Cazul Skripal. Serviciul Rus de Informații Externe: Noile acuzații ale Londrei la adresa Rusiei, o minciună
23/09Comisia Electorală Centrală (ȚIK) a aprobat rezultatele alegerilor pentru Duma de Stat și le-a recunoscut ca valabile
24/09Vasili Piskariov: ”Presiunea Occidentului asupra alegătorilor a avut efect invers în Rusia” (I)
Șeful Comisiei Dumei de Stat pentru investigarea faptelor de amestec al statelor străine în treburile interne ale Rusiei, Vasili Piskariov, a relatat, într-un interviu acordat cotidianului ”Komsomolskaia pravda”, cum a încercat Occidentul să influențeze rezultatele alegerilor din Rusia. Vă prezentăm prima parte a acestui interviu.
– Vasili Ivanovici, pe parcursul întregului an, iar în ultimele luni aproape zilnic, dumneavoastră ați venit cu informații despre amestecul extern în treburile noastre interne. De-a lungul campaniei electorale, această problemă a devenit extrem de acută. Dar astăzi, când alegerile s-au încheiat deja, ce părere aveți, au reușit forțele din afară să influențeze voința de expresimare a rușilor?
Vasili Piskariov: – Răspunsul meu nu va fi, probabil, așa cum vă așteptați. Cred că aceste provocări nu au rămas neobservate. Acea campanie dezlănțuită din mass media occidentale de discreditare a alegerilor pentru Duma de Stat, încercările lansate cu mult înainte de alegerile în sine de a declara votul nelegal, de a impune, cu sprijinul marilor platforme digitale americane, candidații lor și de a propune cu insistență să fie votați – nu și-au atins scopul.
– De ce?
Vasili Piskarioiv: – Explic imediat. Totul a ieșit nu așa cum s-ar fi dorit acolo, în Occident.
În primul rând, oamenii au venit la vot. Și ce campanie puterniă a fost nu doar în mass media occidentale, dar în special pe segmentul de limbă rusă! Exact în acele mijloace de informare în masă-agenți străini finanțate de Congresul SUA, inclusiv ”Vocea Americii” și ”Radio Libertatea”, în ”Deutsche Welle”, finanțat de guvernul Germaniei, în numeroase publicații online alimentate de fonduri occidentale și pe rețelele sociale. Asupra cetățenilor noștri au prăvălit întreaga forță a propagandei lor, pentru a convinge că alegerile sunt ”nelegimite”, ”dinainte falsificate”, că nu vor fi lăsați să voteze 9 milioane (!) de ruși și așa mai departe. Scopul a fost clar. Dacă oamenii i-ar fi crezut, pur și simplu nu ar fi venit la vot. O rată de participare anormal de mică ar fi putut influența, cu adevărat, legitimitatea parlamentului și ar fi afectat prestigiul țării noastre. Dar nu s-a întâmplat așa. Dimpotrivă, rata de participare a depășit rezultatul anterior.
Am impresia că oamenii s-au simțit, pur și simplu, jigniți de o asemenea nerușinată presiune din străinătate, așa că au venit la secția de votare și au ales în mod conștient. Sistemul nostru electoral a făcut față acestei încercări dificile în condiții de presiuni dintre cele mai puternice din afară.
– O mare provocare a fost și pentru sistemul votului electronic de la distanță.
Vasili Piskariov: – Este a doua chestiune despre care am vrut să vorbesc. Votul electronoic este o formă nouă de exprimare a voinței de alegere și care, în timpul actualului scrutin, a fost testată cu succes în mai multe regiuni – iar la Moscova nu a fost pentru prima dată – și evident, că va fi dezvoltată și pe viitor. Este rapid, comod și îi atrage la vot pe cei care, din diferite motive, nu-și găseau timp să vină la secția de votare. După toate probabilitățile, tocmai acest fapt a creat o adevărată panică și isterie la unele personaje.
Am înregistrat îndemnuri publice venite din străinătate în limba rusă de a organiza atacuri cibernetice asupra sistemului nostru electronic de votare. Acești instigatori au fost identificați, acțiunile lor trebuie să primească evaluare juridică și ei trebuie să primească pedeapsa cuvenită. Comisia a trimis o solicitare în acest sens la Procuratura Generală a Rusiei.
Vreau să aduc laudele cuvenite sistemului nostru de protecție, care a rezistat unor atacuri cibernetice dintre cele mai puternice. Ele au continuat în toate cele trei zile cât a durat procesul de votare, au fost depistate de pe adrese IP înregistrate în SUA, Germania, Ucraina, China și într-o serie de alte țări. Practic jumătate din atacurile cibernetice au venit din Statele Unite. Totuși, mi-aș dori să aud explicații din partea oficialităților americane – cum se numește asta dacă nu amestec în alegeri?
