Sărbătoarea absolvenților ”Pânzele purpurii” se desfășoară la Sankt-Petersburg în această noapte

Ce este această sărbătoare, ”Pânzele purpurii”? Este o sărbătoare inventată de absolvenții de liceu din Sankt-Peterburg și care, pentru prima dată, s-a desfășurat în urmă cu 52 de ani. Atunci, la 27 iunie 1968, în onoarea tinerilor ce urmau să pășească într-o nouă etapă a vieții lor, pe Neva a trecut o goeletă sub pânze purpurii.

Anul acesta, sărbătoarea absolvenților ”Pânze purpurii”, ce se va desfășura vineri seară, 25 iunie, cu prezență fizică, va fi dedicată împlinirii a 800 de ani de la nașterea lui Aleksandr Nevski, a 60 de ani de la primul zbor al omului în spațiu, precum și marcării a 30 de ani de la crearea drapelului rus.

Conform tradiției, festivitățile vor începe cu un concert în Piața Palatului și, potrivit organizatorilor, scena va avea o formă rotundă, asemănătoare unei planete. Amplele decoruri se vor afla în permanentă mișcare: se vor deplasa, vor trece după ultul, își vor schimba locul. O altă noutate de complexitate tehnică va fi un uriaș pod care se ridică.

În condiții de pandemie, numărul invitaților în Piața Palatului s-a redus cu 50%. La festivitate vor fi prezenți doar absolvenții din Sankt-Petersburg și regiunea Leningrad, însoțiți de profesorii lor, care fie s-au vaccinat, fie au trecut prin boala COVID-19, fie și-au făcut un test PCR. Oaspeții vor fi obligați să poarte mască și să li se măsoare temperatura la intrarea în Piață.

În anii 1960-1970 sărbătoarea ”Pânzele purpurii” s-a desfășurat în câteva rânduri. Formatul s-a mai modificat, dar evenimentul în sine a rezistat până în anii 1980, după care tradiția s-a întrerupt până în 2005.

La readucerea la viață a acestui adevărat festival au contribuit acționarii băncii ”Rossia”, guvernului orașului Sankt-Petersburg și postul de televiziune ”Piatîi kanal”, care asigură trasmisiunea fermecătorului eveniment.

După renașterea acestei sărbători, câțiva ani, prin fața absolvenților a navigat pe Neva, cu pânze purpurii, fregata ”Ștandardt”, copia fidelă a primei nave construită de Petru I. A venit apoi rândul navei cu vele ”Mir” și al goeletei ”Tânărul baltic” să îmbrace costumul purpuriu al galiotei ”Secret” din basmul lui Aleksandr Grin.

Între 2010 și 2018, pe Neva, ridicând spre cer aceleași pânze purpurii a navigat bricul suedez ”The Kronor (Trei coroane), favoritul locuitorilor din Sankt-Petersburg. Anul acesta, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la crearea drapelului rus, pentru prima dată de pânzele roșii ale bricului ”Rossia” vor fi atașate banderole de culori alb și albastru.

 

owner

Recent Posts

Politica externă a Rusiei: restabilirea echilibrului în locul trasării de linii roșii

Andrei FROLOV, doctor în istorie, cercetător științific principal la Centrul de studii europene și internaționale…

13 ore ago

La Kiev vor să demoleze monumentele lui Ahmatova, Bulgakov și Glinka

Autoritățile de la Kiev intenționează să demonteze monumentele dedicate scriitorului Mihail Bulgakov, poetesei Anna Ahmatova…

16 ore ago

Armata rusă, în fruntea clasamentului celor mai puternice din lume

Armata rusă a urcat în fruntea clasamentului anual al celor mai puternice forțe militare din…

17 ore ago

Șefa diplomației germane, ignorată total de autoritățile chineze

Nimeni dintre oficialii chinezi nu s-a grăbit să o întâmpine pe Annalena Baerbock, ministrul german…

17 ore ago

Putin a condus un exercițiu al forțelor de descurajare nucleară

Președintele Rusiei a condus un antrenament al forțelor de descurajare nucleară, a anunțat Kremlinul, relatează…

18 ore ago

Kievul a acceptat să transfere UE controlul asupra industriei de apărare a țării pentru credite

Ucraina s-a angajat să încredințeze Uniunii Europene dreptul de a reface industria de apărare a…

2 zile ago

This website uses cookies.