Hot News
193474176 1650323895159856 8847237192775211027 N
”Noapte de geografie” la Casa Rusă
03/06
800x01622731909
Într-o lună, Rusia va renunța complet la dolar în structura Fondului de Bunăstare
03/06

Nikolai Patrușev, despre noua versiune a Strategiei de Securitate Națională a Rusiei

238883 1200x877

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev/ Foto: RIA Novosti

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a relatat, într-un interviu acordat cotidianului Rossiiskaia gazeta, detalii necunoscute ale întâlnirii de săptămâna trecută, de la Geneva, cu consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, Jacob Sullivan. În primul rând, el amintit de rolul jucat de Imperiul Rus în apărarea tinerei democrații a Statelor Unite, la mijlocul secolului al XIX-lea. De asemenea, Patrușev a împărtășit detalii din versiunea actualizată a Strategiei de Securitate Națională a Rusiei, aprobată de Consiliul de Securitate.

Decizia atât de neașteptată de actualizare a acestui cel mai important document strategic are legătură cu sporirea instabilității în lume și cu noile amenințări la adresa Rusiei?

Nikolai Patrușev: – Vă corectez. Decizia nu a fost deloc neașteptată. Conform legii federale privind planificarea strategică, Strategia de Securitate Națională trebuie adusă la zi la fiecare șase ani. Pregătirea proiectului a durat aproape un an. În grupul de lucru au intrat reprezentanți ai ministerelor și departamentelor, ai cercurilor științifice și ai societății.

Versiunea anterioară a Strategiei a fost adoptată la 1 decembrie 2015. Implementarea ei a contribuit la menținerea stabilității interne în societate, la dezvoltarea potențialelor economic, politic, militar și spiritual ale Rusiei. A asigurat o protecție sigură împotriva amenințărilor și pericolelor militare. Se rezolvă la nivel corespunzător obiectivele de asigurare a integrității teritoriale, suveranității, a securității de stat și a celei sociale. A fost substanțial redus nivelul activităților teroriste. Economia rusă și-a demonstrat rezistența și capacitatea de a se împotrivi presiunii externe.

Dar aceste presiuni sporesc constant. Partenerii noștri inventează noi și noi sancțiuni. Trupele NATO efectuează tot mai des operațiuni de recunoaștere, desfășoară manevre la granițele noastre, fără să mai ascundă cine este eventualul lor inamic…

Nikolai Patrușev: – Într-adevăr, în ultimul timp, în condițiile în care contextul intern și cel extern sunt în plină schimbare, caracterul amenințărilor la adresa securității naționale a suferit modificări consistente.

Dorința Statelor Unite și ale mai multor țări occidentale de a-și păstra hegemonia mondială provoacă o creștere a divergențelor interestatale și conduce la slăbirea sistemului de asigurare a securității internaționale.

Tot mai clar se manifestă acțiunile neprietenoase la adresa Rusiei, menite să slăbească statalitatea rusă, unitatea internă, potențialul de apărare. Cu scopul descurajării Rusiei se intensifică presiunile politice și economice, se întreprind încercări de destabilizare a situației politice și sociale din țară; este inspirată și radicalizată mișcarea de protest, de erodare a valorilor tradiționale, spirituale și morale, ale Rusiei.

O serie de state definesc în mod deschis Rusia drept o amenințare și chiar un adversar militar. Prinde viteză campania derulată de Occident de falsificare a istoriei mondiale; se formează sentimente rusofobe, în mod intenționat.

Standardele duble folosite de o serie de state în politică și economie barează creșterea eficienței cooperării multilaterale pe direcțiile importante pentru toți, de la reglementarea conflictelor, lupta împotriva terorismului, a extremismului și a traficului cu droguri, la crima organizată. Asemenea abordări contraproductive se extind tot mai mult și asupra noilor amenințări, legate de apariția unor boli infecțioase necunoscute înainte, de asigurarea securității informaționale internaționale, de rezolvarea problemelor ecologice.

Poate fi numită cea mai importantă vreuna dintre aceste multe îndatoriri de asigurare a securității țării?

Nikolai Patrușev: – În conformitate cu Mesajul anual al președintelui, adresat Adunării Federale, în noua versiune a Strategiei, cea mai înaltă prioritate este definită ca fiind conservarea poporului Rusiei. Creșterea bunăstării poporului, asigurarea libertăților și a drepturilor cetățenilor, a demnității umane sunt consfințite în Constituție drept valori și principii fundamentale ce formează bazele societății ruse, ale securității țării, ale dezvoltării pe mai departe a Rusiei în calitatea ei de stat social de drept.

