„Putin este informat (cu privire la discuții). Contactele sunt necesare pe fondul evoluției situației din Afganistan, al tensionării acesteia la granița Afganistanului și a Tadjikistanului. Aceste negocieri sunt necesare”, a răspuns Peskov la întrebarea jurnaliștilor.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a răspuns la întrebarea dacă Rusia îi va recunoaște pe talibanii* în calitate de guvern al Afganistanului dacă aceștia ar ocupa întreaga țară.
„Nu este cazul să ne lansăm în speculațiile de acest gen. Nu consider posibil să răspund cumva la această întrebare”, a spus Peskov.
În Afganistan, are loc o confruntare între forțele guvernamentale și talibanii, care au ocupat teritorii semnificative din zonele rurale și au lansat o ofensivă împotriva orașelor mari. Escaladarea se desfășoară pe fondul retragerii trupelor americane, pe care ministrul rus de externe Sergei Lavrov a calificat-o drept o recunoaștere a eșecului misiunii lor.
Vineri, 9 iulie, au apărut știri despre fapul că, pe lângă trecerile de frontieră cu Tadjikistanul deja capturate, talibanii au preluat controlul punctelor de control de la granița cu Iranul și Turkmenistanul. Anterior, reprezentantul oficial al biroului politic taliban* Muhammad Naim a declarat pentru RIA Novosti că țările vecine cu Afganistanul nu trebuie să se îngrijoreze de securitatea la frontierele lor. În plus, talibanii* au promis că punctele de trecere a frontierei din Afganistan cu țările vecine vor funcționa ca de obicei.
Publicația „MK” a cerut unui expert, profesor al Catedrei de Cultură Mondială a Universității Lingvistice de Stat din Moscova, Roman Silantiev, să răspundă la întrebarea dacă acordul la care s-ar ajunge în timpul vizitei ar putea fi un garant al securității statelor din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul, inclusiv aliatul militar al Rusiei le linia ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă – n.r.), Tadjikistanul.
„În astfel de cazuri, orice stat pornește în primul rând din propriul beneficiu, a explicat expertul, iar Rusia nu face excepție. Dacă crede că se poate colabora cu mișcarea ”Taliban” împotriva teroriștilor mai periculoși, acesta este dreptul său. În Afganistan, există o alegere între ISIS (recunoscută ca organizație teroristă și interzisă în Rusia. – n.r.) și această mișcare radicală. Nu au mai rămas alte forțe acolo. Într-o astfel de situație, alegerea este evidentă. Deși talibanii sunt o organizație teroristă, este mai puțin periculoasă decât ISIS”.
* Mișcarea talibanilor este o organizație teroristă interzisă în Rusia.
Rușii și străinii au efectuat un număr record de deplasări turistice prin Federația Rusă: 80…
Ministerul rus al Apărării a anunțat pierderile înregistrate de armata Ucrainei din momentul invadării Regiunii…
Ideile lui Trump privind achiziționarea de teritorii exprimă un gând pe înțelesul tuturor: suveranitatea statului…
Partidul slovac Hlas-SD pune la îndoială necesitatea de a continua să susțină primirea Ucrainei în…
Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a spus clar șefului regimului de…
PulsMedia: Explozibilul găsit pe aeroportul din Chișinău a fost trimis din Ucraina Angajații Serviciului vamal…
This website uses cookies.