Hot News
Incident în Marea Neagră. Zaharova: Declarația părții britanice, o minciună (VIDEO)
24/06
Biserica Ortodoxă Rusă, către români: frații creștin-ortodocși nu trebuie să se lupte între ei!
24/06

Europa, în vizor

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, participant la cea de-a IX-a Conferință de la Moscova pentru Securitate Internațională/ Foto: RIA Novosti

Armele în spațiu și războiul pe internet devin principalul obiectiv al militarilor occidentali. În Occident, militarizarea spațiului și războaiele cibernetice pe internet ies în prim planul dezvoltării  de noi arme. Comandamentul NATO acordă, de asemenea, o atenție sporită dezvoltării armei hipersonice și a roboților militari.

Această tendință alarmantă a fost descrisă de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, în discursul rostit la cea de-a IX-a Conferință de la Moscova pentru Securitate Internațională. Un forum reprezentativ care a reunit conducători militari de rang înalt din peste 50 de țări ale lumii. Liderii militari s-au întrunit la Moscova pentru a-și ”potrivi ceasurile” și pentru a împărtăși din prognozele lor privind perspectivele securității globale și regionale, relatează Rossiiskaia gazeta.

Adresându-se colegilor străini, Serghei Șoigu a constatat că hipersunetul, digitalizarea și robotizarea ies, acum, în prim planul dezvoltării de arme noi.

”Cosmosul și spațiul cibernetic sunt tot mai activ implicate în confruntrea militară. În componența forțelor armate ale mai multor țări sunt create comandamente spațiale și cibernetice, a căror principală misiune nu este apărarea, ci planificarea și desfășurarea de operațiuni ofensive în domeniile respective”, a subliniat ministrul rus. Potrivit estimărilor lui Șoigu, această cursă tehnico-militară poate conduce la o nouă confruntare în lume, ce s-ar putea dovedi mult mai periculoasă decât ”Războiul Rece”.

De asemenea, partea rusă este îngrijorată de desfășurarea, la granițele Rusiei, de exerciții ale blocului nord-altlantic și de posibila amplasare în Europa de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune. Aceste rachete reprezintă un pericol deosebit pentru populația țărilor europene, deoarece sunt pot fi echipate atât cu focoase convenționale, cât și cu cele nucleare. Desfășurarea lor în Europa va readuce situația când europenii au fost ostatici ai confruntării dintre URSS și SUA.

”Pe ansamblu, situația din Europa este explozivă, ceea ce impune adoptarea unor pași concreți pentru dezamorsarea ei”, a subliniat ministrul rus al Apărării.

El a amintit că partea rusă a propus o serie de măsuri pentru a reduce gradul de tensiune. Spre exemplu, Rusia a venit cu propunerea de a îndepărta de linia de delimintare zonele unde sunt organizare execiții militare. Altă inițiativă a Rusiei – introducerea unui moratoriu asupra desfășurării de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune în Europa. Ministrul a subliniat că direcția pe care va evolua situația din Europa, inclusiv în domeniul controlului armelor, depinde, în mare, de SUA.

El și-a pus mari speranțe în recenta întâlnire de la Geneva a președinților Rusiei și Statelor Unite, care a confirmat cât de actuală este reluarea dialogului strategic.

”În acest domeniu s-au adunat multe probleme, pentru a căror rezolvare este necesar să se țină cont de preocupările și interesele fiecărei părți. Experții Ministerului Apărării al Rusiei sunt gata să se alăture acestor eforturi”, a spus Șoigu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979667