Hot News
NASA a exclus implicarea astronauților săi în apariția găurii din nava ”Soiuz MS-09”
15/08
În Consiliul Federației s-au trasat principalele obiective ale Rusiei după capturarea Afganistanului de către talibani
15/08

„Este nevoie de un rapel eterogen”: Specialiștii ruși au sugerat Pfizer să utilizeze Sputnik Light pentru a spori efectul vaccinării

Foto: russian.rt.com

Oamenii de știință americani au prezentat datele unui studiu din care reiese că vaccinul cu ARN-mesager (ARNm) al Pfizer asigură o protecție mai slabă față de tulpina „delta” a infecției cu coronavirus. Eficacitatea serului împotriva acestei mutații este de 42%. În acest sens, RFPI (Fondul Rus pentru Investiții Durecte) a sugerat ca Pfizer să utilizeze vaccinul ”Sputnik Light” cu o singură componentă, ca doză de rapel, pentru a îmbunătăți răspunsul imun. După cum a explicat Alexandr Ghințburg, directorul Centrului ”N.Gamaleya”, ”Sputnik” formează un răspuns la „un număr foarte mare de variante antigenice”, relatează RT.

În Rusia, 21.932 de cazuri noi de infecție cu coronavirus au fost depistate în ultimele zile, dintre care, cele mai multe au fost la Moscova (2.294), St. Petersburg (1.801) și Regiunea Moscova (1.143). În acest timp, 20.195 de persoane s-au recuperat, iar 808 pacienți au murit – aceasta este cea mai mare cifră înregistrată în Rusia, pentru întreaga perioadă a pandemiei.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 înregistrate în țară a ajuns la 6.534.791, de la începutul pandemiei în Rusia și 5.828.972 de pacienți s-au vindecat. 168.049 de persoane au murit din cauza complicațiilor datorate infecției cu coronavirus și a comorbidităților.

Potrivit Rospotrebnadzor, în Rusia au fost efectuate peste 170,6 milioane de teste de laborator pentru coronavirusul SARS-CoV-2; peste 1, 2 milioane de persoane rămân sub supraveghere medicală.

Rusia ocupă locul patru în lume în ceea ce privește numărul de cazuri  de infecție cu coronavirus depistate. Potrivit Universității Johns Hopkins, mai mult de 204,8 milioane de cazuri de boală au fost înregistrate de la începutul pandemiei, mai ales în Statele Unite (36,2 milioane), India (32 milioane) și Brazilia (20,2 milioane).

La nivel mondial, peste 4,3 milioane de persoane au murit din cauza complicațiilor legate de COVID-19. Cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în Statele Unite ale Americii (618.500), Brazilia (565.700) și India (429.700).

După cum a remarcat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, comunitatea mondială a depăși pragul de 200 de milioane de cazuri de COVID-19 la doar șase luni după ce a atins nivelul de 100 de milioane.

„Cu rata actuală (a răspândirii virusului,n.r.), putem trece pragul de 300 de milioane de cazuri cunoscute la începutul anului viitor”, îl citează TASS.

La rândul său, directorul general adjunct al OMS, Mariangela Simao, a vorbit despre situația vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, „Sputnik V”. Potrivit ei, OMS desfășoară, în prezent, proceduri legale pentru Sputnik V.

„Pentru Sputnik V, procesul (aprobarea cererii, n.r.) continuă și, în prezent, desfășurăm procedurile legale. Încă nu putem spune data finalizării evaluării”, o citează TASS.

În iulie, șeful Fondului Rus pentru Investiții Directe (RFPI), Kirill Dmitriev, a declarat că OMS ar putea aproba ”Sputnik V” în septembrie sau octombrie.

Oferta RFPI către Pfizer

Fondul Rus de Investiții Directe (RFPI) a propus companiei farmaceutice Pfizer să utilizeze vaccinul Sputnik Light ca a treia injecție de rapel. Acest lucru se datorează datelor unui studiu care indică o scădere a eficacității vaccinurilor pe bază de ARNm împotriva unor variante ale SARS-CoV-2.

„Creșterea numărului cazurilor datorate tulpinii delta în Statele Unite și Israel arată că vaccinurile ARNm au nevoie de un rapel eterogen pentru a întări și prelungi răspunsul imun. Sputnik V este un pionier al acestei abordări, studiile combinate aratând o eficacitate de 83,1% împotriva delta”, se arată în mesajul de pe contul Twitter al vaccinului.

Creșterea cazurilor delta în SUA și Israel arată că vaccinurile ARNm au nevoie de un rapel eterogen pentru a întări și prelungi răspunsul imun. ”Sputnik V” a experimentat în premieră abordarea amestecului de vaccinuri, studiile combo arătând o eficacitate de 83.1% împotriva tulpinii delta.

Anterior publicării rezultatelor unui studiu realizat de oamenii de stiință americani cu privire la eficacitatea vaccinurilor Moderna și Pfizer în perioada ianuarie-iulie, pe portalul preprint medRxiv, infecțiile cu tulpinile „alfa” și „delta” s-au răspândit pe scară largă în SUA.

Se remarcă faptul că ambele medicamente, Moderna și Pfizer, au demonstrat o eficiență ridicată (86 și, respectiv, 76%). Cu toate acestea, în luna iulie, pe fondul unui nivel mai ridicat de distribuție a tulpinii „delta”, eficacitatea acestor vaccinuri a scăzut la 76 și, respectiv, 42%.

Conform datelor prezentate la 4 august de Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în ultimele două săptămâni ale lunii iulie, tulpina delta a reprezentat 94,4% din cazurile noi de COVID-19.

Cu o zi înainte, RFPI raportat că eficacitatea epidemiologică a vaccinului Sputnik V  împotriva tulpinii delta a fost 83.1%, iar medicamentul a fost, de asemenea, capabil să prevenă spitalizarea  persoanelor infectate în 94.37% din cazuri.

Totodată, Alexandr Ghințburg, directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”N.Gamaleya”, a explicat la Radio 1 de ce ”Sputnik V” este mai eficient în combaterea noilor mutații SARS-CoV-2 decât vaccinurile ARNm.

«”Sputnik V” este bun deoarece formează un răspuns la proteina S (Spike, n.r.) a coronavirusului în mai multe conformații, spre deosebire de vaccinurile ARNm, unde există o singură conformație. Desigur, vaccinurile ARNm oferă un răspuns imun puternic, dar la un număr foarte limitat de variante antigenice. „Sputnik V” oferă un răspuns uniform, la un număr foarte mare de variante antigenice, iar acesta este unul dintre principalele sale avantaje”, a declarat el».

În luna iulie, au fost anunțate rezultatele preliminare ale testelor unei combinații de componente ale vaccinurilor ”Sputnik V” și AstraZeneca. 50 de voluntari au fost vaccinați; ei nu au avut „efecte adverse grave”, a relatat Fundația. La 4 august, a devenit cunoscut faptul că ”Sputnik Light” demonstrează indicatori de siguranță înalți în combinație cu vaccinurile AstraZeneca, Sinopharm și Moderna, în timpul cercetărilor din Argentina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979723