Categories: Context

Corneliu Vlad: Revanșa pașnică a Rusiei în Afganistan

Corneliu VLAD

Cel mai îndelungat război din istoria Statelor Unite se încheie brusc, în cea mai complicată și incertă situație și confirmă renumele Afganistanului de “mormânt al imperiiilor” sau mai corect spus al măreției imperiilor. În Afganistan au luptat, în momentele de vârf ale ostilităților, aproape 100 000 de militari americani (plus militari din alte 29 state membre ale NATO).

Războiul “împotrivă terorismului”, purtat în Irak, Siria și Afganistan, a costat America aproximativ 6 400 miliarde dolari, s-a soldat cu mii de militari americani căzuți în lupte și zeci de mii de răniți, cu pierdei umane mult mai importante în rândul populației civile din statele angrenate în război.

Iar în centrul Asiei a rămas o țară în ruină și un stat în pragul colapsului. La Kabul s-a reinstalat la putere un regim al talibanilor, iar viitorul țării este cel puțin la fel de nesigur ca în urmă cu două decenii.

Cine a câștigat și cine a pierdut în acest război care a durat 20 de ani, comentatorii politici încearcă să stabilească în acest moment, când în fata Afganistanului se află o pace precară și o traiectorie viitoare pe care nimeni nu poate să o prevadă.

Marele perdant – desigur, Statele Unite și aliații lor din NATO, care s-au opus din răsputeri, dar în zadar, revenirii la conducere a talibanilor. Un bizar carnagiu din care America a ieșit cu prestigiul grav ultragiat, iar solidaritatea atlantică și încrederea în America a lumii occidentale au fost puse la grea încercare.

Alte state – Rusia, China, dar și puteri regionale că Pakistanul, Iranul, Turcia, India, Arabia Saudita, susțin cu prudență noul regim, iar alte state din proximitate, între care fostele republici unionale sovietice Tadjikistan si Uzbekistan sunt preocupate de situația explozivă de la granițele lor și de un iminent exod masiv de refugiați afgani, ceea ce le face să întărească cooperarea militară cu Rusia.

Statele occidentale și în primul rând statele membre ale NATO s-au retranșat într-o așteptare prudentă și încearcă să formuleze  o nouă politică pentru Afganistan și arealul  extins din jurul său.

După experiență tragica și dezastruoasa a intervenției militare sovietice în Afganistan din anii1979-1989, Rusia a adoptat o politică de pragmatism geopolitic  și flexibilitate politică menținând, ca nicio altă țară, contacte cu toate forțele afgane angajate în conflict. Prin aceasta, Rusia s-a impus ca factorul moderator cel mai indicat pentru gestionarea actualei stări de nici pace-nici război din Afganistan.

Prin rolul sau preeminent în Afganistan și în zonă, Rusia își consolidează poziția și influența securitara necesară instaurării păcii și securității în centrul continentului asiatic. Rusia devine o forță dominantă în eforturile comune de combatere a terorismului, fundamentalismului extremist, traficului de droguri, prin conlucrare cu alte state din regiune (Iran, Pakistan,Turcia etc.). În sfârșit, conjugarea eforturilor politico-diplomatice ale Rusiei cu cele ale Chinei creează un domeniu de cooperare suplimentară pe plan regional și international intre Moscova și Beijing.

Evoluțiile din Afganistan întăresc rolul Rusiei de superputere mondială și în același timp confirmă “eroziunea hegemoniei americane” , după cum se exprimă senatorul rus Aleksei Puskov.

Principalele obiective ale Rusiei în actualul moment în privința situației din Afganistan sunt, potrivit parlamentarului rus Kostantin Kosaciov, sporirea eforturilor diplomatice regionale, prin Organizația Tratatului de Securitate Colectivă și Uniunea Economică Eurasiatica, dar și cu alte state din zona, largă cooperare (inclusiv cu SUA) pentru zădărnicirea creării aici a unei noi baze a terorismului internațional, reactivarea ONU în acțiunile de soluționarea conflictului, reinstaurarea unui climat de pace și stabilitate într-una din zonele cele mai fierbinți și instabile ale globului.

La peste trei decenii de la experimentul amar al intervenției sovietice în Afganistan, Rusia își ia o salutară revanșă pașnică, afirmandu-se că element moderator și stabilizator de primă importanță în turbulentul viespar afgan.

owner

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

15 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

16 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

18 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

19 ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.