Ianukovici, despre cea mai mare greșeală a Ucrainei din ultimii 30 de ani
18/08MAE Rus: Raportul privind drepturile omului în mai multe țări. Ce spune despre România
18/08Iuri Baluevski: Posibilul răspuns al Rusiei la agresiunea talibanilor
Utilizarea bombardierelor Tu-22M3 pe distanțe lungi în calitate de ”braț lung” va fi răspunsul Rusiei la o eventuală agresiune a talibanilor (mișcare teroristă interzisă în Rusia) împotriva Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), consideră fostul șef al Statului Major General al Forțelor Armate, generalul de armată Iuri Baluevski (în imagine), într-un interviu acordat agenției RIA Novosti.
Potrivit precizărilor sale, în cadrul ODKB, Rusia trebuie să acorde ajutor altor state participante dacă există pericolul unei agresiuni sau o amenințare reală. În același timp, exită posibile variante de răspuns, a adăugat Baluevski.
”Dacă ați urmărit exercițiile din Uzbekistan, ați observat că acolo au fost folosite bombardiere Tu-22M3 pe distanțe lungi. Ele nu sunt destinate să acorde sprijin forțelor terestre, ci pentru lansarea de lovituri asupra unor ținte. Aceste avioane sunt un avertisment adresat talibanilor să nu se apropie de granițe”, a precizat fostul șef al Statului Major General.
În prezent, forțele armate ale Tadjikistanului, Uzbekistanului și Kîrgîzstanului sunt destul de bine pregătite pentru luptă. În plus, o bună coordonare a acțiunilor, utilizarea avioanelor Tu-22M3 și strângerea de informații vor avea un impact efectiv asupra inamicului, a concluzionat Baluevski.
Lenta.ru reia, în context, declarația ambasadorului Rusiei în Afganistan, Dmitri Jirnov, care nu a exclus intrarea la putere a reprezentanților diferetelor forțe politice. El a dăugat că afganii au, în continuare, nevoie de ajutor umanitar.
La 15 august, talibanii au anunțat că au preluat controlul asupra teritoriului întregului Afganistan. În prezent, conducerea Afganistanului a fost încredințată unui consiliu interimar, care va preda puterea talibanilor. Din componența noului consiliu fac parte, printre alții, șeful Consiliului Suprem de Reconciliere, Abdullah Abdullah, și fostul președinte al țării, Hamid Karzai.