Categories: Comentarii

”Atac asupra sistemului constituțional al Rusiei”: cum pregătesc școlile lui Hodorkovski activiști de protest pentru alegeri

În ajunul alegerilor din septembrie, din Rusia, au reapărut discuțiile despre Mihail Hodorkovski. Au fost activate două proiecte ale veteranului în ale opoziției, căzut în dizgrație – ”Atelierul bloggerilor” și ”Școala de autonomie locală”. La o primă vedere, principalul lor obiectiv pare un lucru lăudabil – să oferi posibilitatea unor figuri noi să acceadă la putere, să lărgești spectrul opiniilor politice în interiorul sistemului. Dar contextul acestei frumoase formulări este deosebit de ambiguu – de mulți ani, principalul ideolog al pluralismului politic trăiește peste hotare și ambele lui proiecte sunt coordonate tot din străinătate. În realitate, activitatea acestor școli are un caracter anti-rus, consideră experții, consultați de RT.

Legătura dintre proiectele ”Atelierul bloggerilor” și ”Școala de autonomie locală” cu Hodorkovski, stabilit permanent la Londra, se întrevede clar, chiar dacă nu de prima dată.

”Școala de autonomie locală” (ȘMS) a devenit continuarea proiectului ”Școala noii puteri”, pus în practică în anii 2012-2013 de Comitetul pentru inițiative civice a lui Aleksei Kudrin (fost ministru de finanțe, astăzi președintele Camerei de Conturi – n.r.).

În 2014, ȘMS s-a desprins de comitetul lui Kudrin și a devenit un proiect de sine stătător. Era condus de acum foștii deputați municipali ai Moscovei, Natalia Șavșukova și Iulia Galiamina.

S-a reînnoit și personalul didactic: au apărut politologi străini și coordonatori ai organizației, a căror activitate a fost recunoscută de Procuratura Generală a Rusiei ca nedorită pe teritoriul țării.

Din mai până în septembrie 2020, s-a desfușurat un curs de webinarii privind aspectele specifice ale campaniilor electorale în perioada pandemiei de coronavirus, în cadrul cărora au vorbit experții americani în tehnologii politice Bernard Whitman, Matt McDermott, Brad Chism, Liz Meir, Ray McNally, Stuard Stevens, alături de alți specialiști în organizarea de campanii electorale prezidențiale și parlamentare în Statele Unite. Mulți dintre ei au, de asemenea, experiență, în promovarea ”reformelor democratice” în țările lumii a treia.

Dar una dintre cele mai strălucite figuri ale echipei este Vladimir Kara-Murza, lector permanent al ȘMS, vicepreședintele Fundației ”Rusia Liberă”, înființată în SUA, coordonator al mișcării civice ”Rusia Deschisă” (Open Russia Civic Movement – organizație a cărei activitate este recunoscută ca nedorită pe teritoriul Rusiei prin hotărârea Procuraturii Generale din 26.04.2017) – a lui Hodorkovski și a cărui lichidare a fost anunțată la sfârșitul lunii mai a acestui an.

Facultatea ”liderilor de opinie”

”Atelierul bloggerilor” – proiect pe baza ”Grupului de susținere a societății civile din Rusia” al lui Hodorkovski – a fost lansat în mai anul trecut. Formal, inițiativa este adresată ”celor care și-au dorit dintotdeauna să devină bloggeri cu audiență de mii de utilizatori și lideri de opinie”.

Potrivit surselor RT din interiorul opoziției ruse, șeful ”Atelierului bloggerilor” a devenit fostul funcționar al ”Rusiei Deschise”, Anton Mihalciuk.

Conform acestei informații, în cadrul ”Atelierului” au fost create mai multe canale de YouTube și pagini pe rețelele sociale, dintre care cele mai accesate au devenit canalul RusNews, ce transmite mitinguri de protest și un blog similar, al lui Serghei Naumov, ce relatează, în special, despre paradele LGBT din New York și despre mitingurile de susținere a lui Aleksei Navalnîi, din Statele Unite.

Pe pagina sa de pe rețeaua ”Vkontakte”, Mihalciuk a făcut referire la evenimentele ȘMS, ceea ce reprezintă încă o confirmare a faptului că ambele structuri afiliate la ”Rusia Deschisă” a lui Hodorkovski sunt legate între ele.

În întâmpinarea alegerilor

În prezent, principala agendă a seminariilor-online organizate de ȘMS și ”Atelierul bloggerilor” vizează pregătirile pentru ziua unică de vot din cadrul alegerilor pentru Duma de Stat, din septembrie anul curent, spun experții consultați de RT.

Astfel, pe canalul de YouTube al ȘMS sunt publicate, începând din martie 2021, videoclipuri pe teme care au legătură directă cu alegerile primare: politica și alegerile în micile orașe ale Rusiei, activitatea candidaților pe rețelele sociale. Se relatează cum se face corect o campanie de promovare, cum se strâng semnături și cum este convenită lista cu semnături. RusNews și Serghei Naumov, de la ”Atelierul bloggerilor”, continuă să întrețină stările de protest prin videoclipurile lor pe respectiva temă.

