Categories: Rusia de azi

”Aruncătorii de fake-uri” au obosit: sâmbătă au fost mai puține informații false despre alegeri

Dacă vineri – ziua când, în Rusia, a început procedura de vot în cadrul alegerilor de diferite niveluri – fluxul informațiilor false despre vot era de mii, sâmbătă, fervoarea ”aruncătorilor de fake-uri” a scăzut vizibil, iar unele semnale au fost chiar de neînțeles, relatează ”Rossiiskaia gazeta” într-un articol dedicat subiectului.

În prima zi de vot, voluntarii cibernetici ai Camerei Civice a Rusiei au identificat 7000 de știri false. ”Spre dimineața zilei de sâmbătă s-a reușit reducerea acestei intensități”, a declarat șeful grupului de lucru pentru monitorizare civilă a votului electronic de la distanță, Aleksandr Malkevici. Potrivit spuselor sale, grație supravegherii video și activității jurnaliștilor, viteza de reacție a crescut, iar astfel de informații ”au fost oprite din zbor”. De regulă, fake-urile provin din conturi recent create.

Pe primul loc, după numărul de date false lansate în spațiul public, s-au aflat orașele Sankt-Petersburg, Moscova, regiunile Orientului Îndepărtat, Ekaterinburg și Novosibirsk. ”O parte dintre aceste știri sunt de un nonsens total”, a comentat Malkevici. Uneori, se iau fotografii autentice, folosite însă într-un context fals. Astfel, imagini cu urne și buletine de vot necompletate, folosite pentru verificarea sistemului KOIB, de prelucrare a respectivelor buletine, erau prezentate drept ”carusel electoral”.

Două exemple de fake-uri au venit din regiunea Ivanovo. Pe rețeaua ”VKontakte”, Denis Kan, membru al Partidului Comunist (KPRF) a postat o înregistrare în care s-ar fi văzut cum, noaptea, camerele n-ar fi funcționat, pentru că se vedea prin geam lumina zilei. Potrivit informațiilor Comisiei electorale regionale, nu a fost vorba despre nici o încălcare a regulilor, lumina provenind de la felinarele stradale. Au fost prezentate fotografii care au confirmat cele spuse de oficiali.

Pe unul dintre portalurile din Ivanovo a fost publicată o înregistrare audio, cu o presupusă conversație dintre șeful administrației Șuia, Natalia Koriaghina și președinta uneia dintre comisiile electorale de sector ale orașului. Koriaghina încearcă să o convingă pe interlocutoarea sa ”să se apuce de treabă” și ”să-și îndeplinească misiunea”, menționând, totodată, că toate camerele video vor fi deconectate și nici un polițist nu va fi prezent. S-a dovedit că, deși nu a fost încălcată nici o regulă, înregistrarea era veche, nu avea nici o legătură cu alegerile pentru Duma de Stat, fiind folosită o înregistare audio de anul trecut. Interlocutoarea Koriaghinei era Natalia Tiurina, fostă președinte a Comisiei electorale de sector (UIK) nr. 330. Mandatul ei a încetat încă din 20 august 2020.

Sâmbătă dimineața, pe rețeaua ”VKontakte” a apărut un videoclip, unde membrii UIK nr. 789 din Osinniki, Regiunea Kemerovo, introduc stive de buletine de vot în saci sigilați după închiderea secției de vot, în seara zilei de 17 septembrie. Videoclipul trebuia să demonstreze cum sunt manipulate buletinele de vot. Cu referire la declarațiile Comisiei elecorale orășenești, Primăria a anunțat că informația nu corespunde realității.

”După închiderea secției de vot, în seifuri au fost așezate buletinele de vot introduse în saci sigilați, documentele electorale, listele cu alegători, buletinele nefolosite. În videoclipul cu pricina, membrii comisiei se află în bibliotecă, unde fac ordine printre documentele strânse pentru a elibera incinta, unde în a doua zi a alegerilor, urmau să lucreze specialiști: juriști, angajați ai Fondului de pensii, ai direcției pentru protecția socială a populației”, au explicat surse ale Primăriei din Osinniki.

Alt caz de fake a fost înregistrat în Ținutul Habarovsk. Candidatul pentru Duma locală din partea KPRF, Svetlana Izotova, a relatat cum la UIK nr. 21 din Habarovsk observatorii se află într-o altă încăpere și nu vedeau ce se întâmplă cu urnele. În același timp, președintele Comisiei a refuzat să-i mute pe observatori și a chemat poliția. Observatorul din partea Camerei Civice a Rusiei la acea secție a respins aceste informații. El a declarat că observatorii au beneficiat de acces total la supravegherea procedurii de vot.

ÎnRegiunea Kaliningrad, candidat la deputăție din partea ”Rusiei juste”, Pavel Kaledin, a anunțat că la UIK nr. 763 din Prioziorsk au fost anulate buletinele de vot după votul la domiciliu din 17 septembrie din motive neelucidate. Comisia electorală a Regiunii Leningrad a reacționat operativ: buletinele de vot nu au fost invalidate, ele aflându-se în saci sigilați.

 

owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

4 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

6 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

7 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

7 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

9 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.