MAE rus: Regimul de sancțiuni împotriva Rusiei este pentru totdeauna
08/064 români în Siberia – regal de geografie și spiritualitate la Casa Rusă
08/06Corneliu Vlad: Proiectii iresponsabile: o lume, fără… Rusia
Corneliu VLAD
Statele Unite vor să descurajeze dezvoltarea Rusiei, a declarat tranșant președintele Putin la Forumul economic international de la Sankt Petersburg. Acesta este singurul punct de dezacord dintre cele doua tări, toate celelalte sunt derivate ale acestei poziții, de la restricțiile din domeniul economic la diferitele încercări de a influența procesele de politică internă ale Federației Ruse, a precizat liderul de la Kremlin.
Așadar, cu puțin timp înainte de prima sa întâlnire oficială cu omologul său american, președintele Putin a considerat necesar să dea o replica tăioasă celor ce vizează, într-un fel sau altul, să lezeze statalitatea Rusiei: el a sugerat că SUA ar putea împărtăși soarta defunctei Uniuni Sovietice, după cum constata Reuters. Liderul rus a pornit de la constatarea ca in Congresul SUA și in cercurile politice americane se fac auzite amenintari la adresa Rusiei . „Cei care fac asta, probabil se gândesc că Statele Unite au o putere militară, economică și politică atât de mare încât pot să o facă” – a comentat presedintele rus, care a tinut să remarce: „Problema cu imperiile este că ele cred că sunt suficient de mari să mai facă și greșeli, însă greșelile se acumulează și va veni un moment în care nu vor mai putea fi rezolvate”, a spus președintele Putin, menționând că „acest comportament” îi aduce aminte de fosta Uniune Sovietică. Dupa care, a lansat un avertisment clar: „Dacă cineva percepe bunele noastre intenții drept slăbiciune, le transmit că răspunsul Rusiei va fi asimetric și dur”.
Cum spuneam, nu este pentru prima data când președintele Putin se referă la acest nou prag al escaladării în tensionarea relațiilor ruso-americane. În luna februarie, la ședința colegiului FSB, liderul rus sublinia că Occidentul încearcă să înlănțuiască Rusia cu sancțiuni economice, să-i submineze stabilitatea și valorile pentru ca “într-un final să slăbească Rusia și să o controleze din exterior”. Pentru anumite ţări, a hărţui Rusia a devenit „un soi de sport nou”, declara liderul rus, în discursul rostit în luna aprilie, in Camerele reunite ale Parlamentului. Dar răspunsul Moscovei, spunea el, a fost în context „rezervat” şi „fără nicio ironie, modest”. Dar, accentua Vladimir Putin, “sper că nimeni nu se va gândi să depășească linia roșie în relația cu Rusia, iar unde e acea linie, noi vom stabili”. Iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, detalia: „În ce priveşte liniile roşii, acestea sunt evidente. În primul rând este vorba de interesele noastre naţionale, de interesele securităţii noastre interne şi de a nu admite vreo ingerinţă (…) în alegerile noastre sau în alte procese politice, explica Peskov.
Președintele Putin revenea asupra subiectului în luna mai, pentru a declara că Rusia se confruntă, periodic, cu încercări de a i se ”smulge” ceva. ”Toți vor să muște de undeva sau să ne smulgă ceva. Dar ei, cei care intenționează să facă așa ceva, trebuie să știe că noi le vom sparge dinții tuturor, astfel încât să nu poată mușca”, a subliniat președintele. ”Iar garanția pentru asta este dezvoltarea forțelor noastre armate, a adăugat el. În toate timpurile se întâmplă același lucru, amintea liderul rus, imediat ce țara devine mai puternică, se găsesc motive pentru a-i limita dezvoltarea”.
Precizările președintelui Putin privind amenințările la adresa statalitătii Rusiei exprimă o apreciere gravă și plină de responsabilitate, căci este făcută de însuși liderul nr 1 al unei mari puteri mondiale. Și este cel puțin curios că politologii, și din Vest, și din Est, par a trece pe lângă ea cu gratie, parcă fără să o observe. Cu toate că o asemenea apreciere nu a fost făcută pentru prima dată la Sankt Petersburg. Până si președintele Biden, în faimosul episod când l-a ofensat pe omologul său de la Kremlin, ținea să adauge: “Veti vedea în curând prețul pe care îl va plati”. E adevărat că acest “în curând” se tot prelungește și, mai mult, tocmai șeful Casei Albe este cel care i-a propus președintelui Putin un summit ruso-american. Dar amenințarea lansată la repezeală intr-un schimb de replici cu un ziarist insistent rămâne un punct întunecat în cronica relatilor bilaterale.
