Hot News
Despre conservarea și dezvoltarea limbilor popoarelor din Rusia (III)
07/09
Corneliu Vlad
Corneliu Vlad: Doar cu Occidentul, Kievul nu poate rezolva criza ucraineană
07/09

Serghei Lavrov: Rusia nu intenționează să recurgă la forță pentru a proteja cetățenii vorbitori de limbă rusă de peste hotare

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la o întâlnire cu comunitatea pedagogică din Sankt-Petersburg/ Foto: novorosinform.org

Rusia nu intenționează să rezolve prin forță problema protejării populației vorbitoare de limbă rusă din țările Baltice și din Ucraina, dar, în același timp, promovează activ limba rusă peste hotare, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov la o întâlnire cu comunitatea pedagogică din Sankt-Petersburg, scrie agenția TASS.

”Nu vom folosi chiar metode de forță. Este imposibil. Dar trebuie să facem apel la responsabilitate, ceea ce și facem. Facem acest lucru și la Consiliul Europei, și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, și în subunitățile care, la ONU, se ocupă de probleme minoritățile naționale. În special, facem acest lucru în cooperarea cu colegii noștri europeni, inclusiv Uniunea Europeană, ca structură supranațională”, a precizat șeful diplomației ruse.

MAE rus, a menționat ministrul, îl informează permanent și pe reprezentantul UE pentru afaceri internaționale și politică de securitate, Josep Borrell, în legătură cu problema protecției populației vorbitoare de limbă rusă. ”Informăm constant despre acele chestiuni care ar trebui urmărite de colaboratorii lui și care încalcă direct acele idealuri impuse direct în UE pentru țările care și-ar dori să se asocieze la UE”, a adăugat ministrul.

Lavrov a menționat că sunt numeroase exemple de politici restrictive aplicate în privința limbii ruse. ”Este vorba, în primul rând, despre țările Baltice și Ucraina, unde a fost declarat război deschis împotriva limbii ruse, împotriva învățământului în limba rusă, cu încălcarea a numeroase convenții privind drepturile minorităților naționale, iar în cazul Ucrainei – o gravă încălcare a Constituției Ucrainei, unde sunt înscrise garanții pentru limba rusă și, în general, garanții pentru minoritățile vorbitoare de limbă rusă”, a spus el.

În același timp, a subliniat Lavrov, situația din Ucraina legată de discriminarea limbii ruse a atins ”amploarea unei catastrofe”. Șeful MAE rus a amintit că, în urmă cu câțiva ani, a fost adoptată o lege a educației și o lege privind limba ucraineană ca limbă de stat, acte normative ce presupuneau că din septembrie 2020 limbile naționale vor putea fi predate doar în școala primară. ”Când am propus țărilor europene, ai căror cetățeni au concetățeni în Ucraina, să reeduce, totuși, conducerea ucraineană, ele au dat din cap destul de rușinați, după care și-au văzut mai departe de treburile lor. Este destul de trist. Sub presiunea Uniunii Europene, Ucraina a făcut excepție pentru țările UE. Limba rusă s-a dovedit dublu discriminată”, a spus Lavrov.

El a precizat că nu ratează nici o întâlnire cu colegii europeni pentru a ridica problema limbii ruse. Munca de promovare a limbii ruse peste hotare se duce pe multe canale (lucrează activ pentru promovarea limbii ruse ambasadele, centrele științifice și culturale ale Rossotrudnicestvo, Institutul de Stat al Limbii Ruse ”A.S. Pușkin”, Fundația ”Russkii mir”, programe întregi pentru țările Asiei centrale). În Tadjikistan se creează cinci școli rusești, iar pentru coordonarea intereselor în această sferă, din dispoziția președintelui Vladimir Putin, se pregătește un complex program de stat pentru susținerea limbii ruse peste hotare. ”Ceea ce mă întristează este reacția colegilor europeni bazată pe dublul standard, mai degrabă absența unei reacții. Iar acest lucru va fi un factor permanent de iritare al relațiilor noastre în mass-media. Peste 15.000 de burse sunt acordate anual și se intenționează să se ajungă la 20.000…. Vedem această problemă și ne ocupăm activ de ea”, a spus Serghei Lavrov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2884902