În exclusivitate. Însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse în România, Igor Iniușkin: La alegerile parlamentare din 19 septembrie este prognozată o concurență record
16/09În ajunul alegerilor, Putin a declarat că Rusia are nevoie de un Parlament puternic
16/09Despre campania anti-rusă din mass-media germane cu ajutorul informațiilor preluate din manualul de fizică pentru clasa a 6-a
Mașina de propagandă a Occidentului continuă să ațâțe spiritele anti-ruse, aruncând în spațiul informațional noi și noi ”senzații” și adevărate fake-uri. Printre ele – ”ingerință în alegerile” dintr-o serie întreagă de țări, mituri despre ”hackerii ruși”, ”nesiguranța” vaccinurilor rusești împotriva coronavirusului și așa mai departe, se arată într-un comentariu al MAE Rus, postat pe site-ul oficial al instituției.
Recent, pe listă s-au adăugat acuzații cum că Rusia ar fi organizat niște ”atacuri cu unde acustice” împotriva unor angajați ai misiunilor diplomatice americane din câteva state (așa-numitul ”sindrom Havana”). Subiectul a fost preluat cu plăcere de mass-media specializate în teorii ale conspirației și de alți jurnaliști dedicați cauzei din SUA, Canada și așa mai departe, care au desfășurat o întreagă campanie de informare împotriva țării noastre.
După ce subiectul ”sindromului Havana” a fost întors pe toate fețele în SUA și Canada, a început să-l dezvolte publicația germană Der Spiegel care, la distanță de patru zile, a publicat două articole cu conținut aproape identic – ”Posibil atac cu ajutorul armei sonore asupra ambasadei SUA din Berlin” și ”Raze dintr-o ambuscadă”. Probabil, pentru ca materialul răuvoitor să se întipărească mai bine în spațiu mediatic german.
În ambele articole se vorbește despre ancheta deschisă în SUA în legătură cu apariția unor boli inexplicabile la unii dintre angajații ambasadei SUA în Berlin. Tabloul clinic al bolii – greață, dureri puternice de cap, probleme cu auzul, insomnie, oboseală cronică, reducerea capacității de muncă, afecțiuni care au obligat victimele să ceară ajutor în instituții medicale ─ i-a condus pe autorii articolului la ideea că motivul acelor stări de rău a fost exact acel ”sindron Havana”. Nu s-au chinuit să-i caute prea mult pe vinovații de dureri de cap și greță. Întotdeauna, la îndemână se află vinovatul de serviciu – Rusia.
În închipuirea jurnaliștilor de la Der Spiegel, ajutați de cunoscuții falsificatori Bellingcat, Rusia ar realiza un fel de program secret de acțiune de la distanță cu ajutorul unor unde periculoase (ultrasunenete, radiații micro și audio) asupra unor abonați țintiți prin intermediul dispozitivelor mobile. Nu este greu de ghicit că abonații țintiți sunt angajați ai ambasadei SUA în Germania, și nu oricare, ci doar cei care se ocupă de Rusia, inclusiv de colaborarea ruso-germană din domeniul gazelor naturale și al securității cibernetice.
Autorii articolului nu sunt deloc deranjați de absurditatea acuzațiilor. Se dorește ca cititorilor să le fie insuflate versiuni absolut incredibile, cum că serviciile speciale ruse, prin nu se știe ce metodă, ar fi adus în Germania, țară membră NATO, o anumită aparatură pentru a-i iradia, acolo, pe diplomații americani. Întrebarea ”de ce” este lăsată fără răspuns de autorii pseudo-anchetei. Lipsesc, de asemenea, dovezi ale implicării Rusiei în respectivele incidente. Este omis faptul că, în tot acest răstimp, Rusiei nu i-a fost prezentată nici o acuzație oficială. În spiritul tradiției ”highly likely”, cititorii sunt invitați să-i creadă pe cuvânt pe autorii care au îmbibat cu generozitate textul articolului lor cu informații din manualul de fizică pentru clasa a 6-a.
Fără nici o îndoială, în acest caz este vorba despre o nouă verigă din lanțul acțiunilor coordonate ale comunității media occidentale, care acționează în interesele autorităților SUA, de creare a unui fundal negativ Rusiei și de a provoca daune suplimentare relațiilor ruso-germane.
În ceea ce ne privește, recomandăm încă o dată să fie parcursă cu atenție declarația reprezentantului nostru oficial din 5 august 2021, unde sunt date toate răspunsurile în legătură cu așa-numitul ”sindrom Havana” al diplolmaților americani.