Două treimi dintre locuitorii din estul Ucrainei au susținut teza lui Putin despre un singur popor
29/07Kosaciov: Rusia, neliniștită de slăbiciunea echipei lui Biden
30/07Peskov: SUA și Rusia sunt, mai degrabă, oponenți
Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a fost întrebat de jurnaliști dacă autoritățile de la Kremlin continuă să considere Washingtonul drept partener al Moscovei pe fondul politicii SUA și, în special, în contextul ultimelor declarații ale liderului american. Reprezentantul Kremlinului a răspuns negativ, subliniind, totuși, că Rusia încă mai speră la un dialog, relatează cotidianul Rossiiskaia gazeta.
Publicația amintește că, adresându-se comunității de informații a SUA, președintele Joe Biden a vorbit despre amestecul Rusiei în viitoarele alegeri americane pentru Congres și, de asemenea, a numit ”adevărata problemă” a liderului rus, Vladimir Putin (și anume faptul că, în opinia lui, economia Rusiei se limitează la petrol și arme nucleare).
”Este destul de greu să-i numești acum parteneri”, a declarat Dmitri Peskov. ”Mai degrabă sunt oponenții noștri, adversarii noștri”. El a constatat că, în momentul de față, Rusia și SUA ”nu au nici programe și nici relații de parteneriat”. Kremlinul regretă acest lucru, a adăugat secretarul de presă, amintind că Vladimir Putin a demonstrat în repetate rânduri voință politică pentru normalizarea relațiilor bilaterale.
”Deocamdată, îmbucurător este faptul că am trecut de la atacuri și înțepături la negocieri care sunt însoțite de alte înțepături”, a adăugat Peskov.
El a calificat un factor pozitiv faptul că ”astăzi, la Geneva se află experții noștri, care discută probleme legate de stabilitatea strategică”, au loc și alte contacte. ”Iar noi sperăm că, cel puțin în cadrul acestor contacte, vom reuși să transmitem mai complet, unul celuilalt, pozițiile noastre”, a spus reprezentantul Kremlinului.
În opinia lui Peskov, nu se poate spune că după summitul din 16 iunie, de la Geneva, Moscova și Washingtonul au intrat în era parteneriatului și a alianței. ”Nu trebuie să ne lăsăm pradă unor iluzii inutile și să exegerăm spiritul Genevei”, a recomandat el jurnaliștilor, răspunzând la o întrebare în acest sens. Chiar dacă negocierile au fost constructive, ”să pui ochelari roz și să privești Geneva ca un fel de prag, peste care, odată pășit, am intrat deja în era parteneriatului și a alianței, ar fi neînțelept”, a adăugat secretarul de presă al liderului rus.