Patrușev, despre noua strategie de securitate informațională
01/06Răspuns la acțiunile NATO: În Districtul Militar de Vest vor fi create 20 de noi unități militare
01/06Volodin: Parlamentul European creează o agendă conflictuală înaintea întâlnirii dintre Putin și Biden
Cu proiectele lor de declarații și cu declarațiile lor la adresa Rusiei, Parlamentul European și speaker-ul acestuia, David Sassoli, creează o agendă conflictuală înaintea întâlnirii dintre președintele Rusiei și cel al Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, în încercarea de a cumula, astfel, puncte politice, a apreciat președintele Dumei de Stat (Camera Inferioară a Parlamentului Rusiei, n.r.), Viaceslav Volodin, citat de agenția TASS.
”Parlamentul European și șeful acestuia, David Sassoli, au făcut o încercare de a dobândi greutate politică, folosind drept pretext viitoarea întâlnire a președinților Rusiei și Statelor Unite”, a scris Volodin pe canalul său de pe rețeaua Telegram, amintind că Washingtonului i s-a propus un proiect de declarație comună care să fie lansată la 15 iunie, în ajunul summitului, care să includă și un apel la înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și a Chinei.
”De fapt, Parlamentul European îi impune lui Joe Biden o agendă conflictuală înaintea întâlnirii cu Vladimir Putin. Dorește, astfel, să exercite presiune. A crea pentru întâlnire un fond negativ, mizând, astfel, pe cumul de puncte politice pe teme mult bătătorite, ce pot deveni subiecte de discuție între cei doi președinți”, este convins speakerul Dumei de Stat.
Volodin a calificat o astfel de poziție drept iresponsabilă, deoarece, ”încercând să împiedice posibile acorduri ruso-americane, europenii își taie singuri craca de sub picioare” și uită de importanța pe care relațiilor dintre Rusia și SUA o au pentru pacea și bunăstarea pe continentul european.
Întrebări deloc ușoare
Speakerul Dumei de Stat a propus, de asemenea, politicienilor europeni să răspundă la o serie de întrebări; în special, dacă pot fi, de dragul păstrării puterii, lichidate partide politice și închise mass-media de opoziție, dacă o parte considerabilă a populației poate fi privată de dreptul de a învăța în limba maternă, ”dacă se poate trage asupra propriilor cetățeni, dacă pot fi ei torturați și lipsiți de ajutor social” (toate întrebările enumerate vizează Ucraina – n.r.) , dacă demonstrațiile pot fi dispersate folosindu-se gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și dacă pot fi introduse sancțiui pe baza unor acuzații nedovedite”. «Sunt multe asemenea întrebări. Răspunsul este unul singur: ”Nu”», a constatat politicianul.
În același timp, a continuat Volodin, este exact genul de fenomene ce pot fi astăzi observate în țările ce se consideră democratice. Drept exemplu, Volodin a menționat acțiunile autorităților Ucrainei, care nu trezesc critici din partea Parlamentului European și a Uniunii Europene. ”Ar fi corect ca, pentru început, să se clarifice cu ei înșiși. Ce valori apărați și promovați în lume? În general, care sunt obiectivele dumneavoastră? Le-ați stabilit?”, a îndemnat el.
Încercarea de a se vârî în dialog
În opinia speakerului Dumei de Stat, proiectul de declarație al Parlamentului European este îndreptat ”cu certitudine, nu în favoarea apărării drepturilor omului și a democrației”. ”O încercare jalnică de a aminti de sine, de a se vârî în dialog ruso-american”, a adăugat el. ”În politică nu câștigi autoritate și respect dacă nu propui o agendă pozitivă și dacă nu construiești relații pe principiile deschiderii, reciprocității, absenței standardelor duble și a exigenței, în primul rând, față de sine”, a rezumat Volodin.
Potrivit Bloomberg, reprezentanții țărilor Uniunii Europene au propus Administrației SUA să iasă cu o declarație comună cu privire la intenția de a susține o abordare comună în privința Rusiei, dar și de a contracara orice acțiuni din partea Rusiei considerate de ei ostile. Întâlnirea dintre Putin și Biden a fost programată pentru 16 iunie, la Geneva.