Categories: EconomieRusia de azi

Kudrin, despre cauzele prăbușirii URSS

Una dintre cauzele prăbușirii Uniunii Sovietice a fost ”tărăgănarea” în realizarea reformelor și restructurarea economiei planificate, a declarat președintele Curții de Conturi a Rusiei, Aleksei Kudrin, într-un interviu acordat cotidianului ”Kommersant”.

”Adică, în general, în acest sens, prăbușirea URSS a fost predeterminată de ultimul ei deceniu de existență”, a precizat Kudrin. Potrivit lui, URSS nu a fost pregătită pentru o reformare a economiei, ”care, pur și simplu, pierdea an de an din eficiență”.

Așa-numita stagnare economică din anii ’70 a fost prologul faptului că Uniunea Sovietică încetase să mai fie centru de atracție, de creștere a nivelului de trai și pierdea atractivitate economică”, a continuat Kudrin. ”Iar noi trebuie, acum, să tragem concluziile ce reies din acest lucru”, a menționat el.

Potrivit lui Kudrin, nimeni nu a prognozat prăbușirea URSS. ”Am presupus că va fi o tranziție de la planificare la economia de piață și chiar s-a scris un scenariu în acest sens. Dar că acest lucru se va întâmpla în condițiile destrămării URSS…”, a spus Kudrin. Potrivit spuselor sale, un astfel de scenariu era considerat drept catastrofal.

Kudrin a arătat că scenariul prăbușirii URSS era prezent în dezbateri. ”Așa ceva părea posibil dacă anumite forțe o vor rupe – în primul rând naționalismul și periferiile naționale, care vor tinde către propria lor independență. Da, un asemenea scenariu a fost luat în considerare”, a spus el.

În iunie, Kudrin a declarat că administrația de stat a Rusiei suferă, în prezent, de sindromul sovietic: a controla totul și a da aprobare pentru toate. Potrivit afirmațiilor sale, «o astfel de povară trebuie să se reducă de două ori în ceea ce privește numărul de aprobări și necesitatea de a conveni ceva cu statul”. În opinia lui, trebuie redusă intervenția statului în economie. Acest lucru poate fi facilitat de programul guvernamental ”ghilotina reglementării”, care abia a început să funcționeze», a arătat el.

Kudrin a avertizat, de asemenea, în legătură cu provocarea serioasă pentru bunăstare și stabilitate financiară care va veni odată cu reducerea consumului de cărbune și petrol. El a menționat că vârful mondial al consumului de cărbune a fost deja trecut, iar în cazul petrolului, acest lucru se va întâmpla în cursul acestui deceniu. ”Dacă peste zece ani vom fi nevoiți să reducem veniturile noastre din petrol, în următorii 20 de ani acest lucru va constitui o serioasă provocare”, a subliniat el.

 

 

owner

View Comments

  • Cea mai mare greseala ca Rusia a permis destrămarea uniunii sovietice. Dacă nu ar fi fost Vladimir Putin cred ca si Rusia in sine ar fi fost facuta bucăți. Așadar multumim frumos Președintelui Putin ,mulțumim Rusia ca existi

  • URSS nu s-a prabusit de sinestatator. A fost predata si vinduta de Gorbachov si clica lui mirsava

Recent Posts

Zaharova: Rusia așteaptă evaluări obiective de la AIEA cu privire la atacul asupra Centralei de la Zaporojie din 5 ianuarie

Regimul de la Kiev nu s-a gândit nici un minut măcar că pune în pericol…

5 ore ago

Academia de Științe a Rusiei: În 2025 nu este exclusă o escaladare a conflictului din jurul Ucrainei

În a doua jumătate a anului 2025, este posibil scenariul unei escaladări rapide a conflictului…

6 ore ago

NI: Bombardierul Tu-160M, „ucigaș cu sânge rece”, a devenit mai mortal

În pofida sancțiunilor, Forțele Aerospațiale ale Rusiei au reușit, cu o ”viteză amețitoare” să modernizeze…

16 ore ago

Rachetele ATACMS, adăugate pe „lista rușinii”, alături de tancurile Leopard și Abrams

Rachetele ATACMS lansate de pe teritoriul ucrainean și doborâte de sistemele rusești de apărare aeriană…

17 ore ago

Politolog: De ce propunerile lui Trump privind Ucraina sunt periculoase

Donald Trump nu va dărui pur și simplu Ucraina Rusiei din cauza banilor investiți, iar…

18 ore ago

Numărul țărilor care boicotează dolarul l-a depășit pe cel al susținătorilor monedei americane

Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul, într-o măsură sau altă Mai mult…

o zi ago

This website uses cookies.