Și pentru că veni vorba, geografia informațiilor despre false amplasări de mine cu care suntem periodic bombardați, este foarte asemănătoare. Altfel decât un act de război hibrid împotriva noastră eu nu pot defini așa ceva. Și atenție, autoritățile SUA de câțiva ani buni agață de gâtul Rusiei tot felul de tinichele, acuzând-o nu doar de amestec în alegerile lor, dar aproape de toate păcatele de pe lume. Dar unde sunt dovezile? Spre deosebire de ei, la noi, cum se spune, ”toate mutările sunt înregistrate”.
– Spre exemplu?
Vasili Piskariov: – Iată, spre exemplu, povestea, rostogolită în ajunul alegerilor în legătură cu așa-numitul ”Vot inteligent”. Fosta echipă a Fondului de Luptă împotriva Corpuției (FBK, organizație declarată extremistă de Procuratura generală a Rusiei, n.r.), care se asociază tot mai puțin cu Navalnîi, dar folosește numele lui în propriile scopuri, a folosit intens această tehnologie pentru a promova în Duma de Stat candidații convenabili lor. Evident, ei mizau pe faptul că, după aceea, acestor deputați li se va prezenta ”nota de plată pentru serviciul făcut”, pentru a-i folosi ca agenți de influență. Dar serviciul s-a dovedit cu adevărat degeaba.
Toată povestea asta cu promovarea zgomotoasă și agasantă a aplicației ”Vot inteligent” pentru smartphone-uri de la o companie cu legături la Pentagon (citește autoritățile americane) a avut, mai degrabă, o reacție inversă. Candidații din ”copiuța” pentru vot nu au primit susținerea dorită din partea alegătorilor. Acest lucru i-a îndepărtat, pur și simplu, de adepții lor. Adică nu s-a întâmplat nicidecum ceea ce sperau ”binevoitorii” noștri din străinătate. În plus, au apărut dificultăți pentru giganții IT, folosiți pentru promovarea programului. La urma urmei, era vorba despre desfășurarea unei campanii electorare de către companii străine, ceea ce este total interzis de legislația rusă. Legea referitoare la ”împământenire” a giganțilot IT în Rusia a fost adoptată deja de parlament, va intra curând în vigoare și este cazul să fim pregătiți să o punem în aplicare.
În ajunul votului, colegii din Consiliul Federației au cerut explicații de la conducerea Google și Apple, noi am luat de nenumărate ori contact cu reprezentanții ambelor companii. După cum vedem, ei au înțeles avertismentele care le-au fost adresate, au eliminat din magazinele lor aplicația ce promova în Rusia activitatea unor organizații extremiste.
Pentru că veni vorba, pe această temă în presa occidentală s-a făcut mare vâlvă despre presiuni asupra companiilor care sunt ”în afara politicii”. Dar cu toate acestea, dacă este să analizăm cu atenție situația și să alungăm emoțiile inutile, vom observa că a avut loc o încălcare directă a legilor ruse, o încercare de ingerință străină în treburile interne ale țării noastre și, spunând lucrurilor pe nume, o susținere a extremismului. În același timp, după înlăturarea aplicației ”Vot inteligent” s-a vorbit mult despre riscurile care planează asupra reputației companiilor. Spuneți-mi, dar propaganda deschisă a activității unei organizații extremiste nu atrage după sine nici un fel de astfel de riscuri pentru reputație? Nu?
Eliminând aplicația din App Store și Google Play, ambele companii au confirmat, practic, că a existat o încercare de amestec în alegerile din Rusia. Dar încălcarea legislației oricărei țări atrage după sine consecințe. Statele Unite sunt foarte severe în această chestiune, iar mediul de afaceri știe că nimeni nu le va critica prea mult și că o amendă de multe milioane nu rezolvă totul. În schimb, în acest caz concret, prețul eventualelor consecințe ar putea fi foarte ridicat – pericolul de a pierde piața rusă de multe miliarde de dolari, cea mai mare din Europa. Atât Google, cât și Apple au luat o decizie pragmatică – să nu mai încalce legislația. Recent adoptata lege a ”împământenirii” trebuie să contribuie la adaptarea muncii lor la cadrul juridic.
Vreau să remarc faptul că, în zilele alegerilor, nu am observat să se fi pompat atâta reclamă ilegală prin serviciile platformelor media ca în urmă cu doi ani. Cu toate acestea, și Google și filiala lui, YouTube, mai au multe de făcut pentru a îndeplini toate instrucțiunile agenției Roskomnadzor legate de înlăturarea materialtlor ilegale, inclusiv a celor care nu au legătură cu alegerile.
În cadrul teleconferinței pe care Comisia a organizat-o în primăvară cu conducerea Google, am vorbit despre necesitatea de a deschide în Rusia o reprezentanță deplină a companiei (”împământenire”). Ultimele evenimente au confirmat corectitudinea concluziilor și a recomandărilor formulate atunci. Ne așteptăm ca nu doar Google, dar și toți ceilalți giganți IT să-și deschidă reprezentanțe în Rusia.
(Va urma)