Categories: EconomieRusia de azi

Studiu: Mai puțin de o jumătate dintre ruși au economii

Mai puțin de jumătate dintre ruși (45%) au economii, iar 15% dintre aceștia pun bani deoparte în mod regulat, arată un studiu al pieței financiare ”Iunikom24”, relatează agenția TASS.

”Economii dețin doar 45% dintre ruși. Este exact numărul de persoane care au răspuns afirmativ la întrebarea legată de economii. Dintre aceștia, doar 15% fac acest lucru în mod regulat”, se arată în material. 

În același timp, 80% dintre repondenții care au participat la studiu, au menționat că economiile făcute le ajung doar pentru trei luni. Astfel, se poate presupune că, în medie, economiile rușilor variază în limitele a 150.000-200.000 de ruble (1731-2308 de euro) , precizează studiul. 

În medie, rușii care pun deoparte bani în mod regulat, reușesc să economisească aproximativ 10-20% din venit. De asemenea, 2% dintre persoanele intervievate au recunoscut că au posibilitatea să nu se atingă de salariu, pentru că trăiesc din venitul soției sau al soțului. Fiecare al cincilea repondent a declarat că nu a făcut niciodată vreo economie. 30% se străduiesc să facă economii din când în când, când au această posibilitate, dar dintre ei, circa 60% au menționat că de multe ori nu-și permit pentru că nu se descurcă până la următoarea leafă. Restul de 5% au refuzat să răspundă la această întrebare. 

Scopul economiilor 

Aproximativ 30% dintre ruși au nevoie de economii pentru achiziționarea de bunuri scumpe, 15% pun deoparte pentru apartament, pentru alt activ imobiliar, 10% pentru educația copiilor, 20% spun că este ”o pernă de securitate”, iar 10% economisesc ”pentru bătrânețe”. 

Fondatorul firmei Anderida Financial Group, Aleksei Tarapovski, spune că, în prezent, o ”pernă financiară de securitate” minimă ar trebuie să reprezinte între șase și 12 salarii lunare. Practica demonstrează însă că o asemenea ”asigurare” își permit nu mai mult de 10-20% dintre ruși. 

”Deseori, absența unei perne de securitate nu are legătură cu insuficiența fondurilor ca atare pentru formarea ei, ci de neștiința de a-și planifica bugetul”, a spus el. 

În același timp, expertul arată că pentru formarea ”unei perne de securitate” este suficient ca, în decurs de o jumătate de an – un an să fie puse deoparte până la 15-20% din venitul lunar. Pe viitor, suma astfel obținută poate fi mărită cu ajutorul unor instrumente simple și cu risc minim – precum ”scara depozitelor”, un cont de brokeraj sau un cont individual de investiții”. 

La sondaj au luat parte în jur de 900 de oameni, cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani din 45 de regiuni ale Rusiei.

owner

Recent Posts

Sărbători fericite!

Dragi cititori, redacția Vesti din Rusia vă dorește Crăciun fericit alături de cei dragi! Multă…

59 de minute ago

Pușilin: Ce înseamnă pentru Ucraina pierderea orașului Krasnoarmeisk

Pierderea orașului Krasnoarmeisk (Pokrovsk, numele ucrainean) va fi o lovitură pentru dezvoltarea metalurgiei în Ucraina,…

15 ore ago

Dmitri Trenin: Cel mai important centru

Profesorul Dmitri TRENIN, director științific al Institutului de Economie și Strategie Militară Mondială al Școlii…

17 ore ago

Procuratura Generală a înaintat o propunere pentru reglementarea poligamiei

Procuratura Generală a Rusiei a trimis o declarație scrisă președintelui Direcției Spirituale a Musulmanilor (DUM)…

19 ore ago

Ușakov: Țările care vor intra în BRICS din 1 ianuarie

Asistentul președintelui Federației Ruse, Iuri Ușakov, a anunțat ce țări vor primi statutul de partener…

20 de ore ago

SVR: Maia Sandu a cerut un plan pentru o operațiune militară în Transnistria

Autoritățile moldovenești pregătesc o operațiune militară în Transnistria, pentru care președintele republicii, Maia Sandu (în…

2 zile ago

This website uses cookies.