Hot News
Vaccinul ”Sputnik V” a demonstrat un grad ridicat de securitate în San Marino
12/07
Igor Dodon, despre relațiile dintre Moldova și Rusia în perioada de după alegeri
12/07

Rușii au cumpărat tone de aur

Foto: RIA Novosti

De la începutul anului, rușii s-au năpustit, pur și simplu, să cumpere aur; de mare popularitate se bucură atât bijuteriile și monedele, cât și lingourile, scrie cotidianul Izvestia. În total, de la începutul anului, cetățenii au achiziționat 11,8 tone de metal prețios.

În primul trimestru din 2021, a fost pentru prima dată, în acest an, când cererea consumatorilor a explodat, afișând o creștere de nouă procente comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Dmitri Enukov, director al Departamentului pentru dezvoltarea soluțiilor de investiții și afaceri premium al Rosbank, a explicat că interesul pentru aur a crescut pe fondul volatilității piețelor, iar, prin traditie, metalul prețios este considerat unul dintre activele de protecție. Expertul crede că, pe termen mediu, rușii vor continua să fie atrași de metalul galben.

Un alt motiv de creștere ar putea deveni dedolarizarea economiei ruse. Fondul Bunăstării Naționale (FNB) a renunțat la valuta americană în structura sa, care, până atunci, a reprezentat 35 de procente. Activele denominate în moneda Statelor Unite au fost vândute la începutul lunii iulie. ”Ca urmare a acestor operațiuni, din structura mijloacelor FNB a fost exclus dolarul, ponderea lirei sterline s-a redus la cinci procente, cota euro și cea a yuanului chinez au fost majorate la 39,7 procente și, respectiv, la 30,4 procente, în timp ce ponderea aurului a atins 20,2 procente”, a precizat Ministerul de Finanțe.

Anterior, a devenit cunoscut faptul că cererea cu amănuntul de aur în Rusia a crescut în 2020, comparativ cu 2019, cu 37%. În timpul pandemiei de coronavirus, rușii au cumpărat cinci tone de aur, iar în 2019 această cifră a fost de 3,7 tone. Tendința a fost explicată de creșterea prețului metalelor prețioase, deprecierea monedei naționale și incertitudinea geopolitică.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979658