Hot News
Ministerul rus de Externe a făcut declarații despre consecințele pentru participanții la „Platforma Crimeea”
24/08
Comisia Europeană a evaluat probabilitatea aderării Ucrainei la UE
25/08

Grușko: Rusia consideră că viitorul raport al ODIHR/OSCE privind alegerile pentru Duma de Stat are valoare zero

Foto: mosday.ru

Legitimitatea alegerilor din septembrie va fi determinată de poporul rus și nu de evaluarea unei organizații, a declarat viceministrul rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Grușko. Moscova consideră că viitorul raport al Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) privind alegerile pentru Duma de Stat are valoare zero. Având în vedere că instituția a refuzat să-și trimită observatorii, un asemenea raport nu poate fi luat în serios, a spus Grușko într-un interviu acordat cotidianului ”Kommersant”.

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Grușko/ Foto: RBK

«Cum să luăm în serios raportul unor oameni care nu au fost aici? Ar fi absurd. Va fi un documentul de genul: ”Nu am citit lucrarea nu știu cărui autor, dar iată ce am de spus în acest sens…”. Cu alte cuvinte, valoarea acestui raport va fi zero», a subliniat viceministrul, răspunzând la o întrebare pe această temă.

El a amintit, de asemenea, de lunga istorie a colaborării Rusiei cu instituția OSCE. ”Pe atunci, noi primeam cele mai mari misiuni de observare ale Oficiului”, a continuat diplomatul. ”E adevărat, în ultimii ani am reușit să obținem ca și în unele țări de la vest de Viena să fie trimise misiuni destul de mari. Astfel, ODIHR și-a propus, inițial, să trimită, spre exemplu, la alegerile prezidențiale de anul trecut din SUA, până la 500 de oameni. Într-un final, însă, din cauza pandemiei, numărul s-a redus la 47, ceea ce nu a împiedicat Oficiul să elaboreze un raport privind rezultatele alegerilor – unul destul de critic, pentru că veni vorba”.

Spre exemplu, ODIHR a descoperit ”lacune uriașe”, din punctul de vedere al respectării obligațiilor internaționale, din partea Washingtonului, a amintit Grușko.

Legitimitatea alegerilor

Legitimitatea alegerilor este determinată de alegerea poporului rus însuși. În ceea ce privește această atitudine politizată față de monitorizarea alegerilor, nu este nici un secret pentru nimeni că este un instrument de presiune asupra anumitor țări. Noi trăim de mult în această realitate”, a spus Grușko.

El a amintit că, de mulți ani, Rusia încearcă să transfere activitatea ODIHR pe o bază care să excludă împărțirea țărilor în ”profesori” și ”elevi”. ”Este greu de acceptat ideea ca ODIHR să nu trimită, în general, observatori la alegerile din unele state, în timp ce în altele trimite adevărate unități de desant. Activitatea oricărei organizații trebuie să se bazeze pe respectarea principiului egalității suverane a statelor. Abaterea de la acest principiu, comisă de ODIHR, subminează autoritatea acestei instituții”, a rezumat viceministrul de Externe.

Fără muncă de convingere

Rusia este în continuare pregătită să primească observatori ai ODIHR/OSCE la algerile din septembrie, dacă Oficiul își va schimba decizia, dar nu va duce muncă de convingere, a declarat Grușko. ”În momentul de față, nu se poartă nici un fel de consultări. ODIHR a decis să nu-și trimită în Rusia observatori, dar dacă se răzgândește și va înțelege că decizia este greșită, sunt bineveniți”, a spus el.

În același timp, potrivit viceministrului, partea rusă nu va duce muncă de convingere. ”Ne-am îndeplinit în totalitate obligațiile asumate în cadrul OSCE și al organizațiilor internaționale în privința invitării observatorilor internaționali”, a adăugat diplomatul.

Alți observatori

Potrivit lui Grușko, Rusia așteaptă ca la alegerile parlamentare din septembrie să vină observatori din partea multor organizații internaționale, chiar dacă printre ei nu se vor afla reprezentanți ai Oficiului OSCE pentru Instituții și Drepturile Omului. ”Nu de la ODIHR vine lumina. Sperăm că vor veni reprezentanți ai multor organizații internaționale și civice și, prin urmare, va exista o monitorizare internațională în Rusia”, a declarat el.

Grușko a arătat că Rusia este foarte atentă la rapoartele Oficiului. ”De regulă, toate observațiile înscrise în aceste rapoarte devin subiect de discuții între structurile de resort ale statelor, unde au loc alegeri, și ODIHR. Este un proces de lucru. Iar dacă nu iese cu scandal, monitorizarea internațională este, cu adevărat, utilă: ea permite să observi, detașat, unele aspecte și să le îmbunătățești până la următoarele alegeri. Nu facem decât să salutăm o asemenea cooperare constructivă”, a arătat diplomatul.

El a subliniat însă condiții inegale ale procesului de monitorizare pentru diferite țări. ”Cum este posibil ca, din cauza pandemiei, în SUA să trimiți 47 de observatori, iar pentru Rusia să ceri să fie trimiși cel puțin 500, deși amenințarea epidemiologică nu a fost încă eliminată”, a subliniat viceministrul de Externe.

Decizia ODIHR/OSCE

Decizia OSCE că nu poate trimite observatori la alegerile parlamentare din Rusia din cauza ”restricțiilor impuse de autoritățile Federației Rusie în privința monitorizării alegerilor” a fost publicată, anterior, pe site-ul instituției. Șeful ODIHR, Matteo Macacci, a declarat că pentru organizație esențială este ”posibilitatea de a stabili independent numărul necesar de observatori”.

Alegerile pentru Duma de Stat se vor desfășura în perioada 17-19 septembrie, cu zi unică de votare la 19 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979796