Parada Navală de Ziua Marinei Militare Ruse, Sankt-Petersburg, 25 iulie. VIDEO în direct.
25/07Putin, la deschiderea principalei Parade a Marinei Militare: Rusia poate detecta orice inamic și, la nevoie, poate ataca
25/07Lavrov a explicat de ce Occidentului nu îi place Rusia
Occidentului nu îi place Rusia, deoarece promovează o politică independentă. Țările occidentale nu iubesc Rusia pentru că nu le-a justificat așteptările, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, citat de agenția RIA Novosti.
Iar acest lucru, a spus șeful diplomației ruse, se manifestă în diferite domenii ale activității umane. ”Nu ne iubesc pentru acele iluzii nutrite de Occident la adresa noastră după dezintegrarea URSS-ului și după primii ani ai Federației Rusiei – în înțelegerea în care există ea acum – acele iluzii au fost spulberate”, a explicat el la webinarul ”Politica externă a Rusiei: realizări, provocări, misiuni și perspective”, desfășurat pe platforma Partidului ”Rusia Unită”.
Lavrov a menționat că Rusia nu s-a închis niciodată, față de nimeni; trebuie, pur și simplu, să te obișnuiești cu faptul că ”nu suntem iubiți”. El a mai subliniat că Rusia are propria ei istorie și demnitate, precum și resurse pentru a le consolida.
«Asta îi enervează – că Rusia ”nu le-a justificat așteptările” și ocupă o poziție independentă, (…) în special când Occidentul vrea să dicteze tuturor celorlalți și nu să se înțeleagă cu toți ceilalți, (…) ceea ce, din păcate, se va manifesta și pe mai departe», a adăugat ministrul.
El a menționat că această linie a Occidentului se manifestă clar în documentele summiturilor și ale consfătuirilor NATO și ale Uniunii Europene. După cum a spus șeful diplomației ruse, Rusia este considerată pretutindeni un inamic și o amenințare, împotriva căreia trebuie acționat în front comun. În același timp, Moscova își va apăra întotdeauna interesele așa cum ea le înțelege, lăsând, totodată, ușa deschisă colaborării.
Relațiile dintre Moscova și țările occidentale s-au înrăutățit după lovitura de stat din Ucraina, revenirea Crimeii la Rusia și izbucnirea conflictului din Donbass, amintește RIA Novosti. UE și SUA au acuzat Kremlinul de ingerință și au introdus sancțiuni împotriva ei, Rusia reacționând în oglindă. În același timp, autoritățile țării au declarat în repetate rânduri că, în opinia lor, aceste acțiuni sunt contraproductive și au subliniat că nu participă la confruntarea civilă din sud-estul Ucrainei.