Igor Dodon: În noul parlament este necesar dialogul în numele viitorului țării
10/07Artiștii ruși, oaspeți ai festivalurilor din România!
11/07Alegeri în Moldova. Maia Sandu a încercat să taie numărul secțiilor de votare din Transnistria
În Moldova se vor desfășura, duminică, alegeri parlamentare. Într-un stat cu formă de guvernare parlamentar-prezidențială, multe probleme se decid de deputați și nu de președinte. Cu precedentul parlament, ”socialist”, președintele Maia Sandu, de orientare pro-occidentală (în imagine), nu a reușit să readucă vârsta majorată de pensionare și să anuleze legea privind statutul limbii ruse. De aceea, pentru ea, aceste alegeri sunt ”ultima bătălie, cea decisivă”, scrie cotidianul Moskovski komsomoleț.
De dragul ”mărețului scop” – să adune în mâinile sale întreaga putere – partidul președintelui este gata să recurgă la tot felul de trucuri. Vineri, socialiștii lui Dodon (Igor Dodon, fost președinte al Moldovei, n.r.), au scos oameni în stradă, organizând acțiuni de protest la Curtea Supremă de Justiție, unde se hotăra problema privind reducerea numărului secțiilor de votare din Transnistria.
În ajun, Curtea de Apel Chișinău a decis reducerea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană de la 41 la 12.
În actuala campanie electorală, numărul și locul de amplasare a secțiilor nu este o chestiune banală, ci cu adevărat strategică. Nu este un secret faptul că Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale grație voturilor concetățenilor care trăiesc și muncesc în țările occidentale. Partidul președintelui spera să repete acest succes și la alegerile parlamentare.
Însă, având în vedere faptul că alegerile se desfășoară înainte de termen, iar în buget nu există bani pentru ele, Comisia Electorală Centrală a decis să limiteze substanțial numărul secțiilor de votare din afara granițelor. Cu alte cuvinte, Comisia a secerat baza electorală a Maiei Sandu. În replică, partidul ei a încercat să obțină reducerea secțiilor de votare din Transnistria, unde este evident că ea nu va fi votată, iar cu banii astfel economisiți se intenționa creșterea numărului secțiilor de votare în străinătate.
”Sandiniștii” au reușit să convingă Curtea de Apel. În schimb, Comisia Electorală Centrală nu cedează, pe motiv că reducerea secțiilor din Transnistria este o încălcare a drepturilor cetățenilor propriei țări. În ultimă instanță, Moldova consideră Transnistria ca parte a ei. De aceea, Comisia Electorală Centrală a decis să conteste hotărârea Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție.
Și-au dat seamna de manevra Maiei Sandu și socialiștii. Două partide – PCRM (comunist) și PSRM (socialist) au scos în stradă, în ultima zi permisă de campanie electorală, oameni cu lozinci ”Vrem dreptate!”. La miting, liderul PSRM, Igor Dodon, le-a promis tuturor ”provocatorilor o baie în Nistru”. În opinia socialiștilor, încercările susținătorilor lui Sandu de a-i împiedica pe cetățenii de pe malul stâng al Nistrului să-și exercite dreptul la opțiune electorală reprezintă embrionul unei dictaturi și un nou motiv pentru divizarea țării.
Ultima oră:
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Republica Moldova a respins decizia instanței inferioare, potrivit căreia Comisia Electorală Centrală era obligată să reducă numărul de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria nerecunoscută de la 41 la 12 pentru alegerile parlamentare din 11 iulie, a declarat vineri, pentru TASS, secretarul de presă al CEC, Rodica Sîrbu.
”CSJ a anulat decizia corespunzătoare a Curții de Apel Chișinău”, a spus ea.