Rezultatele preliminare ale monitorizării internaționale a alegerilor din Rusia
20/09Kosaciov: Alegerile au răspuns așteptărilor alegătorilor
21/09Cinci partide și o rată ridicată de participare. Datele statistice cheie cu privire la alegerile din Rusia
La votul pe listele de partid, în Duma de Stat au intrat cinci partide, în urma alegerilor legislative din 17-19 septembrie. Punând la socoteală și circumscripțiile cu mandat unic, în Camera Inferioară a Parlamentului rus vor fi reprezentate opt partide, a anunțat șefa Comisiei Electorale Centrale (ȚIK), Ella Pamfilova, citată de agenția TASS.
În momentul actual, ”Rusia Unică” își păstrează majoritatea constituțională, obținând peste 300 mandate de deputați. Și-a îmbunătățit vizibil rezulatul Partidul Comunist al Federației Ruse (KPRF), ponderea Partidului Liberal-Democrat al Rusiei (LDPR) s-a redus de aproape două ori, iar bariera de cinci procente a fost depășită de recent creatul partid ”Oameni noi”.
Agenția TASS a selectat datele statistice cheie ale alegerilor de la sfârșitul săptămânii trecute.
Participare și rezultate
Rata finală de participară a fost, potrivit datelor ȚIK, de 51,68%. Este mai mult decât la alegerile din 2016, când indicele a fost egal cu 47,88%.
Rata de participare la votul online în cele șase regiuni ale Rusiei, unde această procedură s-a desfășurat pe platformă federală – Sevastopol, Kursk, Murmansk, Nijni Novgorod, Rostov și Iaroslavl – a fost de 93,21%. La Moscova, ai cărei locuitori au votat pe platformă electronică proprie, la alegeri au participat 96,5% dintre cetățenii înregistrați. Potrivit primarului Moscovei, Serghei Sobianin, în total, la alegeri au luat parte circa 50% dintre alegătorii capitalei. Aproape jumătate și-au exercitat dreptul constituțional de la distanță.
La conferința de presă organizată la sediul agenției TASS, liderul KPRF, Ghennadi Ziuganov, a declarat că partidul său nu recunoaște rezulatele votului online din capitală.
Comisia Electorală Centrală va confirma rezultatele finale ale alegerilor în ziua de vineri, 24 septembrie, a anunțat Pamfilova.
Al cincilea partid în Duma de Stat
Bariera de cinci procente necesare pentru a intra în Duma de Stat a fost depășită de partidele ”Rusia Unită”, KPRF, LDPR, ”Rusia Justă – Pentru Adevăr” și ”Oameni noi”.
Un nou partid intră în parlament pentru prima dată din 2007. Atunci, blocul ”Rodina” a înlocuit, în Duma de Stat, ”Rusia Justă”. Mai mult de patru partide ajung în Duma de Stat pentru prima dată din 1999, când, conform rezultatelor alegerilor, mandate au primit KPRF, ”Rusia Unită”, ”Patria-Toată Rusia”, ”Uniunea Forțelor de Dreapta”, Blocul Jirinovski și ”Iabloko”.
”Rusia Unită” a cumulat 49,85% din voturile exprimate – este ceva mai puțin decât în alegerile anterioare, când a înregistrat un scor de 54,2%.
KPRF a obținut 18,96%, față de 13,34% în 2016, iar LDPR – 7,5%, ceea ce este vizibil mai puțin decât în urmă cu cinci ani. ”Rusia Justă – Pentru Adevăr” a strâns 7,44%, îmbunătățindu-și ușor rezultatul (la alegerile anterioare pentru această formațiune politică au votat 6,22% din alegători).
Dintre partidele neparlamentare, cele mai mari succese au fost înregistrate de Partidul pensionarilor (2,46%), ”Iabloko” (1,33%) și ”Comuniștii Rusiei” (1,27%). Dar nici unul nu a trecut pragul de trei procente ce permite obținerea de finanțare din partea statului.
Circumscripțiile cu un singur mandat
La fel ca în 2016, ”Rusia Unită” a învins în majoritatea circumscripțiilor cu un singur mandat – 196 din 225.
KPRF câștigă în nouă circumscrpții, ”Rusia Justă – Pentru Dreptate” – în opt, LDPR – în două.
Ținând cont de circumscripțiile cu mandat unic, în Duma de Stat intră reprezentanții a încă trei partide – ”Rodina”, Partidul creșterii și ”Platforma civilă”, precum și cinci independenți.
La Moscova, în toate circumscrițiile cu mandat unic au învins candidații susținuți de primarul capitalei, Serghei Sobianin, care și-a prezentat lista la 15 septembrie. Pe lângă membri ai ”Rusiei Unite”, pe listă au mai figurat Galina Hovanskaia, din partea ”Rusiei Juste – Pentru Dreptate”, și independenții Anatoli Vasserman, Dmitri Pevțov și Oleg Leonov.
Alegeri locale
În toate cele nouă regiuni unde s-au desfășurat alegeri locale, încă din primul tur au îvins șefii în exercițiu (inclusiv cei interimari).
În regiunea Tver, Igor Rudena a strâns 52,33% (pe locul doi este candidatul din partea KPRF, Liudmila Vorobiova, cu 20,09%). În Ținutul Habarovsk, Mihail Degtiariov a fost creditat cu 56,81% din voturi (venită pe poziția a doua, Marina Kim, din partea ”Rusiei Juste – Pentru Dreptate” a acumulat 25,39%).
Cel mai bun scor l-a realizat actualul lider al Ceceniei, Ramzan Kadîrov – după prelucrarea a 100% din buletinele de vot, el a obținut 99,7% din voturi.
În Karaciai-Cerkesia și Osetia de Nord, unde se organizează alegeri indirecte, au învins actualul șef al republicii, Rașid Temrevos și, respectiv, liderul interimar al regiunii, Serghei Meniailo. Deputații parlamentelor regionale i-au ales cu unanimitate de voturi.
La 14 octombrie vor avea loc alegeri indirecte pentru șefia a încă unei entități teritoriale a Federației Ruse – Daghestan. Președintele Vladimir Putin a introdus în parlamentul republicii candidaturile liderului interimar al regiunii, Serghei Melikov, pe cea a membrului Comisiei Electorale a Daghestanului, Samir Abdulhalikov și pe cea a vicepreședintelui Adunării Populare a republicii, Kamil Davdiev.
Nereguli și atacuri
Pe ansamblul, alegerile s-au desfășurat fără abateri. După cum a precizat Ella Pamfilova, invalide au fost declarate 25.830 de buletine de vot în 35 de regiuni – ”un rezultat minor, nesemnificativ”.
Rezultatele votului au fost anulate în trei secții de votare din trei regiuni – Crimeea, Kalmîkia și Sankt-Petersburg. În ultimul dintre cazuri există motive pentru anularea rezultatelor de la alte șase-șapte secții, potrivit șefei ȚIK.
Alegerile din acest an au fost observate de aproape o jumătate de milion de persoane – 491.188, a anunțat Pamfilova. Numeroșii observatori internaționali au subliniat buna organizare și transparența alegerilor.
În absența unor nereguli serioare, ȚIK s-a confruntat cu ”atacuri cibernetice fără precedent” atât asupra site-ului Comisiei, cât și asupra altor resurse, influsiv platforma pentru votul de la distanță. Potrivit datelor președintelui Rostelekom, Mihail Oseevski, în total au fost comise 19 asemenea atacuri.