”Le-am recomandat insistent partenerilor să nu devieze spre o linie distructivă în relațiile bilaterale și să revină la îndeplinirea acordurilor convenite anterior de liderii celor două țări, privind aducerea legăturilor ruso-nipone la un nivel calitativ nou, prin dezvoltarea multilaterală a colaborării comerciale și economice, prin stabilirea unor măsuri de încredere în domeniul securității, prin apropierea pozițiilor în afaceri internaționale”, a declarat MAE Rus.
Potrivit relatărilor anteriore, Kozuki a rămas în clădirea instituției mai mult de o oră. Diplomatul a anunțat, ulterior, că scopul vizitei a fost acela de a discuta despre relațiile bilaterale dintre cele două țări…
În aceeași zi, prim-adjunctul ministrului nipon al Afacerilor Externe, Tekeo Mori, l-a convocat la sediul instituției pe ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, căreia i-a transmis un protest în legătură cu vizita efectuată de premierul rus, Mihail Mișustin, pe insula Iturup, considerată de Japonia ca fiind teritoriul ei.
După vizita la minister, Galuzin a menționat că Moscova consideră inacceptabil protestul autorităților de la Tokyo legat de vizita lui Mișustin în Insulele Kurile.
Comentând situație, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că reprezentantul Guvernului rus se poate deplasa în acele regiuni, în acele țări, unde consideră că este necesar. Potrivit spuselor sale, numai un tratat de pace poate pune punct disputelor teritoriale dintre Rusia și Japonia.
Mișustin a fost pe insulă în cadrul unei vizite de lucru. În timpul discuțiilor purtate cu reprezentanți ai întreprinderilor de pescuit de pe Insulele Kurile, el a anunțat că, în prezent, se analizează posibilitatea introducerii în Insulele Kurile a unui regim de teritoriu liber de taxe vamale. De asemenea, el a anunțat măsuri fără precedent de stimulare a investițiilor pe insulă.
La 8 iulie, amintește Izvestia, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu înțelege reacția Japoniei la dezvoltarea Insulelor Kurile și că poziția nervoasă a autorităților de la Tokyo nu contribuie la realizarea de progrese în negocierile privind tratatul de pace. Ministrul este de părere că reacția Japoniei devine un motiv pentru ca Moscova să răspundă cu declarații dure și să amintească faptul că partea de sud a Kurilelor constituie parte integrantă a teritoriului Rusiei.
La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Rusia și Japonia nu au semnat un tratat de pace. Principalul obsctacol în obținerea unei înțelegeri îl reprezintă revendicările capitalei nipone, Tokyo, asupra Kurilelor de Sud. Japonia continua să definească insulele Kunașir, Iturup și o serie de teritorii din lanțul Kurilelor Mici ca fiind teritoriile ei nordice, deși, după război, ele au trecut la URSS.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.