
Vaccinul ”Sputnik V” este eficace împotriva tuturor tulpinilor virusului SARS-CoV-2, spune dezvoltatorul serului
12/08
Kozak s-a declarat mulțumit de negocierile cu Sandu
12/08Republica Moldova a cerut ajutorul Rusiei pentru distrugerea muniției din Transnistria

Depozite de muniții din Kolbasna, Transnistria/ Foto: 123ru.net
După întâlnirea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, Dmitri Kozak, a declarat că republica a cerut Rusiei ajutor în legătură cu lichidarea munițiilor din Transnistria, relatează agenția RIA Novosti.
Kozak a sosit miercuri la Chișinău într-o vizită de lucru. El s-a întâlnit cu președintele țării, Maia Sandu, cu șeful MAE, Nicolae Popescu și cu vicepremierul pe probleme de reintegrare, Vladislav Kulminski, dar și cu vicepremierul pe infrastructură și dezvoltare regională, Andrei Spânu și cu șeful Ministerului de Interne, Anna Revenko.
”Moldova a cerut ajutor Federației Ruse pentru distrugerea munițiilor din Transnistria; am convenit să cooperăm”, a declarat Kozak adresându-se jurnaliștilor la conferința de presă.
El a menționat că partea rusă însăși este interesată de distrugerea munițiilor, al căror termen de valabilitate a expirat , acestea devenind netransportabile.
Inițiativa de evacuare sau distrugere a munițiilor din depozitele din Transnistria a fost formulată în cadrul unei vizitei efectuată în Moldova, în 2019, de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Dar părțile nu au trecut și la elaborarea unui plan comun.
Depozitul de muniții din satul Kolbasna, situat nu departe de granița cu Ucraina, este unul dintre cele mai mari din Europa. Pe teritoriul Transnistriei se află grupul operativ al trupelor ruse, care este succesorul Armatei a 14-a, transferată, după destrămarea Uniunii Sovietice, sub jurisdicția Rusiei. Grupul operativ îndeplinește o misiune de menținere a păcii și, în același timp, asigură paza și protecția depozitelor de muniții.
Transnistria, unde 60% dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a întreprins demersuri pentru ieșirea din componența Republicii Moldova încă înainte de destrămarea URSS, de teamă că, pe valul naționalismului, Moldova va adera la România. În 1992, după o tentativă nereușită a autorităților Moldovei de a rezolva prin forță această problemă, Transnistria a devenit, practic, un teritoriu ieșit de sub controlul Chișinăului.