ȘMS și ”Atelierul bloggerilor” au adunat, deja, numărul necesar de activiști loiali, gata de proteste, spune politologul Karnauhov. Următorul pas este formarea lor pe linie de tehnologii aplicate în confruntarea politică, este de părere expertul.

«Prima etapă – alegerile pentru Duma de Stat. De aceea, toți cei care au fost instruiți, toți cei cu care au lucrat încep acum să se exprime activ. Și trebuie să se înțeleagă faptul că toate aceste celule sunt formate, astăzi, din foști ”navalniști”, recunoscuți drept extremiști», precizează Karnauhov.

Reamintim că, la începutul lunii iunie anul curent, Tribunalul Moscovei a declarat drept extremistă Fundația de Luptă împotriva Corupției (Fundația a fost inclusă în registrul ONG-urilor ce îndeplinesc funcția de agent străin, prin hotărârea Ministerului de Justiție al Rusiei, din 09.10.2019) a lui Aleksei Navalîi, precum și Sediile centrale (”Sediile lui Navalnîi”, organizație recunoscută ca extremistă, activitatea ei fiind interzisă pe teritoriul Rusiei prin hotărârea Tribunalului Moscovei, din 09.06.2021) ale lui Navalnîi și Fundația pentru Apărarea Drepturilor Cetățenilor.

Din duba de poliție – în deputăție

”Vrei să faci viața amară regimului aflat la guvernare? Înscrie-te la curs”, îndeamnă clipurile publicitare prin care creatorii ȘMS îi ademesc pe utilizatorii rețelelor sociale. ”Treci din duba de poliție direct în fotoliul de deputat” – este încă unul dintre sloganurile școlii.

De altfel, cei din ȘMS și ”Atelierul bloggerilor” sunt familiarizați cu o asemenea ”ascensiune socială” – și nu din auzite. Galiamina, spre exemplu, a fost trasă în repetate rânduri la răspundere administrativă pentru diferite abateri, inclusiv pentru încălcarea regulilor de comportament la mitinguri, pentru că nu a respectat ordinele legale ale unui angajat al poliției, precum și pentru încălcarea normelor sanitare.

În decembrie 2020, Galiamina a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare conform art. 212.1 din Codul Penal al Federației Ruse ”Încălcarea repetată a procedurii stabilite pentru organizarea sau desfășurarea de adunări, mitinguri, demonstrații, marșuri și pichete”. Din cauza cazierului judiciar, femeia a fost privată de statutul de deputat municipal.

Fostul coordonator al filialei din Tiumen a ”Rusiei Deschise”, Anton Mihalciuk, care coordonează ”Atelierul bloggerilor”, se află, din 2019, în urmărire federală pentru realizarea, în repetate rânduri, de activități ale unui ”ONG nedorit”, în temeiul art. 284.1 din Codul penal al Federației Ruse. Potrivit unei surse RT, în structurile de justiție, Mihalciuk figurează ca extremist.

Cercul apropiat

”Cu cât te pronunți mai aprig împotriva puterii, cu cât ai mai multe abateri, cu atât te îndrăgește mai mult tânăra avangardă de protest”, spune Vitali Borodin, șeful Proiectului Federal pentru Securitate și luptă împotriva corupției.

În opinia lui, participarea activiștilor la procedurile judiciare, precum și existența unui cazier juridic nu mai reprezintă de mult un indicator al apartenenței la ”cercul său” în elita liberală.

Borodin este convins că, în tehnologiile politice ale funcționarilor lui Hodorkovski, confruntarea deschisă reprezintă unul dintre principalele instrumente.

”Acești funcționari confirmă la webinarele lor: întreaga lor activitate odioasă – procese de judecată, plângeri în instanță, acțiuni ilegale – toate sunt metode de promovare a campaniei, modalitate de a pătrunde pe orice cale în agenda zilnică, de a câștiga loialitatea electoratului”, a explicat Vitali Borodin.

Străinătatea va ajuta

Pentru organele de aplicare a legii din Rusia, legătura dintre ȘMS și ”Rusia Deschisă” a lui Hodorkovski nu a reprezentat un mare secret. În martie anul curent, Iulia Galiamina a fost reținută, alături de mai mult de 10 activiști, la o adunare a organizației. Toți cei reținuți au fost acuzați de implicare în activitatea mișcării britanice Open Russia Civic Movement (”Rusia Deschisă”), fondată de Hodorkovski. Ulterior, instanța a amendat-o pe Galiamina cu 15.000 de ruble pentru participarea la o organizație a cărei activitate este recunoscută ca nedorită pe teritoriul Rusiei (art. 20.33 din Codul administrativ).

La 23 iulie 2020, pe internet au fost publicate documente ce confirmă finanțarea ”Școlii de autoguvernare locală” din surse străine. În versiunea autorilor articolelor, Galiamina și Șavșukova au urmat, în 2018, în Statele Unite, cursuri de conducere politică în cadrul programului internațional ”Lumea deschisă”.

