Cititorii ne scriu: Eftimia-Teodora, comentariul la articolul ”Ion Longin Popescu, despre programul american Lend-Lease, cu stânga”, din 03.08.2021
05/08Programul de discreditare a alegerilor parlamentare din Rusia a fost deja lansat
05/08Pușkov a explicat de ce s-a întâlnit Biden cu Putin la Geneva
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, s-a întâlnit, la Geneva, cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a face controlabil procesul de confruntare dintre țările noastre și nicidecum pentru a îmbunătăți relațiile noastre, este de părere senatorul Aleksei Pușkov relatează Moskovski komsomoleț.
”Biden s-a întâlnit cu Putin la Geneva nu pentru normalizarea relațiilor, ci pentru controlul asupra confruntării, pentru ca ea să nu se agraveze până la un nivel capabil să devină o amenințare la adresa securității Statelor Unite”, a scris politicianul pe pagina sa de pe rețeaua Telegram.
Potrivit spuselor sale, acesta este și motivul pentru care Washingtonul a fost de acord să discute stabilitatea strategică, la nivel de experți. «Când președintele SUA declara că o ”resetare” a relațiilor cu Rusia este imposibilă, el nu glumea: SUA nu sunt dispuse la așa ceva», consideră Pușkov. ”Toți pașii administrativi întreprinși după reuniunea de la Geneva nu fac decât să confirme acest lucru… Tot ceea ce fac Statele Unite în politica externă este întotdeauna dictat de necesitate și niciodată de bunăvoință. Să speri în așa ceva, să-ți legi vreo speranță de ea este o mare inducere în eroare sau înseamnă să te minți singur”.
1 Comment
Nu cred că cineva și-a făcut iluzii cu privire la îmbunătățirea relațiilor dintre cele două națiuni, că ar fi început o nouă eră a păcii și a colaborării! Ceea ce s-a întâmplat la Geneva nu este începutul sfârșitului, dar este cu siguranță o șansă de a schimba unele dinamici pe scena internațională. Întâlnirea dintre cei doi președinți a reprezentat, în opinia mea, respingerea unei iluzii majore ale SUA, percepție falsă de altfel, care a început cu „Războiul Stelelor” al lui Ronald Regan și care a fost împărtășită apoi de fiecare președinte american: noțiunea total fictivă, total stupidă, că America poate câștiga un război împotriva Rusiei prin tehnologie sau prin înfrângerea ei economică. De fapt, conflictul existențial care opune SUA Rusiei nu s-a încheiat. Cel mult, aceasta va fi o încetare a focului TEMPORARĂ, care îi va permite unchiului Sam să-și recapete răsuflarea.
Dar probabil, doar probabil, SUA vor înceta să joace cartea forței nucleare principale, determinante, cu o superputere care este poziționată cu cel puțin un deceniu înainte în tehnologie nucleară militară (și civilă!). Ar fi fost de preferat, ca aroganța infinită de care au dat dovadă Trump și Pompeo să fi fost înlocuită de o abordare mult mai prudentă și mai realistă, cel puțin în relațiile de superputere.
Summitul de la Geneva (solicitat de administrația de la Washington, atenție, pentru că sunt foarte importante motivele ce au condus-o spre inițierea dialogului!!!) a arătat prin exemple concrete (substratul întâlnirii anterioare a lui Biden cu G7 a fost lămuritor în acest sens, pentru că Biden și-a evidențiat „aliații” prin intermediul NATO și al țărilor din grupul G7 care, de altfel, i-au oferit coloana vertebrală pentru a ajunge la Geneva, pe când Rusia – prin Putin, Lavrov și Gherasimov – a demonstrat că aceștia au fost suficienți pentru a sublinia și accentua puterea rusă) că nici unul dintre numeroasele atacuri de propagandă și instigare îndreptate împotriva Rusiei – MH17, Skripal, arme chimice, Belarus, războiul din Karabah, Navalnîi, dopajul în sport, confiscarea oficiilor diplomatice ruse, răpirea cetățenilor ruși, sancțiuni economice și politice, amenințări, aplicațiile militare cu iz de provocare și zăngănit de arme de la granițele rusești etc. etc. etc. – nu numai că NU au funcționat, dar au oferit rezultate semnificative: exact această organizare a întrevederii dintre Vladimir Putin și Joe Biden.
Dar Putin și Rusia vor fi câștigat cu adevărat numai după ce SUA acceptă realitatea că Imperiul este mort și că, la fel ca toate fostele imperii, trebuie să devină acum o țară normală, care să lase în sfârșit locul unei ordini, unei orânduieli/organizări internaționale civilizate. Până atunci, lupta Rusiei – și a tuturor celorlalți membri ai rezistenței (China, Iran) împotriva Americii – va continua.