Categories: Rusia si lumea

Pușkov, despre stilul de escroc al politicii externe ucrainene

Cum poți să ai de-a face cu o Ucraină care respectă și, în același timp, nu respectă Acordurile de la Minsk? Asta nu e nimic altceva decât escrocherie politică, a comentat, pentru publicația ”Vzgliad”, senatorul rus Aleksei Pușkov, reacționând la declarația Kievului potrivit căruia Ucraina s-a smuls din ”cârligul” Acordurilor de la Minsk și, în același timp, s-a plâns de refuzul Rusiei de a prelungi mandatul observatorilor OSCE, decizie care ar veni în contradicție cu aceleași acorduri.

”Vorbind despre bilanțul vizitei președintelui Ucrainei în SUA și al negocierilor cu Joe Biden, consilierul șefului administrației lui Volodimir Zelenski, Aleksei Arestovici, a numit drept rezultat principal desprinderea Kievului din ”cârligul” Acordurilor de la Minsk. El a catalogat acest lucru ca fiind un mare succes al vizitei în ansamblul ei. De aici, se poate trage concluzia că autoritățile de la Kiev resping Acordurile de la Minsk și că, de acum înainte, Ucraina nu se mai consideră legată de obligațiile ce-i revin în baza lor. În orice caz, nimeni din conducerea ucraineană – nici MAE, nici altcineva din biroul președintelui, nici Zelenski însuși – nu a dezavuat public declarația lui Arestovici”, a constatat președintele Comisiei pentru politică informațională și cooperare cu mass-media, senatorul Aleksei Pușkov.

Senatorul a adăugat că declarația lui Arestovici ”corespunde vechii linii a Kievului de subminare a Acordurilor de la Minsk și de înlocuire a acestora cu altceva”. ”Dar cu ce le înlocuiești este neclar. Nicio altă bază politică pentru rezolvarea problemelor Donbassului nu există și nu va exista. Cu toate acestea, Kievul afirmă constant că Acordurile de la Minsk nu îl satisfac. Și iată, a venit declarația că în Statele Unite a fost aprobată de facto renunțarea Ucrainei la Acordurile de la Minsk”, a subliniat Pușkov.

Dar după ce Rusia a anunțat că nu există motive pentru prelungirea mandatului observatorilor OSCE la două puncte de control de la granița cu Donbassul, MAE al Ucrainei a condamnat decizia Moscovei, pentru că ar încălca, zice-se, punctul 4 al Acordurilor de la Minsk.

”Ucraina dă mereu de înțeles că renunță la Acordurile de la Minsk și fiecare pas în această direcție este definit un mare succes. Iar când Ucraina trebuie să facă referire la acest document, ea citează Acordurile de la Minsk, ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Această matematică dublă a politicii externe a Ucrainei s-a transformat de mult într-o trăsătură caracteristică a demersurilor Kievului pe arena mondială. La modul general vorbind, este o escrocherie politică. Dacă voi considerați un mare succes retragerea din Acordurile de la Minsk, cum mai poți face referire la aceleași acorduri?”, se întreabă retoric politicianul rus.

În opinia sentorului, această artimetică dublă a Kievului ”face, practic, imposibile orice negocieri constructive cu Ucraina”. ”Este scriitura politicii externe a Ucrainei. În acest sens, aș vrea să amintesc incidentul de la Kerci, din toamna anului 2018, când Kievul a insistat pe faptul că navele rusești, care au reținut ambarcațiuni ucrainene, ar fi încălcat granița ucraineană. Atunci a ieșit un uriaș scandal și, timp de două luni, la NATO au răsunat apeluri pentru alte sancțiuni împotriva Rusiei. De atunci însă, nimeni din Alianță nu a mai ridicat această temă. A fost înăbușită pentru că a fost o provocare ucraineană și nu vreo încălcare de către partea rusă”, a amintit Pușkov.

Iar acum, are loc o provocare diplomatică, este de părere politicianul. ”Un consilier cu statut de reprezentant oficial al lui Zelenski împarte interviuri și afirmă că pentru Ucraina nu mai există Acordurile de la Minsk, iar MAE al Ucrainei face referire la Acordurile de la Minsk. Asta, deja, nu mai este inconsecvență, ci este o politică deliberată de manevre fără principii, caracteristică pentru diplomația ucraienană și pentru conducerea țării în ansamblul ei”, a insistat Aleksei Pușkov.

”Vzgliad” amintește că, într-un interviu acordat agenției RIA Novosti în luna aprilie anul curent, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că noi ”trebuie să-l eliberăm din cârlig pe domnul Zelenski și întreaga lui echipă”. Potrivit ministrului, oamenii președintelui ucrainean ”se zbat cum pot” în încercările lor de a obține revizuirea Acordurilor de la Minsk.

La declarația lui Arestovici a răspuns și reprezentanta oficială a MAE Rus, Maria Zaharova. ”Ia uite cu ce succes m-am desprins de cârlig. M-am smuls, o mare reușită” – a gândit peștele, întânzindu-se comod în tigaie și salutându-i, mental, pe pescari. Arestovici, mai spuneți ceva – urechile mele vă iubesc”, a comentat Zaharova.

Săptămâna aceasta s-a anunțat că Rusia nu are motive pentru a prelungi, după 30 septembrie, mandatul grupului de observatori de la punctele de contrele ”Gukovo” și ”Donețk” de la granița ruso-ucraineană. Ucraina a condamnat acest refuz și l-a calificat ”un sabotaj deliberat” ”al implementării Acordurilor de la Minsk, în special a punctului 4 al Protocolului de la Minsk din 5 septembrie 2014, ce prevede asigurarea unei monitorizări și verificări continue de către OSCE a frontierei de stat dintre Ucraina și Rusia”. MAE al Ucrainei a presupus că decizia Rusiei ”poate fi dovada planurilor de a livra arme pe teritoriul din Donbass care nu se află sub controlul Kievului”.

MAE Rus a explicat că Ucraina și Occidentul nu au tratat cu respectul cuvenit desfășurarea acestui grup. În șapte ani, observatorii nu au consemnat nici o acțiune de transfer de trupe, arme, muniții sau tehnică de luptă din Rusia în Donbass.

 

owner

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

16 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

17 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

19 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

20 de ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.