MAE al Rusiei, la 82 de ani de la semnarea Pactului de neagresiune sovieto-german
23/08Putin: O Rusia puternică are nevoie de o marină militară puternică
24/08Putin s-a întâlnit cu reprezentanții Partidului ”Rusia Unită”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut, duminică, o întâlnire cu reprezentanți ai partidului ”Rusia Unită”.
Plăți către pensionari și militari
În cadrul întâlnirii, șeful statului a propus ca toți pensionarii să mai primească o dată suplimentar, în 2021, câte 10.000 de ruble fiecare. O plată care să fie efectuată o singură dată și care trebuie să vizeze toți pensionarii, inclusiv cei care încă lucrează, după cum a subliniat președintele. Plata este menită să acopere pierderile pensionarilor provocate de inflație care s-a dovedit a fi mai mare decât se aștepta.
În plus, șeful statului a declarat că el consideră necesar ca măsuri similare să le fie aplicate și militarilor, numai că lor li se cuvine o plată de 15.000 de ruble. Putin a menționat că militarii Rusiei reprezintă ”un detașament special”, oameni care și-au asumat de bună voie anumite restricții în viață, atât pentru ei, cât și pentru familiile lor.
Orașe noi în Siberia
Liderul rus a subliniat, de asemenea, necesitatea elaborării și oficializării propunerilor de dezvoltare a Siberiei formulate de ministrul Apărării, generalul de armată Serghei Șoigu. Guvernul Rusiei a primit instrucțiunile necesare, la care lucrează acum structurile instituțiilor academice ale țării, a adăugat Putin.
Datorită construirii de noi orașe în Siberia, Rusia va avea toate oportunitățile pentru a crea sute de mii de locuri de muncă până în 2030.
Dezvoltarea aviației
În prezent, Rusia are nevoie de un avion pe distanțe medii, care să ajungă până în Orientul Îndepărtat, este de părere președintele Putin. El a dat ca exemplu aeronavele SuperJet 100 și a menționat că este un produs rusesc, la care au lucrat inclusiv specialiști francezi și italieni.
Liderul rus a adăugat, de asemenea, că dezvoltarea avionului de pasageri MS-21 a fost întârziată din cauza renunțării partenerilor străini la livrări, dar că, într-un final, el va fi chiar mai bun: lucru valabil pentru aripi și materialele compozite.
Despre relațiile cu Occidentul
Putin a vorbit, de asemenea, despre relațiile Rusiei cu partenerii occidentali, menționând că țara a lucrat și va lucra cu aceștia, dar că în prim plan se vor afla interesele rușilor.
Președintele a criticat, de asemenea, ideile Occidentului de a amplasa refugiați afgani în Asia Centrală până la obținerea vizelor pentru SUA și Europa. El a cerut să nu se permită intrarea în Rusia a rebelilor din Afganistan, ce se pot da drept refugiați. Putin a subliniat că nimeni nu vrea repetarea evenimentelor din anii 1990-2000.
”Nu avem nevoie de elemente criminale de acolo – nici din Afganistan și nici din Siria. Facem tot posibilul ca Siria să nu se transforme într-o pepinieră a terorismului”, a subliniat Putin.
Despre economie, pe fondul pandemiei
Potrivit președintelui, Rusia face față pandemiei într-un mod mai eficient și se descurcă mai bine decât multe țări dezvoltate și, practic, a restabilit nivelul economiei anterior crizei. El a amintit de multele dificultăți din perioada pandemiei – pierderea de locuri de muncă, creșterea inflației și impactul asupra veniturilor reale ale cetățenilor.
«Sunt chestiuni foarte serioase. Ceea ce a făcut ”Rusia Unită” în ultimul timp – a făcut destule. Iar asta înseamnă că am depășit această perioadă mai eficient și mai bine decât multe alte economii dezvoltate ale lumii, din țări dezvoltate ale lumii. Am restabilit aproape în totalitate nivelul economiei de dinainte de criză», a subliniat Puțin.
După cum a arătat șeful statului, drumul parcurs creează o bază bună pentru rezolvarea problemelor apărute în ultimul timp.
El a susținut, de asemenea, ideea moratoriului asupra inspecțiilor planificate la întreprinderi mici în viitorul an 2022 și a promis să ridice aceste chestiuni în fața guvernului țării.
”Cu cât este mai puțină presiune administrativă, cu atât mai bine”, a subliniat el.
În plus, președintele a declarat că trebuie făcut astfel încât plățile sociale, șterse din conturi pentru stingerea creditelor, să fie restituite.
La întâlnirea cu reprezentanții ”Rusiei Unite” au fost discutate propunerile cetățenilor ruși privind perfecționarea programului partidului.
La 17 iulie, ”Rusia Unită” a lansat un portal de internet pentru strângerea propunerilor pentru un program popular. După cum se arată pe site-ul acestuia, peste 3 milioane de persoane au completat chestionarele la principalele rubrici. S-au adunat peste 1,6 milioane de propuneri.
Alegerile pentru Duma de Stat se vor desfășura în perioada 17 – 19 septembrie. Printre formațiunile care și-au desemnat candidații se numără, în special, ”Rusia Unită”, KPRF (Partidul Comunist, n.r.), LDPR (liberal-democrați, n.r.), ”Rodina”. Duma, Camera Inferioară a Parlamentului Rus, se alege pe o perioadă de cinci ani, după un sistem electoral mixt: 225 de deputați sunt aleși pe liste de partid, alți 225 – în circumscripții cu mandat unic și într-un singur tur.
Concomitent cu alegerile pentru Duma de Stat, în ziua unică de votare, 19 septembrie, ar urma să se desfășoare alegeri directe pentru șefia a nouă subiecte ale Federației Ruse și pentru 39 de parlamente regionale.
Comisia Electorală Centrală a înregistrat, la 12 august, lista federală a candidaților din partea ”Rusiei Unite” în vederea participării la alegerile pentru Duma de Stat. Pe listă figurează 394 de persoane. În total, ”Rusia Unită” a desemnat peste 600 de candidați pe lista federală și pentru circumscripțiile cu mandat unic.