– În afara cazului cu Google și Apple, ce alte fapte de amestec străin a înregistrat Comisia?
Vasili Piskariov: – Este o listă foarte lungă. Dar particularitatea acestei campanii electorale constă, probabil, tocmai în utilizarea tehnologiilor moderne. Așa cum am spus mai devreme, au fost și atacuri ale hackerilor, și folosirea ”aplicației-fițuică” pentru smartphone. Comisia a înregistrat și o altă tehnologie interesantă – dezvoltarea unor jocuri pe computer speciale pentru a interveni în alegeri și pentru a-i influența pe tineri.
Un mijloc de informare în masă cunoscut – nu o să-i dau numele, pentru a nu-i face reclamă în plus, promovează un joc pe computer ce face propagandă revoltelor în masă în legătură cu alegerile.
Metoda gamificării, a implicării prin joc, acționează, astăzi, tot mai activ asupra tineretului nostru. În ultimă instanță, este considerabil mai ușor să inoculezi, prin joc, în mintea oamenilor ideile tale, să impui stereotipuri de comportament necesare. Psihologii confirmă: scopul acestor jucării deloc inofensive este de a provoca revoltă, teamă și, ca rezultat final, agresiune.
Este de la sine înțeles pentru ce îi pregăteau pe adolescenții noștrii autorii acestor jocuri. Am văzut acest lucru în realitate, la începutul anului, când s-a încercat atragerea în acțiuni ilegale pe străzile orașelor din Rusia chiar și pe copiii din clase mici. Noi înțelegem cât de periculos este acest lucru pentru viața și sănătatea copiilor și nu vom permite ca lucrurile să se repete.
Au fost folosite, desigur, și bine cunoscutele nouă tehnologii ”tradiționale”. Iar aici s-au evidențiat o serie de organizații necomerciale și neguvernamentale. A fost înregistrată pregătirea organizatorilor și a executanților provocărilor la secțiile de votare, acțiuni ce ar fi trebuit să creeze aparența unor nereguli, a unor falsificări, înșelătorii, să genereze scandaluri și să discrediteze alegerile.
Vreau să spun că la toate aceste episoade, Comisia Electorală Centrală a reacționat operativ, s-a procedat la verificarea informațiilor, s-au clarificat situațiile apărute și s-a apelat la organele de ordine abilitate. Organele de ordine se ocupă acum de astfel de cazuri, iar participanții la provocări vor fi cu siguranță trași la răspundere.
Am analizat cu atenție informațiile false despre alegeri apărute pe durata campaniei, pentru că acolo există destule informații pentru organele de ordine.
– Comisia va trage concluzii legate de activitatea sa în urma rezultatelor alegerilor?
Vasili Piskariov: – Vă pot spune care este principala concluzie: legile noastre privind apărarea suveranității și contracararea amestecului din afară, acele 14 inițiative legislative puse în aplicare ca urmare a activității Comisiei au trecut cu bine testul alegerilor.
Vedem cum normele adoptate au sporit gradul de transparență a procesului politic, inclusiv a campaniei electorale. Oamenii au înțeles cine și pe banii cui organizează acțiuni politice, scrie articole în mass-media, îndeamnă să se voteze pentru unii sau alții dintre candidați. În plus, legile inițiate de noi nu au permis pătrunderea în organele de ordine a ideilor extremismului și terorismului și a purtătorilor acestora.
Credem că legislația din domeniul apărării suveranității noastre trebuie perfecționată în continuare.
– Știți deja ce trebuie schimbat?
Vasili Piskariov: – Înțelegem ce trebuie schimbat. Evenimentele care au avut loc în timpul campaniei electorale și chiar în zilele alegerilor ne-au oferit material de gândire.
Spre exemplu, legea privind ”Garanțiile fundamentale ale drepturilor electorale ale cetățenilor Rusiei” interzice agenților străini să intervină în alegerile din țara noastră și, astfel, să influențele asupra voinței de exprimare a cetățenilor noștri. Ca atare, rezultatele alegerilor din septembrie ne-au demonstrat că această interdicție nu este respectată, o lacună ce trebuie închisă.
În aceste luni am primit informații privind desfășurarea de către agenții străini atât a unor campanii ilegale, cât și de instructaje în vederea organizării de provocări în secțiile de votare, am înregistrat răspândirea masivă de fake-uri privind nereguli în alegeri.
Ce trebuie făcut în acest sens? Comisia consideră oportun să fie introdusă responsabilitatea pentru încălcarea acestei interdicții. Înțelegând că nu vor păți nimic, agenții străini ignoră, pur și simplu, această interdicție, motiv pentru care noi propunem eliminarea rapidă a acestei lacune.
Altă modificare în legislație considerată de noi ca fiind prioritară. Comisia propune: susținerea și accelerarea adoptării de amendamente la Legea federală 272.
Legislația în vigoare prevede măsuri de protecție cu caracter simetric, în oglindă, în privința cetățenilor Statelor Unite care atentează la drepturile și libertăților fundamentale ale cetățenilor ruși. În special interzicerea intrării în Rusia și confiscarea activelor financiare.
Dar observăm – iar astfel de informații vin într-un număr mare la Comisie – că în încălcarea drepturilor rușilor, în special ale locuitorilor Crimeii, sunt implicați nu doar cetățenii SUA, dar și ai altor țări. De aceea, propunerea noastră este ca măsurile mai sus menționate să fie extinse asupra tuturor străinilor care atentează la drepturile și libertățile fundamentela ale cetățenilor noștri.
De aceea, vom continua cu siguranță să lucrăm la perfecționarea legislației chemate să apere suveranitatea țării noastre.
Pentru Forțele Armate ale Ucrainei, prima săptămână a anului a fost cea mai proastă perioadă…
Rușii și străinii au efectuat un număr record de deplasări turistice prin Federația Rusă: 80…
Ministerul rus al Apărării a anunțat pierderile înregistrate de armata Ucrainei din momentul invadării Regiunii…
Ideile lui Trump privind achiziționarea de teritorii exprimă un gând pe înțelesul tuturor: suveranitatea statului…
Partidul slovac Hlas-SD pune la îndoială necesitatea de a continua să susțină primirea Ucrainei în…
Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a spus clar șefului regimului de…
This website uses cookies.