Autorii raportului – experți în operațiuni informaționale și luptă împotriva știrilor false – au analizat formele moderne de delegitimare a alegerilor care permit, dinainte, să fie insuflată alegătorilor o atitudine negativă.
”În Rusia asistăm la o strângere tehnică de elemente de delegitimare a alegerilor, folosită de Occident pentru a submina regimurile politice din Republica Belarus, Venezuela, Macedonia de Nord și Bolivia. În privința Rusiei se derulează o operațiune informațională intenționată, care se duce în persoana difertelor grupuri de opoziție dinainte formate”, a anunțat autorul raportului, președintele Asociației specialiștilor în operațiuni informaționale, profesorul Universității de Stat din Moscova, Andrei Manoilo.
Autorii raportului prezintă dovezi ale faptului că SUA (sub egida NED – National Endowment for Democracy și altele) au desfășurat o rețea de centre pentru selecția și pregătirea activiștilor, care, după ce urmează cursuri specializate în destabilizarea situației din țară, revin cu acest scop în regiunile lor pentru o lungă ”împământare”. Mulți dintre activiștii racolați consideră că participă la ”un joc distractiv”, fără a conștientiza că ei sunt pregătiți pentru a îndeplini diversiuni și provocări în Rusia.
”În strategia de delegitimare a alegerilor din Rusia există trei principale linii tactice: falsificări masive (critici nefondate la adresa votului electronic de la distanță, formatul alegerilor organizat pe mai multe zile), nepermiterea candidaților din opoziție de a participa la alegeri (fără a fi menționate și cauzele obiective ale restricțiilor impuse pentru unii sau alții, precum implicare în activități extremiste), precum și declarații cum că puterea este ilegitimă (”în Rusia este, chipurile, un sistem cu un singur partid”)”, a subliniat Manoilo.
Potrivit spuselor sale, toate liniile tactice sunt întărite cu instrumente de impact psihologic, de poziția organizațiilor internaționale pregătită dinainte, precum și de aruncarea în spațiu public a unei avalanșe de informații false.
”Pentru a contracara o astfel de operațiune coordonată de recunoaștere ca nelegitime a viitoarelor alegeri din Rusia trebuie pregătite cadre, trebuie difuzate materiale care să-i lămurească pe cetățeni și, de asemenea, trebuie demascate din timp șabloanele și atitudinile negative”.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.