Hot News
Răsfoind presa română. H.D.Hartmann: „O gravă greșeală de politică externă, o masivă trădare europeană (publicația ”Adrian Năstase”, din 25 august)
26/08
Despre situația din Crimeea înainte și după revenirea în Rusia
27/08

Lavrov l-a invitat pe colegul său austriac să vină în Crimeea

26 august. Viena. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov și colegul său austriac, Alexander Schallenberg, în urma negocierilor/ Foto: RIA Novosti

În general, mass-media austrice au ilustrat cu bunăvoință vizita efectuată la Viena de șeful MAE Rus, Serghei Lavrov și, firește, au atras atenția asupra modului deschis și de parteneriat în care s-au derulat consultările, relatează Rossiiskaia gazeta.

Tonul sincer și prietenos al discuțiilor a încercat să-l sublinieze ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg. Lavrov i-a propus colegului său ”să vină în Crimeea cu o delegație și să vadă personal condițiile și situația legate de drepturile omului”. Austriacul a refuzat ”într-o manieră prietenească, dar foarte fermă”, scrie publicația Kurier.

Lavrov și Schallenberg au vorbit despre ”punctul scăzut” la care au ajuns relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană, despre faptul că între părți ”există divergențe serioase”. Șeful MAE Rus a atribuit responsabilitatea pentru această stare de lucru Bruxelles-ului care încearcă să ”descurajeze Rusia”, iar relațiile bilaterale le-a definit ”abandonate”.

Lavrov a folosit tribuna de la Viena pentru a-și arăta indignarea față de evenimentul ”Platforma Crimeea”, desfășurată la Kiev. El a numit-o, fără o reținere diplomatică, drept un ”sabat al vrăjitoarelor”  și a explicat că așa-numita platformă pentru Crimeea a fost, nici mai mult, nici mai puțin, decât un ”spectacol” și ”fără nici o politică reală”.

După cum arată Kurier, miniștrii consideră Afganistanul cea mai importantă temă a momentului. Rusia a început zborurile pentru evacuarea din țară și, de asemenea, se află în procesul de consolidare a contactelor deja existente cu talibanii. Situația pe teren este urmare a ”aventurii țărilor NATO”. ”Nu trebuie să te amesteci în treburile altor state”, a menționat în mod special Lavrov.

Faptul că s-au adresat “per tu” în fața presei a dat de înțeles că miniștrii de externe au cel puțin o bază solidă pentru negocieri. Schallenberg a vorbit despre ”colaborarea urgentă și necesară”. La rândul său, Lavrov a făcut o incursiune în istorie, amintind că cele două țări întrețin relații de prietenie de demult. Astfel, împăratul austriac Iosif al II-lea a vizitat-o pe țarina Ecaterina a II-a în Crimeea, a menționat publicația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979543