Categories: MilitarRusia si lumea

Lavrov: Rusia încă așteaptă reacția NATO la propunerea privind desfășurarea rachetelor în Europa

Rusia continuă să aștepte o reacție din partea țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice la propunerea Moscovei privind instituirea unui moratoriu asupra desfășurării de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune, cu staționare la sol, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în cadrul dezbaterilor de politică generală prilejuite de cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU, scrie agenția TASS.

După retragerea Washingtonului din Tratatul privind limitarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, cu staționare la sol (INF), Rusia și-a asumat unilateral angajamentul de a nu amplasa rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune – atât nucleare, cât și non-nucleare – în regiunile unde nu vor fi desfășurate sisteme similare de producție americană. Continuăm să așteptăm reacția țărilor membre NATO la propunerea noastră de a anunța un moratoriu identic, întărit – subliniez în mod special acest lucru – prin măsuri reciproce de verificare”, a spus șeful diplomației de la Moscova.

Statele Unite au suspendat îndeplinirea obligațiilor lor din cadrul INF la 2 februarie 2019, pe baza unor presupuse încălcări de către Rusia a respectivului tratat. Pentru prima dată, Washingtonul a anunțat acest lucru în iulie 2014. Potrivit versiunii administrației SUA, Rusia a încălcat tratatul odată cu dezvoltarea rachetei 9M729. Moscova a respins aceste acuzații, prezentând, în replică, o serie de pretenții referitoare, spre exemplu, la elementele sistemului de apărare anti-rachetă al SUA în Europa, menționează TASS.

În septembrie 2019 s-a anunțat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis liderilor mai multe țări, inclusiv celor care intră în NATO, propunerea introducerii unui moratoriu asupra desfășurării de rachete cu rază medie și mai mică de acțiune în Europa și în alte regiuni. SUA au respins, practic, această inițiativă, precizează agenția citată.

owner

Recent Posts

Ucraina vorbește despre arme nucleare proprii, dar nu are cu ce să le facă

Autoritățile ucrainene analizează la modul serios posibilitatea de a redobândi arme nucleare, afirmă publicația Bild,…

o oră ago

Putin, pentru un acces mai mare al rușilor la practicarea sportului

56% dintre ruși fac sport în mod regulat, a declarat președintele rus Vladmiir Putin la…

2 ore ago

Ucraina nu a deținut niciodată arme nucleare

Fals: Ucraina este singura țară care și-a dat armele nucleare, a declarat, la summitul UE,…

3 ore ago

Proiect ce interzice propaganda publică a persoanelor care aleg să nu aibă copii

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a adoptat în primă lectură un proiect…

3 ore ago

Presa: Condiția Occidentului pentru primirea Ucrainei în NATO

Pentru a adera la NATO, Ucraina trebuie să aibă o frontieră de stat bine stabilită,…

o zi ago

Zaharova, despre „planul victoriei” lui Zelenski: Spume sângerii pe buzele unui neonazist

„Planul victoriei” elaborat de Volodimir Zelenski reprezintă o isterie și un set de sloganuri fără…

o zi ago

This website uses cookies.