Peskov: Summitul Rusia-SUA s-a desfășurat ”mai degrabă cu semnul plus”
17/06Zaharova: Moscova speră că declarația G7 privind Rusia nu sunt vorbe goale
18/06Putin, despre drepturile omului, Guantanamo și închisorile ilegale ale CIA prin diferite țări
Vă reproducem un fragment din conferința de presă a președintelui rus, Vladimir Putin, ținută după încheierea summitul ruso-american de la Geneva, din 16 iunie 2021.
Pavel Zarubin, Radio și Televiziunea rusă (VGTRK): – Suntem cu toții martori la felul în care partea americană lansează constant declarații despre așa-numiții deținuți politici și drepturile omului în Rusia. A fost tema Navalnîi, în general, abordată în timpul negocierilor dumneavoastră cu Biden? Și cum a fost dezbătută, dacă a fost ridicată? Și altă întrebare importantă. Toți am fost martori cum noua etapă din relațiile ruso-americane a început, odată cu startul președinției Biden, cu o afirmație foarte grosolană la adresa dumneavoastră. În această chestiune, s-a reușit, poate, clarificarea lucrurilor?
Vladimir Putin: – Președintele Biden a abordat tema drepturilor omului și a persoanelor care consideră că reprezintă aceaste probleme în Federația Rusă. Da, am vorbit despre asta, la inițiativa lui – acesta ar fi primul aspect. Al doilea – în legătură cu declarațiile dure. Ce-ar fi de spus? Știm cu toții aceste declarații. După aceea, președintele Biden m-a sunat și am clarificat. Explicațiile date m-au mulțumit. El mi-a propus să ne întâlnim – tot inițiativa lui a fost. Ne-am întâlnit și, repet, discuția a fost deosebit de constructivă. M-am convins, odată în plus, că președintele Biden este un om cu experiență; este absolut evident acest lucru. Am vorbit aproape două ore între patru ochi. Nu cu toți liderii se ajunge la o discuție atât de detaliată, între patru ochi. În ceea ce privește tot felul de acuzații, nu uitați: predecesorului lui i s-a pus aceeași întrebare – iar el a evitat să răspundă. Actualul președinte al SUA a decis să răspundă astfel, iar răspunsul lui a fost diferit de răspunsul domnului Trump.
Știți că, în principiu, pentru tot ceea ce se întâmplă în țările noastre, responsabilitatea o poartă, într-un fel sau altul, conducerea politică și primii oameni ai țării – cine, unde și de ce se face vinovat, cine este ucigașul. Uitați-vă! În fiecare zi, pe străzile orașelor americane cineva este omorât, inclusiv lideri ai diferitelor organizații. Acolo nu poți rosti un cuvânt, că ești împușcat fie în piept, fie în spate. Indiferent dacă alături sunt copii sau omul este singur – îmi amintesc cum o femeie și-a abandonat mașina, a fugit și a fost împușcată în spate. În fine, sunt chestiuni criminale. Să luăm Afganistanul: acolo dintr-un foc au fost ucise 120 de persoane, au distrus o nuntă în doi timpi și trei mișcări. Să spunem că a fost o greșeală; se mai întâmplă și din astea. Dar să tragi din drone sau din elicopter asupra civililor în Irak – asta ce mai este? Cine poartă responsabilitatea pentru așa ceva? Cine este asasinul?
Sau în privința drepturilor omului. Ascultați-mă, Guantanamo funcționează și acum. În general, nu corespunde cu nimic: nici cu dreptul internațional, nici cu legile americane – nimic, dar încă funcționează. Închisorile CIA, deschise în diferite țări, inclusiv în state europene, unde a fost folosită tortura – asta ce mai este? Sunt drepturile omului? Cred că nu, așa-i?
Este greu de crezut că cineva dintre cei care se află, acum, în această sală, este de acord că astfel sunt protejate drepturile omului. Dar este practica politicii reale. Iar noi, pornind de la această practică, înțelegând că așa s-a procedat și se poate proceda; ne adaptăm atât atitudinea noastră față de ceea ce abia am spus, inclusiv față de acele persoane care au primit bani din străinătate pentru a apăra interesele celor care le plătește.
