”Science” (SUA). Studiu: Vaccinul ”Sputnik V” protejează împotriva formelor grave de COVID-19 în urma infectării cu tulpina ”Delta”

Vaccinul rusesc ”Sputnik V” acționează eficient împotriva tulpinei ”Delta”, se arată într-un articol publicat pe site-ul medRxiv. Studiul, efectuat pe aproape 14.000 de persoane, demonstrează că vaccinul în două doze reduce cu 81% probabilitatea spitalizării în cazul infectării cu COVID-19 și ajută la prevenirea apariției unor leziuni grave la plămâni, scrie publicația americană ”Science”.

La Sankt-Petersburg, ca și în multe alte orașe din Rusia, au fost înființate centre de triere, unde pacienți diagnosticați cu SARS-CoV-2 și cu simptome de COVID-19 efectuează un consult medical și o tomografie computerizată cu doză mică de radiații, pentru a se determina dacă au sau nu nevoie de spitalizare. Grupul de specialiști conduși de epidemiologul Anton Barciuk, de la Universitatea Europeană din Sankt-Petersburg, i-a rugat pe medicii din două asemenea centre să facă un sondaj printre pacienți pentru a stabili statutul de vaccinare.

În total, la chestionar au participat 13.894 de pacienți, din care 1291 fuseseră complet vaccinați. Dintre toți cei implicați în studiu, 495 fuseseră internați în spital.

Studiul a arătat că, în cazul pacienților complet vaccinați, cărora li s-a administrat a doua doză de ser nu mai târziu de două săptămâni înainte de a veni la centrul de triere, vaccinul ”Sputnik V” a asigurat o protecție de 81%, ce permite evitarea spitalizării (eficacitatea la femei a fost ceva mai ridicată decât la bărbați: 84% față de 76%).

”Datele noastre confirmă că printre avantajele vaccinării se numără reducerea gradului de severitate al al bolii în caz de infectare”, spune Barciuk.

Studiul a arătat, de asemenea, că vaccinul ”Sputnik V” asigură co protecție de 76% împotriva formelor severe ale afecțiunilor pulmonare provocate de COVID-19, ceea ce înseamnă că examenul tomograf a evidenția faptul că plămânii au fost afectați în proporție de 50%. ”Am reușit să obținem aceste date unice în felul lor, pentru că, se pare, nici o țară din lume nu efectuează un număr atât de mare de tomografii computerizate la pacienții cu forme ușoare de COVID-19, ca Rusia”, spune Barciuk.

Pe parcursul studiului, nu a fost măsurată eficacitatea vaccinului pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2. Dar calculele autorilor, bazate pe numărul de vaccinați la nivel urban, oferă o estimare indirectă de aproximativ 50% a eficacității vaccinului în prevenirea îmbolnăririlor simptomatice.

Potrivit imunologului John Moore, de la Colegiul Weill Cornell Medicine, rezultatele studiului ”par credibile și, de asemenea, corespund așteptărilor”. El a adăugat că o eficacitate de 81%, ce permite evitarea spitalizării, este ceva mai mică decât eficacitatea vaccinurilor ARNm observată în SUA și în alte țări, dar oricum este ”foarte mare”.

”Principiul după care a fost dezvoltat vaccinul ”Sputnik V” a fost întotdeauna considerat unul bun, cel mai bun, după părerea mea, decât principiul aplicat în cazul serurilor AstraZeneca/Oxford și J&J, presupunând că J&J va trece curând la două doze”, a scrie Moore pentru revista ”Science”. ”Îngrijorarea exprimată de anumite persoane este legată de credibilitatea datelor publicate sub controlul guvernului rus”, a adăugat el. Dar studiul din Sankt-Petersburg s-a desfășurat independent de guvern și de Centrul de Cercetare ”N. Gamaleya”, dezvoltatorul vaccinului ”Sputnik V”.

owner

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

15 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

16 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

18 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

19 ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.