Premieră. Rosteh a arătat cel mai nou avion de luptă al Rusiei (VIDEO)
20/07Putin: Sunt multe probleme nerezolvate
20/07Corneliu Vlad: Adevăratul pragmatism în relațiile cu Rusia
Corneliu VLAD
Bunele relații între state este o formulă care pare să exprime, din prea multă folosință, mai degrabă politețe și chiar la modul vag, decât un conținut precis, o apreciere oficială, un angajament. Dar bunele relații înseamnă mult și sunt adesea o adevărată performanță în raporturile dintre state în lumea de astăzi a unui postbelic prelungit și conflictual polarizat (cu variațiuni) și în timpul războiului rece, și astăzi, când arhitectura internațională se tensionează și se ostilizeaza tot mai preocupant.
Cum pot fi viabile, de pildă, astăzi bune relații între state care vor să mențină și să întrețină un asemenea tip de relații și cu SUA, și cu Rusia, fără a deranja pe niciunul dintre acești doi coloși geopolitici?
La aceasta întrebare, fară a o formula explicit, oferă un răspuns cercetătorul Fyodor Tertitsky de la un institut de relații internaționale din Seul, într-un comentariu pentru Carnegie Center din Moscova, care exemplifică prin relațiile dintre Federația Rusă și Republica Coreea (Coreea de Sud). Și el pornește de la constatarea că “raporturile SUA-Rusia au escaladat atât de mult în acești ani încât pentru celelalte țări este aproape imposibil să mențină (în același timp – n.n.) bune relații și cu Washingtonul, și cu Moscova”. Iar între aceste țări se afla și Coreea de Sud.
Relatiile diplomatice ruso-sud-coreene stabilite în urmă cu trei decenii au supraviețuit tuturor schimbărilor geopolitice care au avut loc în cele două țări și în lume, în ciuda alianței militare strânse dintre Seul si Washington. Parteneriatul Coreei de Sud cu SUA este fundamental în politica externă a Seulului, care își îndeplinește obligațiile față de Washington fără a aduce prejudicii relațiilor sale cu Moscova.
În timpul conflictului militar georgian din 2008, Coreea de Sud a condamnat bombardamentele Georgiei în Osetia de Sud și a sprijinit poziția Rusiei, iar acum, în timpul crizei din Ucraina, Seulul nu aplică sancțiuni Rusiei. Prea puțini sunt aliații strategici ai SUA care și-au asumat o asemenea temerară conduită.
Dar în acelasi timp, Seulul a acceptat instalarea sistemului american de rachete THAAD, ceea ce nemulțumește Rusia. Și trebuie subliniat că “această poziție critică nu afectează atmosfera in general pozitivă “ din relațiile Moscova-Seul.
E drept că bunele relații Moscova-Seul au beneficiat de faptul că între cele două țări nu există probleme conflctuale, nici de natură istorică sau ideologică. Părțile mențin reciproc o imagine pozitivă a partenerului. E adevărat și faptul că abordarea celor doi privitoare la programul nuclear al Coreei de Nord e diferită, dar neconcordantele nu sunt exacerbate. Se conlucrează benefic în comerț și turism, există un proiect comun de linie ferată transcoreeana cu extensie în Rusia (proiect neagreat de Phenian), iar Coreea de Sud speră că Rusia va influența Coreea de Nord să renunțe la ambitiile de înarmare nucleară.
Important este că niciuna dintre părți nu crede că partenerul său va întreprinde acțiuni ostile în ce-l privește. Ele sunt convinse că status quo-ul din relațiile lor bilaterale va continua printr-o “relativă pasivitate, dar prin relații de cooperare și pragmatice și în perspectivă”.
Într-un cuvânt, relații pragmatice nu doar proclamate, pentru a masca lipsă de receptivitate sau imobilism, ci demersuri politico-diplomatice eficiente și în interes reciproc, practicate și confirmate în viața de zi cu zi.