Hot News
Lukașenko a anunțat înființarea de către SUA a unor baze NATO în Ucraina
28/09
Exxon va investi 5 miliarde de dolari în exploatarea petrolului în Sahalin
29/09

Corneliu Vlad: Summitul Organizației de la Shanghai, o reușită a diplomației multilaterale

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

După retragerea dezastruoasă a SUA din Afganistan, spațiul eurasiatic, iar prin extensie și cel euroatlantic, sunt obligate să se implice tot mai decis într-un proces de reconfigurare. Unul din sectoarele cele mai instabile care își caută febril securitatea și normalitatea este Asia Centrală. Iar Rusia, China, puterile regionale și celelalte state din proximitatea Afganistanului au, toate, ca punct prioritar pe agenda, acest obiectiv. Toate aceste state sunt membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS). Politologul rus Andrei Kortunov, care afirma încă de la jumătatea lui iunie, în titlul unui comentariu, că “Afganistanul va testa capacitatea OCS”, explica: “De acum, viitorul Afganistanului va trebui să fie o preocupare nu pentru puterile îndepărtate de peste mări, ci una pentru actorii regionali din jurul acestei țări, precum Iranul, Pakistanul, China, Rusia, India și statele din Asia Centrală”. Capacitatea sau incapacitatea acestor actori de a ajunge la un numitor comun al abordărilor lor privind Afganistanul va deveni factorul extern critic de natură să determine viitorul acestei țări”.

Este exact obiectivul nr. 1 al sumitului OCS care s-a reunit recent la Dușanbe. Un construct interstatal care a împlinit în acest an douăzeci de ani de la înființarea sa și care asigură cadrul de cooperare securitara, economică și în domeniul problematicii umanitare pentru statele membre. Afganistanul este stat obserrvator în organizație și nu a participat, de această dată, la summit, dar in toate cele trei domenii menționate are probleme stringente de gestionat. Iar aceste probleme sunt, pentru statele din OCS, și o sfidare majoră, și o oportunitate. Realizarea unui consens între ele este un obiectiv ambițios și complicat, căci fiecare dintre ele are propriile interese și abordări, care intră nu o dată în coliziune. Este de remarcat că, la acest summit, Iranul a devenit stat membru al OCS, ceea ce asigură organizației o reprezentativitate sporită. Împreună, statele membre se confruntă cu două mari probleme: 1.preîntâmpinarea transformării Afganistanului într-un emirat islamic, sanctuar al grupărilor teroriste internaționale de tipul Al Queda și statul islamic și 2. Stăvilirea pericolului pe care îl reprezintă statutul Afganistanului de principal producător și exportator de stupefiante.

În mesajul adresat sumitului, președintele Putin a subliniat importanța incadrării eforturilor comune ale statelor membre în proiectul Rusiei de creare a Marelui Parteneriat Eurasiatic, care sa reuneasca într-o formulă unitara si inclusiva Uniunea Economică Eurasiatica, Inițiativa O Centură, Un Drum, inițiativa de cooperare a Indiei, ASEAN și OCS.

Consensul realizat la summitul de la Dușanbe este sintetizat în trei puncte în Declarația comună adoptată: 1. Afganistanul trebuie să fie un stat independent, neutru, unitar, democratic și pașnic, fără terorism, război și droguri; 2. Guvern inclusiv în Afganistan, în care să fie reprezentate toate grupările etnice, religioase și politice din societatea afgană; 3. Soluționarea problemei refugiaților, cărora trebuie să li se asigure întoarcerea în condiții demne și sigure la căminele lor.

Observatorii politici din Rusia și din celelelalte state membre ale OCS apreciază rezultatele summitului de la Dușanbe, pe care le consideră deosebit de oportune în contextul creării alianței anglo-saxone AUKUS, între Statele Unite, Marea Britanie și Australia, proiect care adâncește polarizarea geopolitică  a arealului eurasiatic și netezește calea unui nou război rece în Asia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937258