima dată, chestiunea în cauză a fost ridicată la întâlnirea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu omologul său american, Joe Biden. După cum a afirmat Austin, Putin a propus, atunci, ajutor Statelor Unite.
Problema folosirii în comun a bazelor ruse a fost ridicată de Milley ”la solicitarea Consiliului președintelui SUA pentru securitate națională”, precizează cotidianul american Wall Street Journal, într-un articol pe această temă. Administrația Joe Biden, scrie ziarul, încearcă să-și consolideze pozițiile după plecarea din Afganistan și intenționează să intensifice monitorizarea potențialelor amenințări teroriste din regiune.
”Ideea de a lucra împreună cu Rusia în lupta împotriva terorismului se lovește de obstacole politice. În urmă cu câțiva ani, Congresul a adoptat o lege conform căreia se interzice orice colaborare mai strânsă cu Moscova pe linie militară, atâta timp cât trupele rusești se află în Ucraina – în afara situației în care ministrul Apărării face o excepție oficială”, amintește WSJ.
De altfel, Austin a subliniat că Pentagonul nu a cerut nimic Moscova și că ”nu încearcă să obțină permisiunea Rusiei pentru nici o acțiune”. Citând surse, WSJ notează că, totuși, Washingtonul ar dori să înțeleagă mai bine ce a vrut să spună Vladimir Putin. ”Realitatea este că Rusia face parte din ecuația regională și, de aceea, noi cooperăm cu ea”, a adăugat interlocutorul cotidianului american.
Trebuie menționat că Rusia respinge acuzațiile legate de prezența militară pe teritoriul autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk. Observatorii OSCE au recunoscut, la rândul lor, că în Ucraina nu există trupe rusești. Iar Afganistanul a servit, deja, ca factor de ”unificare a eforturilor” Rusiei și Statelor Unite. În 2012, NATO a primit posibilitatea de a folosi baza aeriană a Forțelor Aeriene ale Rusiei din Ulianovsk, pentru transportul de mărfuri din Afganistan, menționează Gazeta.ru.