Pentru prima dată, începând din anii ’50: reînhumarea ostașilor sovietici în România
09/08Creatorul vaccinului ”Sputnik V”: În viitor, coronavirusul va deveni complet controlabil
09/08A murit fostul disident sovietic Serghei Kovaliov, unul dintre autorii Constituției Rusiei
Serghei Kovaliov, activist pentru apărarea drepturilor omului, disident sovietic, om de știință, biolog și unul dintre autorii Constituției din 1993 (în imagine), a încetat din viață la 9 august 2021, la vârsta de 92 de ani, a anunțat pe pagina sa de Facebook fiul acestuia, Ivan.
”Tata a murit astăzi, în somn, în zorii zilei de 9 august”, a scris el pe rețeaua de socializare, scrie agenția Lenta.ru.
Serghei Kovaliov s-a născut la 9 martie 1930, în regiunea Sumî din RSS Ucraineană. În anul 1932, el și familia lui s-au mutat în satul Podlipki, de lângă Moscova. În 1954, Kovaliov a absolvit Facultatea de biologie a Universității de Stat din Moscova. A publicat peste 60 de lucrări științifice.
În mai 1969, Kovaliov a intrat în componența ”Grupului de inițiativă pentru apărarea drepturilor omului din URSS”, prima asociație independentă pentru apărarea drepturilor omului din țară. Începând din 1971, el a devenit unul dintre principalii participanți ai buletinului tipărit la mașina de scris (”Samizdat”) al apărătorilor drepturilor omului din URSS – ”Cronica evenimentelor curente”. În decembrie 1974, el a fost arestat sub acuzația de ”agitație și propagandă antisovietică”, iar în 1975 a fost condamnat la 7 ani de închisoare și 3 ani de exil, după care s-a stabilit la Kalinin (Tver, astăzi).
În 1990, Kovaliov a devenit deputat al poporului al Federației Ruse. Din 1993 până în 2003 a fost deputat al Dumei de Stat a Federației Ruse. Din 1994 până în 1995, el a ocupat funcția de împuternicit pentru drepturile omului în Rusia. Kovaliov este, de asemenea, unul dintre autorii Declarației drepturilor omului și ale cetățeanului (1991).
Kovaliov a ocupat, de asemenea, funcția de președinte al Societății de educație istorică și de apărare a drepturilor omului, ”Memorial” și președinte al ”Institutului pentru drepturile omului”.