Tema Navalnîi și a drepturilor omului a fost abordată și de ziariști occidentali. Liderul rus a răspuns la ele în mod detaliat:
Vladimir Putin: – Referitor la opoziția noastră nesistemică și la cetățeanul pe care l-ați menționat (Navalnîi – n.r.). În primul rând, acest om știa că încalcă legea în vigoare din Rusia. El a fost obligat să se înregistreze ca persoană care a fost condamnată de două ori la o pedeapsă cu suspendare. În mod conștient, vreau să subliniez acest lucru, ignorând această cerință a legii, acest domn a plecat în străinătate pentru tratament și, cât timp a stat la spital, nu a fost solicitat de autorități pentru înregistrare. De îndată ce a părăsit spitalul și și-a postat videoclipurile pe internet, a apărut o astfel de cerere. El nu s-a prezentat, ignorând cerința legii – a fost trecut pe lista celor căutați. Știind acest lucru, a venit. Pornesc de la faptul că a decis în mod deliberat să fie reținut. A făcut ce a vrut. Deci, despre ce putem vorbi aici?
În ceea ce privește oamenii ca el și opoziția nesistemică în general, din păcate, formatul conferinței de presă nu ne permite să vorbim despre acest lucru în detaliu, dar aș dori să spun următoarele. Iată, cred că nu voi spune nimic complicat; va fi clar. Dacă vi se pare posibil să le transmiteți în mod obiectiv spectatorilor și ascultătorilor, vă voi fi foarte recunoscător pentru asta.
Deci, Statele Unite au declarat Rusia inamicul și adversarul său; Congresul a făcut-o în 2017. În legislația Statelor Unite au fost introduse dispoziții conform cărora Statele Unite trebuie să susțină regulile și ordinea guvernării democratice în țara noastră și să sprijine organizațiile politice. Acest lucru este prezent în legea americană. Acum să ne punem o întrebare: dacă Rusia este inamicul, ce fel de organizații va susține America în Rusia?
Cred că nu sunt cei care întăresc Federația Rusă, ci cei care o descurajează, întrucât aceasta este scopul Statelor Unite, declarat în mod public. Deci, acestea sunt organizațiile și oamenii care contribuie la punerea în aplicare a politicii Statelor Unite în direcția Rusiei.
Ce atitudine ar trebui să avem noi față de aceasta? Cred că este de înțeles: ar trebui să fim atenți la acest lucru. Dar acționăm și vom acționa exclusiv în cadrul dreptului rusesc.
– Și o întrebare despre Aleksei Navalnîi. Fundația sa Anticorupție a fost scoasă în afara legii, declarată drept o organizație extremistă și toți cei care participă la aceasta nu pot fi aleși. De ce vă este frică de asta?
Vladimir Putin: – Voi repeta ceea ce am spus, deja, despre diferiți așa-numiți agenți străini și oameni care se poziționează ca o opoziție nesistemică. Statele Unite au adoptat o lege conform căreia Statele Unite au anunțat că vor sprijini anumite organizații politice din Rusia; în același timp, au declarat Federația Rusă drept dușman și au anunțat public că vor descuraja dezvoltarea Rusiei. Întrebarea este: ce organizații politice ar trebui să fie sprijinite, în Rusia, de către Statele Unite și ceilalți membri ai comunității occidentale, dacă, în același timp, le plătesc și activitatea? Este clar că noi, la fel ca americanii, în anii ’30, le-am declarat agenți străini, dar activitatea lor nu este interzisă; ele pot funcționa.
Declararea unei organizații ca fiind agent străin nu pune capăt activităților acesteia. Dacă organizația are un caracter extremist, este o altă poveste. Organizația pe care ați menționat-o a chemat public la revoltă de masă și dezordine, i-a implicat public ceea ce este interzis prin lege – pe minori să participe la evenimente de stradă – acest lucru este interzis de legislația rusă – și dădea, în mod public, instrucțiuni cu privire la modul de preparare, de exemplu, a ”cocktailurilor Molotov” pentru a fi utilizate împotriva forțelor de ordine, publicând datele personale ale polițiștilor.
Recent, America s-a confruntat cu cele mai grele evenimente după asasinarea unui afro-american și crearea unei mișcări întregi, Black Lives Matter. Nu voi comenta acest lucru acum; vreau doar să spun că am văzut pogromurile, că am văzut încălcări ale legii și așa mai departe – compătimăm americanii și poporul american, dar nu vrem ca asemenea lucruri să se întâmple pe teritoriul nostru și vom face totul pentru a preveni aceasta. Și nu avem de-a face aici absolut cu niciun fel de frică!