Putin a scris un articol despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor
12/07Putin, despre rolul NATO în adoptarea unei legi discriminatorii asupra popoarelor indigene din Ucraina
13/07Corneliu Vlad: Retragerea SUA din Afganistan amplifică insecuritatea în Asia Centrală
Corneliu VLAD
Pentru America, conflagrația din Afganistan a fost cel mai lung război din istoria sa, iar prețul eșecului a fost scump: un efort militar evaluat la peste două trilioane de dolari și mii de victime în rândul militarilor americani. Iar rezultatul este dezastruos. Scopul declarat al implicării militare americane, normalizarea situației interne în Afganistan, dar și instaurarea păcii și stabilității în regiunea Asiei Centrale au rămas obiective neîmplinite, ba, mai mult, au apărut noi amenințări, în primul rând amplificarea haosului și a violențelor în Afganistan și recrudescența forțelor islamice radicale în regiune.
Statele învecinate Afganistanului, și nu numai ele, se confruntă cu două mari probleme: pericolul instaurării în Afganistan a unui Emirat Islamic și statutul de neclintit al Afganistanului ca principalul producător și exportator mondial de narcotice, după cum remarcă politologul rus Andrei Kortunov. Sunt motive care fac din problema afgană una deosebit de preocupanta nu numai pentru imediata vecinătate, dar pentru viața internațională în general.
După dezangajarea sa militară, SUA nu vor mai juca aici un rol de prim rang, deși Washingtonul va continua să sprijine actualul regim de la Kabul, dar numai afganii pot pune capăt conflictului intern, prin dialog politic. Viitorul Afganistanului obligă însă și la implicarea cu bune intenții a statelor din vecinătate – Iranul, Pakistanul, China, Rusia, India, statele post sovietice din Asia Centrală. Toate acestea au probleme și interese diferite relativ la Afganistan, dar ele trebuie să găsească un numitor comun de abordare lor pentru gestionarea conflictului afgan. Un rol specific în acest proces revine organizațiilor regionale, iar Organizația de Cooperare de la Shanghai și, mai nou, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, au avut inițiative constructive pentru gestionarea focarului afgan și a extensiilor sale.
Iminenta retragere militara a SUA a acutizat criza afgană. Prin ofensive neîntrerupte, talibanii își extind mereu controlul asupra teritoriului național și sunt deciși să înlocuiască regimul de la Kabul, tot mai neputincios, iar militarii și populația civilă din zona de nord emigrează masiv în statul învecinat Tadjikistan. Talibanii, care se impun ca o forță politică tot mai puternică în viața țării, au ținut să trimită o delegație la Moscova pentru a da asigurări că nu vor permite instaurarea unui stat islamic extremist, nu vor îngădui nimănui “să folosească teritoriul afgan pentru a ataca Rusia sau țările vecine” și vor menține relații de buna vecinătate cu statele postsovietice din Asia Centrală. Aceste țări, și în primul rând Tadjikistanul, sunt în stare de alertă în fața exodului crescând de refugiați militari și civili afgani care se stabilesc pe teritoriile lor.
Președintele Putin a convorbit telefonic cu omologii săi din Tadjikistan și Uzbekistan pentru a reafirma sprijinul Rusiei. Liderul de la Kremlin a precizat că Moscova va ajuta Tadjikistanul dacă va fi necesar, ca urmare a retragerii forţelor NATO din ţara vecină Afganistan, iar ministrul de Externe Serghei Lavrov a menționat că Rusia nu va întreprinde nimic cu privire la Afganistan cât timp situația evoluează doar pe teritoriul acestei țări.
Universitarul rus Andrei Kazantev comentează că bazele militare ale Rusiei din Tadjikistan și Kargazstan “au fost înființate pentru a face față situației din Afganistan”. Analiștii apreciază că avansul talibanilor în nordul Afganistanului sporește pericolul infiltrării forțelor extremiste radicale în zonă, amenințând Tadjikistanul și Uzbekistanul. Scopul Rusiei, apreciază agenția Reuters, este de a asigura frontiera sa de sud cu Asia Centrală și a împiedica extinderea conflictului în regiune.
În fața reactivării virulente a focarului afgan ca urmare a retragerii americane, soluția este, după aprecierea Moscovei, reconcilierea națională în Afganistan, proces complex și dificil, care nu poate avea șanse fără implicarea marilor puteri regionale și a statelor învecinate, iar în acest context Rusia are un rol preeminent de exercitat. Moscova “dispune de o serie întreagă de avantaje competitive: cunoaște zona, oamenii și cultura” – scrie orientalistul rus Gheorghi Astarian. “Rusia, afirmă el, este interesată de un Afganistan stabil, previzibil și neutru”. În acest sens converg și intensele acțiuni politico-diplomatice ale Moscovei impuse de înrăutățirea situației în vecinătatea frontierelor sudice ale Rusiei.