Categories: Rusia si lumea

Zaharova: AUKUS a arătat Occidentului cum arată o ordine mondială bazată pe noile reguli

Alianța de parteneriat dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unite (AUKUS) a demonstrat Occidentului cât se poate de limpede cum arată o ordine mondială bazată nu pe drept internațional, ci pe ”reguli” nou concepute, a declarat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, citată de agenția TASS.

”Occidentul colectiv aruncă constant pe agendă reguli noi prezentându-le ca drept intenațional(…). Toți repetă că noua ordine mondială se va baza exact pe aceste noi reguli. Și le-a plăcut tuturor. A încetat să mai placă atunci când toți s-au confruntat cu noul concept în practică. În momentul în care Statele Unite, Marea Britanie și Australia, fără să întrebe pe nimeni, au inventat într-o zi o nouă alianță trilaterală, care va modifica raportul de forțe în lume, în securitatea colectivă și stabilitatea internațională. Și, brusc, aceste noi reguli, care încă mai ieri erau atât de interesante, s-au dovedit a fi chiar nu atât de tentante”, a spus ea.

Diplomatul a menționat că, înainte, baza legală a ordinii mondiale a fost Carta ONU. ”Ea a fost dezbătută și aprobată în mod colectiv, ținând cont de părerile diferitelor țări, care de foarte multe ori nu coincideau unele cu altele, pe bază de compromis și cu respectarea intereselor, dar astăzi, regulile sunt ștampilate absolut haotic”, a spus Zaharova.

Ea a explicat că în etapa de aprobare a noilor reguli, neclare chiar și pentru cei care le-au creat, are loc un fel de luptă între țări. ”Parcă ar exista reguli, dar parcă nici chiar autorii lor, țările însele nu pot înțelege care dintre ele este principală, dominantă și care este secundară”, a adăugat reprezentanta oficială a MAE rus.

Zaharova a menționat că discursul ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la conferința internațională, a fost dedicat unei probleme globală, dar fără a pierde conținutul concret. ”Lavrov și-a dedicat discurul, dacă este să folosim terminologie politologică, unei comparații, unei analizei a ceea ce a fost înainte – cadrul juridic internațional – și a acelor noi regui, după care, în opinia Occidentului colectiv, trebuie să se construiască noua ordine mondială”, a explicat Zaharova.

Crearea noului parteneriat în sfera securității între Australia, Marea Britanie și SUA a fost anunțată la 16 septembrie. În cadrul acordului, în special ,Australia intenționează, cu ajutorul tehnologiilor americane, să construiască minim opt submarine nucleare, primele urmând să intre în exploatare în 2036 și, de asemenea, să-și echipeze forțele armate cu rachete de croazieră americane.

 

 

owner

View Comments

  • În Australia nu există companii care să aibă experiență în domeniul tehnologiei nucleare și este puțin probabil ca SUA sau Marea Britanie să-i permită Australiei să câștige o astfel de capacitate. Până atunci Taiwanul va fi probabil sub controlul Beijingului și primatul naval al Chinei în Marea Chinei de Sud va fi crescut și mai mult, în vreme ce australienii ar plăti în mare măsură privilegiul de a fi oaspeți la bordul submarinelor fără îndoială comandate de SUA, totul culminând cu planurile americane de război îndreptate împotriva Chinei. Toată „tevatura” la asta se reduce!
    AUKUS reprezintă o victorie imensă, dar pe termen scurt pentru SUA, cu un preț ridicat pentru Marea Britanie și o pierdere strategică de suveranitate și control bugetar pentru Australia. Pierderea suveranității australiene, în măsura în care aceasta a existat vreodată, este evidentă. Noile sale planuri, la fel ca mișcările anterioare anti-China, vor avea de asemenea consecințe economice nefaste, iar discuțiile despre un acord de liber schimb cu UE vor fi oprite, știut fiind faptul că pe de altă parte China rămâne în continuare cel mai mare partener comercial al Australiei prin achiziționarea de minereu de fier. Numai că de data aceasta minereul de fier de care are nevoie China va veni în curând din Africa, mai exact din Guineea, prin urmare, boomul de extracție al Australiei, alimentat de creșterea Chinei, se apropie de sfârșit. Țara va trebui să-și reducă bugetul, văzându-se nevoită să-și caute un nou model economic.
    Descrisă întreaga situație pe scurt, ziceam că-i un succes repurtat al americanilor de-a câștiga o bază de submarine în Australia, cu atât mai mult cu cât vor fi și plătiți pentru utilizarea acesteia. Am mari îndoieli că strategia se va demonstra biruitoare în războiul rece declanșat împotriva chinezilor. De aici, sunt de părere, că doar producătorii de arme vor câștiga, fiindcă SUA își vor pierde și mai mulți dintre actualii și viitorii potențialii susținători/coechipieri de matrapazlâcuri.
    Franța, Germania și alte țări europene vor să fie parteneri economici ai Chinei. Or, încercările SUA de a lansa un nou război rece reprezintă o deviere complet inutilă de la alte probleme, în vreme ce eforturile Washingtonului de a menține europenii „în linie” cu planurile sale vor ajunge să fie din ce în ce mai dificile.
    Așadar, americanii au obținut o bază și un mic partener în efortul lor deznădăjduit de a supune China, dar și-au pierdut încrederea și sprijinul restului lumii. Este o eroare strategică cu consecințe pe termen lung, pe care rușii ar trebui s-o ia în calcul și să profite. În rest, nu văd pentru ce s-ar da atâta importanță prostiei incomensurabile de la Casa Albă. Desigur, Maria Zaharova își face datoria!

Recent Posts

Fostul ofițer american Bennett, care i-a cerut cetățenia lui Putin, a murit subit

Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…

23 de minute ago

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

6 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

6 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

8 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

8 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

9 ore ago

This website uses cookies.