Conform acestor documente, ȘMS a primit bani din fonduri americane – NEW și Free for Russia.

O perspectivă deschisă

Luând în considerare toate aceste informații, nu ne rămâne decât să ne întrebăm: de ce școlile lui Hodorkovski nu au fost declarate până acum ca nedorite în Rusia? Serghei Karnauhov este de părere că această chestiune este mai actuală ca niciodată.

”În momentul de față, corpul avangardei de protest este format deja în Rusia. Nu mai este vorba, astăzi, decât de a efectua la timp ajustările necesare la activul ce trebuie să-și îndeplinească misiunile în anumite etape de timp”, consideră politologul.

Organizații precum ”Școala de autoconducere locală” se află de mult în atenția sporită a departamentelor de profil, spune avocatul Centrului de drept ”Omul și Legea”, Denis Nikitin. Includerea structurilor în vreun registru al organizațiilor interzise sau nedorite este, în opinia lui, o chestiune de timp și de practică în aplicarea legii.

Interdicțiile legate de activitatea organizațiilor nedorite se regăsesc în legea federală ”Măsuri de influență asupra persoanelor implicaate în încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, ale drepturilor și libertăților cetățenilor Federației Ruse”, a explicat avocatul.

Mai mult, oricine vizitează adunările organizațiilor nedorite poate, potențial vorbind, să poarte responsabilitatea gestului său până la răspundere penală,crede juristul.

”Prin acest gen de adunări poate fi avut în vedere un cerc larg de activități – discuții, semninarii, dezbateri publice, ba chiar și o simplă analiză a oricăror probleme de activitate”, explică avocatul. ”Și, fără îndoială, participarea la astfel de evenimente poate atrage după sine responsabilitatea pentru activitatea organizațiilor nedorite (partea 1 a articolului 284.1 din Codul penal – RT) cu condiția ca respectiva persoană să fi fost deja trasă la răspundere administrativă sau penală pentru faptele sale”.

 

owner

View Comments

  • Mihail Hodorkovski trădează în mod cert poporul rus prin urmărirea unei agende străine, deghizat în cruciat „pro-democrație”. Numai că Troica Rusiei Unite se adresează poporului: nu votați partidul și partidele, votați statul, puterea. Iar cele mai bune părți ale sale sunt armata (Șoigu), suveranitatea politicii externe (Lavrov), medicii care, cu prețul vieții lor, salvează populația rusă. Și în vârful piramidei se află Putin. Partidul-unic (iar aici mă refer la Rusia Unită, deoarece celelalte nu cred că sunt de același calibru, de aceeași valoare) trebuie să fie statul însuși, cu alegeri depline și semnificative, unde va exista responsabilitate, deschidere și onestitate. Or, selecția calitativă a celor mai buni nu are nimic de-a face cu democrația liberală reprezentativă de tip occidental. În China, spre exemplu, cu un singur partid, rotația elitelor este mai mare, mai completă și mai dinamică decât în ​​orice țară occidentală. În China nu există parlament, iar PCC (Partidul Comunist Chinez) este în esență un stat, avându-l ca părinte pe Xi Jinping.

    Conflictul ideologic de bază este aici între America unipolară și Rusia multipolară. Poziția Rusiei, așa cum a arătat clar Putin în discursul său istoric la conferința de securitate de la Munchen din 2007, este de a permite țărilor să se bucure de suveranitate națională și să se dezvolte în felul lor. Hodorkovski, în schimb, aspiră tocmai la aceeași lume unipolară căutată de Departamentul de Stat. Indivizi ca el sunt întotdeauna bineveniți să facă lobby pentru o lume condusă de America, atât timp cât ajută la transformarea opiniei publice împotriva perspectivelor multipolare ale lui Putin, câtă vreme glorifică democrația americană, servește intereselor SUA, inclusiv Complexului Industrial American, ajută la ruperea frontierelor naționale și pune banii în buzunarele corespunzătoare, prezente în sălile Congresului din Washington, D.C.
    O altă piesă, din ansamblul de piese sociopate al americanilor, folosită pentru atingerea scopurilor reprobabile. Sunt de părere, că trebuie să mai existe un loc - și-n cazul Mihail Hodorkovski - pe lângă „hotelul” de 5 stele de luxe în care-i „cazat” Navalnîi, un soi de Raj Palace Hotel (India) sau Burj Al Arab (Emiratele Arabe Unite) dar.... în variantă rusească, cu ultra-all Inclusive constând din câteva bastoane pe spinare și câteva șocuri electrice fix la momentul oportun!!! E imperios necesar, să fie extenuați prin muncă pentru a-și câștiga gamela cu mâncare, nu-s obligați contribuabilii ruși să le tolereze „extravaganțele”, de fapt, o soluție eficientă în vederea eliminării „fumurilor” occidentale din cap!!! :)

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

15 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

16 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

17 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

18 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

19 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

2 zile ago

This website uses cookies.