Pentru protejarea poporului trebuie, în ordine prioritară, să se obțină o creștere a veniturilor cetățenilor ruși, să fie creat un mediu de viață confortabil și sigur, să fie asigurată punerea necondiționată în aplicare pe întreg teritoriul țării a drepturilor și garanțiilor constituționale în domeniul sănătății, ecologiei, bunăstării sanitar-epidemiologice, al securității sociale, educației și culturii.

Adică, în timp ce actuala strategie de securitate națională a SUA propagă superioritatea Americii față de alte țări, noi vorbim despre conservarea propriului popor? Atunci, de unde reiese rolul nostru ca ”țară-agresoare”, acuzată de întreg Occidentul ”progresist”?

Nikolai Patrușev: – În noua Strategie se subliniază că numai o combinație armonioasă între un stat puternic și bunăstarea omului va asigura prosperitatea Rusiei și formarea unei societăți drepte. Forța statului nostru este dată, înainte de toate, de oamenii noștri. Ei trebuie să primească salarii decente, o educație bună, să le fie asigurate locuri de muncă, locuințe, asistență medicală. Fiecare dintre prioritățile strategice naționale prevede obiective de conservare a poporului.

Odată cu aceasta, schimbarea contextului militar și politic, intensificarea amenințărilor și pericolelor militare au impus o precizare a obiectivelor realizate în cadrul priorității strategice naționale ”Apărarea țării”. O atenție deosebită a fost acordată menținerii la un nivel suficient a potențialului de descurajare nucleară și a pregătirii Forțelor Armate pentru a fi utilizate în luptă, menținerii unui loc fruntaș în dezvoltarea și producerea de arme avansate, asigurării unui nivel ridicat al stării morale, politice și psihologice a militarilor, precum și pregătirii cetățenilor pentru serviciul militar. Obiectivele apărării sunt crearea de condiții pentru dezvoltarea socială și economică a Federației Ruse, asigurarea securității ei militare.

Posibilitatea atingerii acestor obiective constă nu doar în descurajarea potențialilor adversari, în perfecționarea organizării militare a statului, dar și, înainte de toate, în reducerea amenințării declanșării unui nou război global, în prevenirea cursei înarmării, în consolidarea stabilității strategice și a încrederii reciproce, în utilizarea mijloacelor politice, a mecanismelor diplomației și de menținere a păcii.

În acest context, nu pot să nu vă întreb despre întâlnirea cu Sullivan. Cu ce impresii ați rămas? Este posibil să crească înțelegerea reciprocă în relațiile ruso-americane și în sfera internațională, în ansamblul ei?

Nikolai Patrușev: – Subliniez caracterul constructiv și conținutul productiv al consultărilor ruso-americane care au avut loc la nivelul consiliilor de securitate. De asemenea, trebuie spus că, pe o serie de poziții, putem conta pe dezvoltarea unor soluții reciproc acceptabile.

După discuțiile cu Jacob Sullivan, ne-am amintit de un episod însemnat din istoria comună a celor două țări. Și anume anul 1863, când, în plin război civil în SUA, Imperiul Rus a susținut cu fermitate Washingtonul în lupta lui pentru unitatea țării, trimițând la New York și la San Francisco două escadrile de crucișătoare. Echipajele lor au fost întâmpinate cu entuziasm de americani. Ziarele americane au scris despre acest eveniment ca despre un moment de unitate a celor două popoare. În mare parte, pe fondul expediției flotei noastre, Imperiul Britanic a renunțat la planurile de a interveni în război de partea separatiștilor.

În amintirea acelui eveniment și a negocierilor noastre de la Geneva, delegația rusă i-a dăruit lui Jacob Sullivan originalul unei gravuri din revista americană ”Harpers Weekly” pe anul 1863, unde este reprodusă întâmpinarea escadrilei rusești în portul New Yorkului. Sper că ea va aminti că Federația Rusia și Statele Unite știu să colaboreze și să fie prietene.

Noua versiune a Strategiei menționează legitimitatea adoptării de măsuri asimetrice și simetrice pentru stoparea și prevenirea acțiunilor neprietenoase, ce reprezintă o amenințare la adresa suveranității și a integrității teritoriale a Federației Ruse. Sunt avute în vedere și acțiuni militare?

Nikolai Patrușev: – În primul rând, introducerea unor măsuri economice speciale, dar, în caz de necesitate, și metode coercitive de forță.

În același timp, economia rusă trebuie să fie ea însăși rezistentă la presiuni prin sancțiuni?

Nikolai Patrușev: – Firește. În interesul asigurării securității economice, Strategia definește obiective de creștere a competitivității sale și a rezistenței la efecteler amenințărilor interne și externe, de creare a condițiilor pentru o creștere economică la un ritm mai ridicat decât cele mondiale.

O condiție importantă pentru asigurarea securității economice o constituie sprijinul pe potențialul intern, rezolvarea în mod independent a problemelor cu care se confruntă Rusia, menținând, în același timp, deschiderea spre o colaborare reciproc avantajoasă cu alte țări.