În toată perioada războiului rece și dincolo de ea, până la instalarea la Administrației Biden, Washingtonul vorbea despre o politica de îndiguire a URSS, dar nu erau lansate atacuri verbale directe și explicite la adresa statalitătii superputerii cu care SUA se aflau în confruntare.
“De ce joacă dur Joe Biden în politica externă?”, se întreba comentatorul francez Pierre Haski după instalarea acestuia la Casa Albă. Pentru că vrea să restabilească prestigiul internațional al SUA, vrea să schimbe raporturile de forță pe plan international in situația când hegemonia Americii cedează în fața unei lumi multipolare – răspunde Haski. Iar Biden vrea să stăvilească acest proces recurgând la “un limbaj brutal într-o lume brutală”. Mai de-a dreptul, președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin spune insa că de fapt, este vorba de “o isterie datorată neputinței”.
Și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev a atras atenția, recent, că în ultimul timp “caracterul amenintărilor la adresa securității naționale a suferit modificări consistente”. El exemplifica prin “ acțiunile neprietenoase la adresa Rusiei, menite să slăbească statalitatea tării, unitatea internă si potențialul ei de apărare”, prin presiuni politice și economice, prin încercări de destabilizare a situației politice și economice din țară, de radicalizare a mișcării de protest, de erodare a valorilor tradiționale, spirituale și morale ale Rusiei, printr-o campanie rusofobă și de falsificare a istoriei.
Excesele iresponsabile ale celor care croiesc proiectii imaginare ale unei lumi… fără Rusia isi au originea in teza pe cat de eronată, pe atat de periculoasă că Moscova ar fi pierdut razboiul rece. Este insă de sperat că apropiatul dialog la nivel înalt ruso-american va marca un prim pas, nu neapărat spectaculos, dar util și salutar în depășirea actualului moment critic din relațiile dintre principalele puteri politico-militare ale lumii și va netezi calea spre detensionarea situației internaționale și relansarea coordonării și conlucrării între Rusia si SUA.
2 Comments
America a devenit Imperiul Raului si in cateva decenii va disparea de pe scena lumii ,precum Imperiul Roman de Rasarit la anul 476 e.n.America este un stat mafiot, corupt, duce razboaie de jaf si cotropire 50% din populatie traieste din ajutoare sociale , 25% este armata care lupta pe diferite teatre de razboi pentru a aduce in tara bunurile jefuite si abia 25% creaza plusvaloare, cu asemenea stat cu asemenea datorii interne si externe este imposibil de evitat falimentul
Noi cei nascuti inainte de 1950, pe care parintii ne puneau sa ascultam Vocea Americii, Europa Libera care ne instiga la revolta, nesupunere ca vor veni si ne vor elibera de rusi si de ciuma rosie , cunoastem tacticile imperialismului american retrograd si parsiv ,datorita caruia au facut puscarie sute de mii de romani ,nevinovati, au scos in strada la revolutie sute de mii de oameni cu promisiune ca va curge lapte si miere ,dar dupa 30 de ani ne-am dat seama ca am fost inselati ,ca tara a ajuns la o datorie istorica de peste 250 de miliarde de euro, ne-am transformat in colonie a imperialismului american si vest european si falimentul tarii bate la usa si am pus streangul de gat pentru 3-5 generatii
De aceea noi cei care avem o varsta, care am trait si in socialism si in capitalismul actual suntem datori sa spunem adevarul despre aceste canalii de americani, sa ia aminte tinerii ca nu au nici un viitor, ca solutia este de aliniere la Rusia d-lui Putin, sa avem acces la resurse ieftine si o piata de desfacere uriasa, sa redevenim ce am fost tara industrial agrara cu ajutorul URSS si nu tara falimentara cu imperialismul american si vest european
Deasemenea sa militam pentru a organiza un referendum popular de a desfiinta bazele militare americane din Romania, pentru ca poporul sa nu devina carne de tun pentruinteresele inbuibatilor de americani , aceste baze militare au fost amplasate fara acordul poporului roman, ci cu ajutorul unor slugi si tradatori romani
si sa nu uite
Napolion si-a gasit sfarsitul cu Rusia, Hitler s-a sinucis din cauza Rusiei , sa nu aiba aceeasi soarta si acest veteran Bidon, daca continua cu politica imperialista agresiva americana
Uitandu-ma in curtea aceasta cu „garduri inalte” a Romaniei, de Ziua Rusiei, am plans.
Uitandu-ma spre curtea aceea fara garduri, dar cu delimitari inteligibile si acceptabile a Rusiei, de Ziua Rusiei, am zambit.
Mi-e rusine de lipsa de eleganta a celor care ma fac sa plang in zi de sarbatoare.
Imi sunt dragi „sufletele vii” care ma fac sa zambesc, chiar si atunci cand plang, in zi de sarbatoare.