Hot News
Aleksei Puskov
Pușkov, despre stilul de escroc al politicii externe ucrainene
05/09
Pogrebinski: Statelor Unite le convine că Ucraina a renunțat la Acordurile de la Minsk
05/09

Despre conservarea și dezvoltarea limbilor popoarelor din Rusia (I)

Foto: VKontakte

Națiunile Unite au proclamat perioada 2022–2032 ca Deceniul Internațional al Limbilor Popoarelor Indigene (Rezoluția Adunării Generale a ONU “Drepturile popoarelor indigene” din 18 decembrie 2019 nr. 74/135).

Federația Rusă este unul dintre cele mai mari state multinaționale din lume, unde, potrivit recensământului din 2010, trăiesc 193 de popoare, fiecare dintre acestea având caracteristici unice ale culturii materiale și spirituale. În țară sunt folosite 277 de limbi și dialecte care aparțin diferitelor familii și grupuri lingvistice: indo-europeană, uralică, altai, caucaziană de nord, ciukci-kamciatka, eschimo-aleută, etc.

Situațiile cu limbile diverselor popoare diferă unele de altele în funcție de o serie de factori, inclusiv numărul de vorbitori nativi (printre limbi sunt cele vorbite de milioane de oameni, dar există și cele care sunt vorbite de mii și, în unele cazuri, doar de zeci de oameni), existența scrisului, statutul juridic. Mai mult de treizeci de limbi ale popoarelor din Rusia, împreună cu rusa, sunt limbi de stat pe teritoriul republicilor care fac parte din Federația Rusă. Sunt funcțional dezvoltate și utilizate pe scară largă în diverse domenii.

Harta interactivă a așezării popoarelor indigene din Nordul, Siberia și Orientul Îndepărtat/ Foto: news.myseldon.ru

Constituția Federației Ruse și legislația rusă actuală recunosc limbile popoarelor din Rusia drepto patrimoniul național, garantează tuturor popoarelor dreptul de a-și păstra limba maternă și crearea condițiilor pentru studierea și dezvoltarea acesteia (articolul 68). Punând în practică aceste legi, organismele de stat elaborează programe federale și regionale orientate pentru păstrarea, studiul și dezvoltarea limbilor popoarelor Federației Ruse. Aceste programe sunt menite să  asigure condițiile pentru funcționarea limbilor materne, pentru publicarea cărților în ele, pentru finanțarea cercetării științifice în acest domeniu, pentru difuzarea informațiilor și materialelor în limbile native prin intermediul mass media, pentru formarea specialiștilor în acest domeniu și îmbunătățirea sistemului educațional care ar contribui la conservarea, studierea și dezvoltarea limbilor popoarelor din Rusia.

Problemele politicii lingvistice în domeniul învățământului sunt reglementate de următoarele legi federale: “Despre limbile popoarelor Federației Ruse” (din 25 octombrie 1991 nr. 1807-1), „“Despre învățământul în Federația Rusă” (din 29 decembrie 2012 nr. 273-FZ), “Despre autonomia națională și culturală” (din data de 17 iunie 1996, nr. 74-FZ), precum și de constituțiile (statutele), actele juridice de reglementare ale subiectelor Federației Ruse. În prezent, există peste o mie de acte juridice normative ale subiectelor Federației Ruse care abordează problemele politicii lingvistice și de educație în limbile materne.

Acestea consacră dreptul de a folosi limba maternă, dreptul la libera alegere a limbii și prevăd, de asemenea, condiții pentru a asigura păstrarea și dezvoltarea diversității etnoculturale a popoarelor Federației Ruse, a limbilor și culturii lor. Sistemul pe mai multe niveluri, care include acte legislative privind funcționarea limbilor, inclusiv în domeniul învățământului la nivel federal, regional și local, permite luarea în considerare a caracteristicilor regionale și etnoculturale ale entităților constitutive ale Federației Ruse.

În conformitate cu art. 14 din Legea federală “Despre învățământ în Federația Rusă”, rușii au dreptul să urmeze învățământul preșcolar, general primar și general de bază în limba lor maternă – una dintre limbile popoarelor Federației Ruse, precum și dreptul să își studieze limba maternă, dintre limbile popoarelor Federației Ruse, inclusiv rusa ca limbă maternă, în limitele posibilităților oferite de sistemul de învățământ.

Predarea și învățarea unei limbi materne, dintre limbile popoarelor Federației Ruse, se desfășoară în conformitate cu standardele educaționale ale statului federal, care prevăd, în cadrul părții obligatorii a principalului program educațional, cerințe privind conținutul de programe educaționale în materii în limbi materne.

În Rusia există patruzeci de popoare indigene – acestea trăiesc pe teritoriile așezării tradiționale a strămoșilor lor – în Nord, Siberia și Extremul Orient și își păstrează modul de viață, ocupațiile și gospodărirea tradiționale/ Foto: wikipedia.org

În prezent, în Rusia, învățământul școlar se desfășoară în 24 de limbi, 81 de limbi fiind studiate ca materie. Învățământul în limbile cele mai răspândite în republicile Federației Ruse este asigurat atât în etapele inițiale, cât și în cele finale ale învățământului general. Potrivit datelor Ministerului Învățământului din Rusia, începând din septembrie 2019, numărul celor care își studiază limba maternă totalizează 2.167.528 de persoane, ceea ce reprezintă 13,4% din numărul total de elevi din instituțiile de învățământ general din țară (16.137.286 de persoane).

 (Va urma)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2964994