Hot News
Patrușev: QUAD și AUKUS sunt blocuri proamericane îndreptate împotriva Rusiei și Chinei
21/09
Djabarov: Adrese IP din SUA, folosite pentru a ocoli blocarea aplicației ”Navalnîi”
22/09

Corneliu Vlad: AUKUS, un fel de ”NATO asiatic”

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Cel mai vast teatru de operațiuni al războiului rece în desfășurare din Asia-Pacific își remodeleaza configurația prin noi alianțe și noi (sau reconfirmate) strategii, dar și prin corecții devenite obligatorii după dezastrul american (și al NATO) din Afganistan. Nu întâmplător una dintre primele vizite în străinătate ale vicepreședintelui american Kamala Harris a fost în această zonă și nu întâmplător Washingtonul a desecretizat un document ce nu trebuia să devină public până în 2042 – Cadrul strategic american pentru zona indo-pacifică, document care prezintă SUA drept “actorul dominant în regiune”. Dar cea mai spectaculoasă mișcare în areal este crearea alianței politico-militare AUKUS, între trei state anglo-saxone: SUA, Marea Britanie și Australia, după ce alte formate similare între SUA și alte state asiatice (India, Filipine, Malaezia, Indonezia) s-au dovedit ineficiente din cauza reticențelor unora dintre membrii lor asiatici, care nu vor să-și înrăutățească relațiile cu China. Iar Franța, neinclusa în noua alianță, a mai primit un afront considerat deosebit de grav: Australia a renunțat la achiziționarea din Franța a 12 submarine nucleare de atac, aruncând în aer un contract de 56 miliarde euro și optând pentru un contract similar cu SUA. Parisul a reacționat violent și și-a retras, pentru prima dată în istoria relațiilor franco-americane, ambasadorul de la Washington, iar raporturile sale cu SUA și Marea Britanie au intrat într-o fază deosebit de critică. Președintele Macron a subliniat din nou, energic, că Europa trebuie să-și aibă propria sa “busolă strategică”, iar comentatorii occidentali văd aici o nouă dovadă că europenii, și în general partenerii SUA, nu pot conta pe parteneriatele și alianțele cu marele lor partener.

La Moscova, senatorul Aleksei Puskov a apreciat că noul parteneriat (exclusiv anglo-saxon) vizează “descurajarea Chinei în zona indo- pacifică”, demers care implică și o prezență militară sporită concentrată în apropierea Chinei.

Pornind de la aprecierea că “secolul XXI va fi secolul oceanelor”, politologul chinez Zhao Huasheng pledează pentru o consolidare a relațiilor și interacțiunii strategice intre China și Rusia și amintește de ideea președintelui Putin privind crearea unui Mare Parteneriat Eurasiatic.

Rusiei nu-i pot fi indiferente evoluțiile preocupante din zona Asia-Pacific, subliniază politologii rusi în analizele lor. În același timp, adaugă cercetătoarea italiană Camile Gilmori, chiar dacă “Rusia nu este în mod clar interesată să revendice ape, insule sau recife contestate în Marea de Sud a Chinei, ea își promovează propria politică și participare legate în principal de interesele sale economice și strategice în zonă”.

Privitor la noua alianță AUKUS, secretarul Consiliului de Securitate Națională al Rusiei, Nikolai Patrusev, a calificat-o ca “prototipul unui NATO asiatic” în care Washingtonul “va încercă să implice și alte țări, în principal pentru a aplica o politica anti-China și anti-Rusia”. Prin asemenea acțiuni, continuă demnitarul rus, “întreaga arhitectura de securitate din Asia este expusă pericolului și se creează condiții prealabile pentru afectarea prestigiului Asociației Statelor din Asia de Sud-Est – ASEAN și a altor asociații regionale”.

Aceasta inițiativă, comentează ambasadorul rus Mihail Ulianov, “pune probleme foarte serioase” și este de așteptat ca acest prim pas să fie urmat de alte acțiuni similare. În ce-l privește, senatorul Aleksei Pușkov preferă să ridiculizeze asigurările oficiale de la Washington că noul format de alianță politico-militară nu ar fi îndreptat împotriva altor țări: “Desigur! E vorba de un format pentru livrarea de ursuleti de pluș țărilor din Oceanele Indian si Pacific”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2997156