În același timp, unul dintre factorii cheie de creștere a competitivității și de asigurare a securității naționale a Federației Ruse devine poziția de lider în dezvoltarea științei și tehnologiei. Pentru atingerea obiectivelor naționale de dezolvare, de asigurare a independenței tehnologice a țării, se impune extinderea sprijinului acordat de stat activităților științifice și inovatoare, atragerea de investiții private în dezvoltarea lor și accelerarea procesului de implementare în producție a rezultatelor muncii oamenilor noștri de știință.

Lumea contină să fie fragilă. Dialogul nostru are loc în ajunul împlinirii a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce propaganda occidentală încearcă, tot mai des, să acuze Uniunea Sovietică de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Nikolai Patrușev: – Falsificarea faptelor istorice, a adevăratelor cauze și a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, aruncarea asupra URSS a responsabilității pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial sunt fapte criminale prin însăși esența lor.

Astăzi, când martorii în viață ai tragediilor celui de-al Doilea Război Mondial rămân, cu fiecare an, tot mai puțini, diferiți pseudoistorici și falsificatori se simt din ce în ce mai în largul lor. Extrem de regretabil este faptul că, în multe țări, munca lor se desfășoară și la comanda statului. În unele dintre ele, istoria a fost într-atât de distorsionată, încât soldații sovietici sunt numiți ocupanți, sunt justificate acțiunile fasciștilor și sunt glorificați criminalii naziști.

Aveți în vedere Ucraina?

Nikolai Patrușev: – Inclusiv. Incapabil să rezolve problemele sociale și economice, Kievul îi sprijină pe radicali și pe naționaliști, iar de pe buzele politicienilor și militarilor ucraineni se fac auzite tot mai des declarații militariste, ce amplifică întreaga campanie despre ”amenințarea rusă”. În același timp, partenerii lor occidentali închid ochii la renașterea nazismului în Europa, ascunzându-se în spatele tezei conform căreia elemente radicale există în orice stat.

Cred că a pune semnul egalității între cei care și-au dat viața pentru libertatea Patriei noastre, pentru libertatea țărilor europene și criminalii naziști este inadmisibil. Păstrarea memoriei despre apărătorii Patriei este datoria noastră; noi trebuie să stăvilim jignirile la adresa părinților, a bunicilor și străbunicilor noștri care au apărat independența țării noastre.

Pe lângă bunăstarea materială a cetățenilor ei, viitorul Rusiei depinde și de modul în care vom reuși să păstrăm spiritualitatea și moralitatea, tradițiile, de cum vom reuși să transmitem tinerei generații memoria despre trecutul eroic al strămoșilor ei.

Pentru neutralizarea amenințărilor legate de denaturarea istoriei, de distrugerea normelor fundamentele morale și etice, de încercările de a introduce idealuri și valori străine în domeniul educației, al culturii, religiei, în noua Strategie este formulă noua prioritate strategică națională ”Apărarea valorilor spirituale și morale tradiționale rusești, a culturii și memoriei istorice”.

Continuă dezvoltarea rapidă și implementarea tehnologiilor informaționale și de comunicații. Care dintre amenințările la adresa securității cibernetice sunt reflectate în Strategie?

Nikolai Patrușev: – Este vorba, înainte de toate, de utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicare pentru a interveni în treburile interne ale Rusiei, de creșterea semnificativă a numărului de atacuri informatice asupra resurselor informaționale rusești, de dorința corporațiilor transnaționale de a-și consolida controlul asupra resurselor informațiale din rețeaua de internet, precum și de răspândirea la scară largă de informații incorecte și creșterea infracționalității cu utilizarea tehnologiilor digitale.

Manifestarea mult mai intensă a acestor amenințări a impus necesitatea formării unei noi priorități strategice naționale – securitatea informațională. Punerea ei în practică trebuie să asigure suveranitatea țării în spațiul informațional. În același timp, Rusia se pronunță pentru dezvoltarea colaborării internaționale în interesele formării unui regim juridic global de drept internațional, care să asigure folosirea în siguranță și echitabilă a tehnologiilor informației și de comunicare.

Dacă ar fi să tragem o concluzie a discuției noastre – am înțeles corect că scopul principal al noii versiuni a Strategiei este securitatea țării prin dezvoltarea ei?

Nikolai Patrușev: – Noua Strategie este chemată să contribuie la protejarea și creșterea calității vieții poporului Federației Ruse, la consolidarea pe mai departe a capacității de apărare a Rusiei, a unității interne și a coeziunii societății ruse, la realizarea obiectivelor naționale de dezvoltare, creșterea competitivității și a prestigiului internațional al țării noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3090133