Categories: Rusia si lumea

În Consiliul Federației s-au trasat principalele obiective ale Rusiei după capturarea Afganistanului de către talibani

Vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, a relatat ce acțiuni va trebui să întreprindă Rusia în lumina situației determinate de talibanii din Afganistan, relatează Vzgliad.

„În primul rând, trebuie să sporim eforturile diplomatice regionale. Acest lucru se aplică nu numai aliaților din ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă) și EAES (Uniunea Economică Eurasiatică), ci și tuturor structurilor și jucătorilor regionali – China, India, Pakistan și alții. Avem nevoie de o conduită unificată în oricare dintre scenariile posibile vizând evoluția evenimentelor din Afganistan. Astfel încât, orice guvern din această țară să aibă de-a face cu poziția consolidată a vecinilor săi și să fie interesat (politic, economic, etc.) să joace după reguli”, a scris senatorul pe Facebook.

De asemenea, potrivit acestuia, este necesar să se consolideze forțele de apărare de – a lungul liniei ODKB, astfel încât să nu apară nici măcar gândul unor posibile aventuri în țările vecine. „Acest lucru se aplică și cooperării în domeniul antiterorismului, combaterii traficului de droguri, precum și măsurilor de prevenire a influenței ideologice a radicalilor asupra populației din zonele adiacente”, a adăugat Kosaciov.

În plus, este necesar să se stabilească o cooperare internațională largă cu privire la problema afgană. «Președintele american [Joe] Biden a ordonat, în ajun, forțelor armate americane și comunității de informații să monitorizeze îndeaproape situația pentru a preveni creșterea terorismului în Afganistan. Cred că interesele noastre se suprapun aici – și nu numai cu America: instabilitatea din Afganistan amenință aproape toate țările lumii, luând în considerare posibila apariție aici a unei noi baze a terorismului internațional, precum și potențialele fluxuri de refugiați, în primul rând către Europa. Prin urmare, este necesar să se intensifice diplomația și cooperarea prin intermediul agențiilor de informații. Este timpul să aruncăm deoparte” jucăriile ” preferate ale Occidentului pe tema „confruntării democrațiilor și autoritarismului” și să ne ocupăm de amenințările reale», a scris senatorul.

Potrivit lui Kosaciov, principalul lucru este „revenirea ONU la această poveste”.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că, în mod oficial, forțele coaliției internaționale (citiți -americanii) au fost în Afganistan, în tot acest timp, sub mandatul ONU. Dar timp de două decenii, nu a existat nici un singur raport către ONU cu privire la punerea în aplicare a acestui mandat! Americanii au făcut ceea ce au vrut acolo și în conformitate cu propria lor înțelegere, nu cu cea colectivă a misiunii. Și iată rezultat. Și după ei, care au eșuat cu misiunea, obțin un rezultat penibil atât Afganistanul, cât și întreaga lume. Nu ar trebui să mai fie așa”, a concluzionat Kosaciov.

Duminică, a devenit cunoscut faptul că talibanii au intrat în capitala Afganistanului. Potrivit rapoartelor mass-media, comandamentul lor a dat ordin să se abțină de la violență și să lase liber pe oricine dorește să părăsească orașul. Diplomații ambasadei americane din Kabul au fost evacuați cu elicoptere.

 

 

owner

View Comments

  • Talibanii sunt destul de ezitanți față de poziția oficială a Kremlinului, aceea de a căuta o soluție politică pașnică la conflict, Rusia fiind de acord, alături de ceilalți participanți la recentele discuții de la Doha, să nu recunoască nici un guvern din Afganistan impus prin utilizarea forței militare. Din tot acest conflict, reiese limpede că Federația Rusă nu dorește să fie percepută ca susținând o parte în detrimentul celeilalte, adică administrația Ghani în dauna talibanilor, ci de a menține relații politice excelente cu ambele, ofensiva în curs a talibanilor fiind în concordanță cu politica Kremlinului de a urmări o soluție pur pașnică a conflictului. Posibil ca Moscova să ceară talibanilor să renunțe la capturarea capitalei, cerând în același timp lui Ghani să ia în considerare demisia. Atâta timp cât talibanii rămân fideli „strategiei anaconda” și nu fac o mișcare de preluare în forță a Kabulului, ei pot continua să-l preseze pe președintele afgan prin întreruperea tuturor aprovizionărilor către capitală, cu excepția minimului necesar pentru subzistența populației sale. Acest lucru ar putea: fie să-i provoace pe oamenii din anturajul său să se ridice împotriva lui pentru a-i cere demisia, fie să-i determine pe militarii patrioți să organizeze o revoltă pentru a-l răsturna, exceptând cazul în care Rusia l-ar convinge pe liderul afgan să renunțe. Nici unul dintre aceste rezultate nu ar conduce la un guvern „impus prin utilizarea forței militare”, făcându-l astfel eligibil pentru recunoaștere internațională. Apariția ulterioară a unui guvern de tranziție va avansa imediat procesul de pace, punând rapid capăt acestei etape a războiului civil afgan și ar permite națiunii să intre în faza sa de reconstrucție mult așteptată, cu sprijin internațional deplin. Federația Rusă este singurul membru al grupului de țări, implicate în zonă în vederea restabilirii păcii (China, Pakistan și SUA), cu influență egală asupra ambelor părți aflate în luptă și, prin urmare, singura care poate avansa în mod realist acest scenariu. Rămâne însă de văzut dacă numai va încerca sau chiar va reuși ducerea la bun sfârșit a acestui proces. Oricum ar fi, dacă în confruntarea cu URSS-ul, mujahedinii au fost finanțați de către SUA să lupte împotriva sovieticilor, de data aceasta talibanii s-au războit nesprijiniți de nimeni, însuflețiți doar de dorința de a-și elibera țara de sub ocupația americanilor. Un aspect de care, sunt convinsă, se va ține cont la Kremlin. Mă rog, este un punct de vedere ce-mi aparține și pe care nu-l pot considera de nezdruncinat, atâta vreme cât situația din teren pare extrem de nesigură, de volatilă.

Recent Posts

Serviciile occidentale au avertizat Kievul că Rusia ar putea, chipurile, recurge la arme nucleare tactice

Occidentul bagă din nou Ucraina în sperieți cu o posibilă utilizare de către Rusia a…

2 ore ago

Securitate eurasiatică, un laborator al multipolarității

Aleksandr IAKOVENKO, rectorul Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei Diplomația rusă își sporește eforturile pentru…

6 ore ago

De ce Moscova nu dorește să poarte un dialog cu SUA despre START

Riabkov: Rusia a refuzat dialogul cu Statele Unite cu privire la New START din cauza…

9 ore ago

Szijjártó, despre un nou grup de soluționare a crizei ucrainene

Ungaria se va alătura grupului ”Prietenii Păcii”, creat la inițiativa Chinei și a Braziliei pentru…

9 ore ago

Riabkov: Rusia urmărește reacția Occidentului la modificarea politicii nucleare

Rusia urmărește reacția Occidentului la modificările aduse politicii nucleare, a declarat viceministrul de Externe Serghei…

10 ore ago

Serghei Lebedev: Apărarea aeriană a României a participat la respingerea atacului asupra orașului Izmail

Forțele de apărare antiaeriană ale României au participat la respingerea unui atac nocturn asupra orașului…

11 ore ago

This website uses cookies.