Alegeri în Rusia. Observator italian: Nu am văzut așa ceva în Europa
18/09Turneu de minifotbal din București cu prilejul aniversării a 30 de ani de independență a Turkmenistanului
19/09Pușkov, despre declarația Washingtonului privind securitatea alianței AUKUS
Președintele Comisiei pentru politică informațională și cooperare cu mass media din Consiliul Federației, Aleksei Pușkov, a comentat declarația Statelor Unite potrivit căreia alianța militară și politică AUKUS nu este îndreptată împotriva altor țări și, în primul rând, împotriva Chinei. Și, în general, scrie senatorul rus pe pagina sa de Twitter, este doar un format pentru livrarea ursuleților de pluș în statele din Oceanele Indian și Pacific, relatează Rossiiskaia gazeta. Pe de altă pare, chiar primii pași ai noii alianțe au provocat criza în relațiile SUA și ale Australiei cu Franța.
Anterior, Aleksei Pușkov, a declarat pentru ”Parlamentskaia gazeta” că, privind lucrurile din perspectivă geopolitică, noul parteneriat este o consolidare a statelor anglo-saxone, ce vizează descurajarea Chinei în regiunea Indo-Pacifică. Senatorul a amintit că, recent, Washingtonul și-a întârit prezența militară în Australia, în timp ce Marea Britanie și-a trimis navele de luptă în Marea Chinei de Sud.
La începutul acestei săptămâni, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat, împreună cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, și cu colegul australian al acestuia, Scott Morrison, crearea unui nou parteneriat trilateral în domeniul apărării și al securității. Principala componentă a AUKUS (după primele litere ale numelor țărilor participante) va fi transferul către Australia de tehnologii sensibile în domeniul construcției de submarine nucleare, precum și integrarea pe mai departe a potențialelor militare și de informații ale Washingtonului, Londrei și Canberrei pentru o confruntare mai fermă cu Beijingul. Acest lucru a devenit și motivul renunțării Australiei la contractul în valoare de 55 de miliade de euro cu prire la construcția subvarinelor moderne pentru Australia.
La sfârșitul consultărilor de la Washington a șefilor ministerelor Apărării și de Externe ale SUA și Australiei, a fost dată publicității o declarație. În document se afirmă angajamentul de a dezvolta de o manieră considerabilă colaborarea americano-autraliană în domeniul desfășurării de forțe. Se intenționează ca, în Australia, după principiul rotației să staționeze avioane americane de toate tipurile, să fie creată infrastructura de logistică pentru navele de suprafață și subacvatice ale SUA. Părțile au convenit în privința organizării unor exerciții ale forțelor terestre mult mai complexe și mai integrate, dar și o colaborare în sfera sateliților cosmici.