Hot News
Zaharova, despre presa ”independentă” finanțată din străinătate
29/08
”Atac asupra sistemului constituțional al Rusiei”: cum pregătesc școlile lui Hodorkovski activiști de protest pentru alegeri
29/08

Maria Zaharova: Olanda a recunoscut pericolul zborului peste estul Ucrainei, în 2014

Avionul Boeing MH-17 care s-a prăbușit în estul Ucrainei, în 2014/ Foto: TASS

Un articol foarte interesant a apărut în publicația olandeză ”De Telegraaf”: jurnaliștii analizează recomandările Consiliului pe probleme de securitate al Olandei în legătură cu situația din Afganistan, scrie reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, într-o postare pe pagina sa de pe rețeaua Telegram.

Ei compară circumstanțele prăbușirii, în 2014, a avionului Boeing MH-17 în estul Ucrainei, cu actuala stare a lucrurilor.

Succesiunea raționamentelor lor pare logică. Teoretic, statul este cel care trebuie să anunțe că ”cerul este închis”. Este o abordare responsabilă, dacă vorbim despre salvarea de vieți ca fiind o prioritate. Dar din motive bine cunoscute, țara pierde imediat din punct de vedere financiar și se confruntă cu costuri politice.

Voi repeta ceea ce adepților maidanului ucrainean le va fi greu să creadă, dar sunt două aspecte:

– noile forțe (așa sunt ele numite în cele mai bune case din Paris și Londra), care au început să controleze Afganistanul, au lansat aproape imediat, la 16 august 2021, un apel ca spațiul aerian de deasupra Afganistanului să nu fie folosit de aeronave civile în perioada următoare;

– susținute de Occidentul democratic, autoritățile Ucrainei, care începând din 2014 au desfășurat din plin acțiuni militare la ei acasă, în estul țării, nici nu s-au gândit să facă așa ceva.

Atunci Kievul a decis să nu interzică survolarea teritoriului lor pe toate coridoarele de zbor, limitându-se doar la cele inferioare (până la 9750 metri), deși Forțele Armate ale Ucrainei măturau la greu orașele cu atacuri de artilerie, desfășurând ample acțiuni militare împotriva propriei populații. Rezultat tragic – pe cerul de deasupra Ucrainei a avut loc catastrofa avionului companiei Malaysia Airlines, ce zbura pe culoarul de zbor FL330 (10.050 metri), de la Amsterdam la Kuala Lumpur.

În contrast – Autoritatea Aviației Civile din Kabul s-a adresat cu rugămintea ca aeronavele civile să nu folosească spațiul aerian de deasupra Afganismului, recunoscând cinstit că autoritățile nu pot, deocamdată, să garanteze securitatea avioanelor aflate în survol. Apropo, imediat după aceea, transportatorul olandez KLM a încetat să mai zboare deasupra acestei țări.

Experții din Olanda sunt de părere că, în prezent, nu există riscul ca o aeronavă olandeză civilă să fie doborâtă pe cerul de deasupra Afganistanului. În schimb, acest risc a existat în Ucraina, în urmă cu șapte ani, și, din păcate, a condus la pierderi de vieți omenești.

Amintesc, scrie Zaharova, că este vorba despre un articol al jurnaliștilor olandezi din presa olandeză, care, la început, au manifestat o empatie nefirească pentru regimul de la Kiev și izbucnirile lui. Dar timpul așază lucrurile la locul lor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939311