”O pușcă de asalt Kalașnikov nu poate fi nimic altceva decât o pușcă de asalt Kalașnikov. La fel și NATO. Nu poate fi altceva decât NATO. Un bloc înființat pentru confruntare”, a spus Peskov. ”Funcții pe care Alianța continuă să le îndeplinească, deoarece nu este modelată pentru altceva”, a adăugat el.
”Ea nu aduce nici un fel de stabilitate pe continent. Dimpotrivă, este un element de destabilizare”, a subliniat secretarul de presă.
Rusia și-a păstrat întotdeauna interesul pentru stabilirea unor relații constructive cu NATO”, a afirmat Peskov. ”Chiar și cu Alianța Nord-Atlantică se poate și trebuie să se stea de vorbă, pentru că numai prin dialog pot fi aduse la cunoștința omologilor preocupările noastre”, a explicat oficialul. ”Acum, în pofida încercărilor de a relua acest dialog, ne confruntăm cu tentativa de a ni se impune nu știu ce agendă. Și nu oricum, ci pe un ton ultimativ. Deocamdată, acest lucru face imposibil un dialog în condițiile care ne sunt propuse”, a arătat Peskov.
Cine este artizanul tensiunii în Europa?
În același timp, secretarul de presă al liderului de la Kremlin a apreciat că tinerii membri ai Uniunii Europene provoacă, practic, tensiune pe continentul european.
”Să luăm Țările Baltice, spre exmplu. Sunt țări care găzduiesc pe teritoriul lor avioane de atac americane; sunt țări care fac, de fapt, tot posibilul pentru ca acolo să fie găzduite trupe străine pe care, astfel, să le apropie de granițele noastre. Sunt acele țări care zilnic afirmă că văd în Rusia un pericol și că simt acest pericol direct pe pielea lor”, a spus responsabilul de la Kremlin.
«Când Germania și Franța au încercat, potrivit lui Peskov, ”să aducă un nou camerton”», s-au lovit de zidul surd al lipsei dorinței de normalizare a relațiilor cu Rusia. ”Dar nici nu vorbesc eu de normalizare, ci măcar de o încercare de a realua dialogul, atât de necesar pentru Bruxelles și pentru Moscova”, a subliniat secretarul de presă al șefului statului.
Provocarea, planificată ”peste Ocean”
În ceea ce privește incidentul cu distrugătorul britanic ”Defender”, Peskov a apreciat că astfel de provocări se planifică ”peste Ocean”.
”Eu cred că serviciile noastre de informații știu, desigur, cine a luat, acolo, decizia. Dar, firește, eu cred că esența unor astfel de operațiuni este planificată, totuși, de tovarășii mai mari – cei de peste Ocean”, a spus Peskov, răspunzând unei întrebări.
”În cazul de față, distrugătorul a fost un simplu instrument al provocării”, a continuat el.
”Și președintele Rusiei a explicat că, astfel, se testează punctele slabe, vulnerabile din sistemul nostru de monitorizare a integrității graniței, în sistemul de reacție și așa mai departe. Este o provocare deliberată, bine planificată”, a estimat secretarul de presă al șefului statului.
Andrei FROLOV, doctor în istorie, cercetător științific principal la Centrul de studii europene și internaționale…
Autoritățile de la Kiev intenționează să demonteze monumentele dedicate scriitorului Mihail Bulgakov, poetesei Anna Ahmatova…
Armata rusă a urcat în fruntea clasamentului anual al celor mai puternice forțe militare din…
Nimeni dintre oficialii chinezi nu s-a grăbit să o întâmpine pe Annalena Baerbock, ministrul german…
Președintele Rusiei a condus un antrenament al forțelor de descurajare nucleară, a anunțat Kremlinul, relatează…
Ucraina s-a angajat să încredințeze Uniunii Europene dreptul de a reface industria de apărare a…
This website uses cookies.